YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Studenten

Examenstress in huis

Advies voor ouders-met-examens

Ook als ouder is de examenperiode een stresserende bedoening. Papa en mama leven heel hard mee, maar de wil om te helpen wordt niet altijd even goed onthaald. Hoe je het draait of keert, hoe jong of oud je scholier of student ook is, je blijft je als ouder toch altijd dat beetje verantwoordelijk voelen. Maar naarmate de studies vorderen verhoogt de druk en durft je blokker opgeslorpt worden door de leerstof.

Een goedbedoelde opmerking of helpende hand kan dan al eens beantwoord worden met een explosieve reactie. Frustrerend, toch? Laat je vooral niet ontmoedigen of meeslepen in de stress. Jouw zenuwen helpen hun blokgedrag al zeker niet, integendeel. Je kalmte daarentegen zal geïnterpreteerd worden als vertrouwen en hen zekerder laten voelen over zichzelf.

Hoe goed of slecht jullie band doorgaans is, in tijden van stress gaat die snel de deur uit, gelukkig is dat meestal maar voor even. En da’s perfect normaal, dus geen zorgen. Je kan je student ook in moeilijke tijden laten weten dat je er bent, en dat ze bij jou terecht kunnen met hun problemen.

Eerste hulp bij examenstress

  1. Blijf kalm. Relativeer dit ook, voor jezelf en je student. Een slecht vak is heus niet het einde van een potentiële carrière. Krijg jij het echt te kwaad? Dan zijn er heel wat tips te vinden om de rust in huis terug te doen keren.
  2. Ga op zoek naar verbinding en connectie. Misschien ben jij wel een kei in statistiek of wiskunde? Of vind je het superboeiend wat jouw student te vertellen heeft over een bepaald vak. Op die manier oefen je de leerstof samen zonder dat het op een examen lijkt.
  3. Geef geen ongevraagd advies. Vraag wat je student nodig heeft om goed te kunnen blokken en spreek ook je eigen wensen duidelijk uit. Afhankelijk van de leeftijd kun je bijvoorbeeld afspreken om een halfuur of een uur opperste concentratie te vragen en te genieten van de gewijde stilte.
  4. Eet gezond. Een brein dat stress heeft, grijpt snel terug naar de snelle, vettige hap, terwijl dat enkel nefast is voor de concentratie. Probeer stresshonger te vermijden door regelmatig wat 'brain food' klaar te zetten. Blauwe bessen, groene groenten, noten en zaden... Ook af en toe een stuk pure chocolade helpt je brein vooruit.
  5. Neem pauze. Zet ook je ouder-modus af en toe uit, hoe bezorgd die ook is over de schoolresultaten. Zowel ouders als studenten hebben ook tijdig rust nodig. Spreek af om samen iets leuks te doen of laat het los en ga elk je eigen weg.
  6. Buitenlucht is heilig. Een brein op volle toeren kan alle extra zuurstof gebruiken. Bovendien presteer je beter als het fris is. Zet dus een raam open, ga regelmatig naar buiten, slaap in openlucht...
  7. Activeer de spieren. Studenten staan er niet echt om gekend dat ze goed kunnen stilzitten. Zorg daarom voor wat bureaufitness. Hang een springelastiek rond een poot van een tafel om die rusteloze benen wat te trainen tijdens het blokken. Het hoeft geen intense workout te zijn. Zelfs het kauwen van kauwgom of spelen met een fidget spinner bevordert de concentratie.
  8. Luister eerst en spreek dan. Een oprechte vraag over hoe het gaat biedt een uitlaatklep over vanalles en nog wat. Zo heb je de communicatie al op gang en kan je al makkelijker feedback geven. Ja, feedback. Da’s dus geen commentaar of advies.
  9. Maak samen een haalbaar schema op. Een schema opleggen aan een tiener is zelden een succes. Bespreek dit, geef je student inspraak. En zo weten jullie allebei wanneer het spannend wordt.
  10. Chill. Jullie zijn goed bezig. Focus op wat goed loopt en wees trots op elke behaalde mijlpaal. Volop in de puberteit zitten én nog eens goed moeten presteren op school is niet simpel. En jij als ouders hebt het toch maar mooi klaargespeeld. Wees mild voor jezelf en voor elkaar.
We wensen iedereen een zo zacht mogelijke blokperiode!

Hou deze blog in de gaten voor extra tips over en voor studenten.

Studenten doen meer dan studeren alleen...

Gaat je student al dan niet verder studeren? Denkt je student aan een vakantiejob? Dan vraag jij je waarschijnlijk af welke financiële impact dit kan hebben. Terecht, hoor. We leiden je naar het antwoord aan de hand van een quiz. Beantwoord enkele vragen en kom te weten waar je student nog recht op heeft. 

Vertel me meer!

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Podcast

Beluister de podcast Radio Mama

Kristien Wollants, da’s een duizendpoot van jewelste. Ze is logopediste van opleiding en combineert thuisblijven voor de kindjes (Leon en Ella) met een radiocarrière op Q-music.

Podcast

Radio Mama: Papa's huilen ook

In deze eerste aflevering van het tweede seizoen heeft Kristien de eerste vadercoach op bezoek: Niki Vanhamel.

Podcast

Radio Mama: Mild ouderschap

In deze aflevering heeft Kristien, Nina Mouton te gast. Zij is psychologe en psychotherapeut i.o. en begeleidt gezinnen, relaties en ouders.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.