Hi, we zijn Infino... Psstt.. onze service is afhankelijk per regio. Pick je regio, dan krijg je content op maat.

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Home chevron right Blog chevron right Groeipakket

Van kinderbijslag naar Groeipakket

01 januari 0001

Kort en bondig: van Kinderbijslag naar Groeipakket

Vanaf Nieuwjaar ruimt de alom bekende federale Kinderbijslag plaats voor de Vlaamse versie; het Groeipakket.
Maar what’s in it for you? We sommen het even op.

Eerst en vooral: geen zorgen. De verandering van naam en overheid betekent niet dat je voortaan in de kou blijft staan. Want wie nu al rechtgevende kinderen heeft, krijgt vanaf 2019 minimaal hetzelfde bedrag.

Wat wél verandert, is dat vanaf 1 januari elk kind gelijk is. En dat mag je redelijk letterlijk opvangen.
Ongeacht je aantal kinderen en hun leeftijd krijgt je nieuwste spruit een startbedrag geboorte - het vroegere kraamgeld - van 1.167,33 en een maandelijks basisbedrag van 169,79 euro. Kinderen die vóór 1 januari ter wereld kwamen, vallen onder de huidige regeling.

'Alle kinderen gelijk' gaat zeker ook op voor de nieuwe schoolbonus die de schoolpremie vervangt.
In augustus ontvangt elk kind geboren voor of na 1 januari 2019 - dezelfde bonus om het nieuwe schooljaar in te gaan. De bedragen zijn afhankelijk van de leeftijd en variëren van 21,23 euro* voor de jongste tot 63,67 euro* voor de oudste.
*Deze bedragen werden geïndexeerd op 1/09/2021. Het is dus mogelijk dat je voor deze datum minder ontving.

Voor de minder kapitaalkrachtige gezinnen is er ook goed nieuws; vanaf januari komen desgevallend ook werkende ouders in aanmerking voor een sociale toeslag.

Wie z’n kind naar een Nederlandstalige crèche of kleuterschool brengt krijgt bovendien ook nog een kinderopvangtoeslag of kleutertoeslag, ook al woon je in Brussel of het Waals gewest. 

De schooltoelages tot en met het secundair zijn vanaf nu geïntegreerd in het Groeipakket.  Voor het hoger onderwijs blijven de bestaande regels van toepassing.

Ook hier geldt de regel dat wie in een door Vlaanderen erkende school onderwijs volgt eventueel in aanmerking kan komen voor deze schooltoelage ook al woont het kind niet in Vlaanderen.

En wil je student wat bijverdienen wordt dat vanaf 2019 een pak makkelijker. Met een normaal contract kan hij of zij vanaf nu maandelijks 80 uur werken. Toch meer uren gedaan? Dan verlies je vanaf nu niet meteen je bijslag voor het hele kwartaal, maar enkel voor de maand waarin de student over het toegelaten aantal uren ging. En ook wie tijdens de studies ziek is en daardoor geen volledig studieprogramma afwerkt, blijft voortaan desgevallend kinderbijslag behouden. 

Meer informatie omtrent het Groeipakket kan je hier vinden.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.