Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.Naar school gaan, is goed. Kiezen voor een studierichting die bij je past, is nog beter. En dat is niet altijd gemakkelijk. Want je komt pas uit de lagere school. Die geeft iedere leerling een heel algemene achtergrondkennis mee. Sommige kinderen hebben een duidelijke voorkeur: de ene houdt van wiskunde, de andere is een artiest in hart en nieren, en hier en daar loop je een echte boekenwurm tegen het lijf. Je lieve kapoen heeft veel toekomstmogelijkheden. Hoe kies je de juiste schoolrichting? Infino helpt je op weg met die belangrijke beslissing.
Veel ouders beïnvloeden de keuze van hun kind – op basis van hun eigen studies. Een goed idee? Niet altijd: het belangrijkste is dat je kind zich goed voelt bij zijn studiekeuze. Pas dan zul jij ook gelukkig zijn – zelfs wanneer hij een heel andere weg inslaat dan jij in gedachten had. Ons advies? Bespreek met je deugniet zijn favoriete schoolvakken. En bepaal zijn studiekeuze op basis van zijn voorkeuren. Middelbare scholen bieden hun leerlingen drie mogelijkheden:
Algemeen secundair onderwijs is een overgangsonderwijs dat zijn leerlingen niet meteen voorbereidt op een beroep. Het verbreedt de algemene kennis op élk vakgebied. Kinderen hebben keuze uit heel wat specifieke vakken. En die worden elk jaar belangrijker: Latijn, andere talen, wetenschappen, economie, wiskunde en meer. Het is zeker mogelijk om het aso te verlaten tot het vijfde middelbaar. Dan kun je eventueel overstappen op een van de volgende twee onderwijsvormen. Behaalt je kind na het zesde middelbaar zijn aso-diploma? Dan is hij klaar voor de stap naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt.
Technisch secundair onderwijs bestaat in twee vormen:
Hier kiest je kind uit concrete mogelijkheden waarmee hij een diploma behaalt. Dat geeft hem rechtstreeks toegang tot de arbeidsmarkt of het hoger onderwijs. Deze onderwijsvorm leunt sterk aan bij het aso: je krijgt er ook een algemene opleiding met talen, wiskunde, geschiedenis, wetenschap en filosofie.
Deze onderwijsvorm wordt binnen het kunst-, technisch of beroepsonderwijs georganiseerd. De opleiding is vooral gebaseerd op praktijk. Je kind wordt er klaargestoomd voor een echte job. Op het einde van het zesde middelbaar ontvang je een diploma secundair onderwijs waarmee je naar het hoger onderwijs kunt stappen.
Het beroepsonderwijs bereidt je kind niet voor op een hogere opleiding. De doelstelling? Een beroep leren. Daarom is het beroepsonderwijs zo concreet mogelijk. Op het einde van het zesde middelbaar ontvang je een getuigschrift. Wie wil, kan nog een zevende jaar volgen. Daarmee behaal je je diploma secundair onderwijs: je toegangsticket tot de hogeschool of universiteit.
Twijfelt je kind – ook na veel gesprekken? Bezoek dan gerust de middelbare scholen in je buurt. De meeste scholen organiseren opendeurdagen. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende schoolrichtingen. En maak je kennis met de leerkrachten.