Hi, we zijn Infino... Psstt.. onze service is afhankelijk per regio. Pick je regio, dan krijg je content op maat.

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Home chevron right Blog chevron right Studenten

Afgestudeerd of uitgestudeerd

30 juni 2019

Afgestudeerd of uitgestudeerd

Na achttien jaar 2HB-potloden, pennenzakken, strafstudie, geodriehoeken, passers, tafels van zes en nog ‘n laatste keer examenstress is hij/zij eindelijk klaar voor uitstelgedrag, sabbatjaren en keuzestress.

Toegegeven, we laten het allemaal wat negatief klinken. Misschien begonnen we dit stuk beter met een ‘welgemeende proficiat!’ En een ‘goed gedaan!’ Want da’s zeker van de orde na bovenstaande oplijsting. Zowel voor jou als voor je zoon of dochter.

Je overleefde allemaal de puberteit, het rebelleren en het ongerust opblijven na de eerste nachtelijke escapades.

Maar we zouden liegen mochten we zeggen dat die ongerustheid nu volledig van de baan is. Welnee, wat dacht je, ze maakt gewoon plaats voor een nieuw zorgenkindje: wat nu?

Ruil jij de examenstress ook in voor keuzestress? Een goede studierichting bepaal je niet op je eentje.

Afgestudeerd en een middelbaar diploma op zak, hoe respectabel ook, is vandaag de dag niet meer zo’n uitzonderlijke prestatie. Verder studeren is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende.

Minder voor de hand liggend is soms de studiekeuze. Want vanuit jouw eigen - al dan niet academische - achtergrond en ervaring raad je bepaalde richtingen al snel aan (of af.) Maar zo ook je partner, en die mening is niet noodzakelijk te verzoenen met de jouwe.

Bovendien heeft de student in kwestie vaak een even geldige mening of roeping. Even samenzitten om de opties te bespreken is dus geen overbodige luxe. Samen of apart de scholen afschuimen op infodagen of nauwgezet hun site uitpluizen kan al heel wat potentiële misverstanden uit de baan ruimen.

En ja, ook niét verder studeren is een optie. Niks mis met een gedreven ondernemer of een krak in zijn/haar vak. Want elk groot licht kon enkel studeren met een werkend licht.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.