• Kindje op komst

Kindje op komst

Allereerst een hele dikke proficiat! En vergeet vooral niet met volle teugen te genieten van deze zalige, spannende tijd!

Want bij een nieuw kindje komen natuurlijk ook heel wat praktische zaken kijken: kinderkamer, kinderopvang, babyuitzet, geboortekaartjes, noem maar op.

Op Infino kan je alvast rekenen om je te helpen bij de nodige administratie. Kinderbijslag, geboortepremie, adoptiepremie ... Niet wakker van liggen, wij zijn er!

Startbedrag bij geboorte (geboortepremie)

Hoeveel bedraagt het startbedrag bij geboorte?

 

Elk kindje dat in Vlaanderen geboren wordt vanaf 1 januari 2019, heeft recht op een éénmalig startbedrag van € 1122.  Of het nu gaat over een eerste of een volgende geboorte, het bedrag blijft hetzelfde:

Eerste kindje en elk kind van een meerling € 1122
Elk volgend kind € 1122

Tip: Soms heb je ook recht op een aanvullende premie van een andere organisatie. Steek zeker je licht op bij je gemeentebestuur, je ziekenfonds en je werkgever …

Wanneer vraag ik het startbedrag bij geboorte aan (geboortepremie)?

Je kan het startbedrag (de geboortepremie) aanvragen vanaf de zesde maand zwangerschap. Bezorg ons zeker een recent attest van je arts met je vermoedelijke bevallingsdatum.  Je hoeft, met andere woorden, niet te wachten tot je kindje er is. Ten vroegste twee maanden voor de geschatte bevallingsdatum ontvang je dan het startbedrag.

Je startbedrag al aanvragen voor je bevallen bent, maakt dat je er dan niet meer hoeft aan te denken en je aandacht helemaal naar je baby kan uitgaan. Want daar dient Infino voor: zoveel mogelijk administratieve zorgen van je wegnemen, zodat je tijd en handen vrij hebt voor je kroost!

Hoe vraag ik het startbedrag bij geboorte (geboortepremie) aan?

Er zijn twee manieren om je startbedrag (dat is de vroegere geboortepremie) aan te vragen: ofwel via het online formulier , ofwel via dit aanvraagformulier. Aan jou de keuze.

Kies je ervoor om je startbedrag aan te vragen via het online formulier? Fijn, want dat is veruit de makkelijkste manier. Gewoon invullen, een recent attest van je arts met de vermoedelijke bevallingsdatum toevoegen en klikken op verzenden. Meer is er niet aan.

Misschien verkies je het aanvraagformulier te downloaden? Geen probleem, doe gerust. Gewoon het formulier downloaden, invullen en terugmailen naar vlaanderen@infino.be. Meer tekst en uitleg over het startbedrag vind je hier.

Startbedrag aanvragen

Heb je recht op kinderbijslag? Dan krijg je ook een startbedrag. 

Goed voor een nieuwe kinderkamer, wasmachine of toch een pamperrekening?
Jij beslist!

Wat na de geboorte of adoptie?

Als ouder heb je recht op maandelijkse kinderbijslag vanaf de maand waarin je kindje geboren wordt. In het geval dat je koos voor adoptie is dat de maand waarin je kindje officieel bij jou komt wonen.

Kreeg je al een startbedrag geboorte of adoptie (= geboorte- of adoptiepremie), of is dit niet je eerste kindje? Dan hoef je in principe niets te doen. Wij zorgen ervoor dat je automatisch je kinderbijslag ontvangt. De betaling gebeurt telkens rond de 8ste van de maand.

Je moet enkel een kinderbijslagaanvraag indienen, wanneer er kinderen in je gezin komen waarvoor je in België nog geen kinderbijslag krijgt.

Startbedrag bij adoptie (adoptiepremie)

Niet enkel wie zelf bevalt heeft recht op een startbedrag. Ook als je een kindje adopteert, kun je aanspraak maken op een startbedrag.Meer dan normaal, niet? Vinden wij ook!

Hoeveel bedraagt het startbedrag bij adoptie (adoptiepremie)?

In Vlaanderen ontvang je voor een geadopteerd kind €1122.

Wanneer vraag ik het startbedrag bij adoptie (adoptiepremie) aan?

Een kindje adopteren is een even heuglijke gebeurtenis als zelf bevallen van een baby. Een adoptie kan anderzijds wel wat tijd in beslag nemen. Misschien vraag je je dan wel af op welk moment je aanspraak kan maken op het startbedrag?

Je kan ze aanvragen van zodra de adoptieprocedure in België is gestart of van zodra de buitenlandse adoptie helemaal is afgerond.

Je ontvangt voor een geadopteerd kind een startbedrag van €1122.

Het startbedrag zal worden uitbetaald van zodra je kindje deel uitmaakt van je gezin.

Meer tekst en uitleg over het startbedrag vind je hier.

Startbedrag aanvragen

Download hiervoor het aanvraagformulier, vul het in en bezorg het ons via e-mail naar vlaanderen@infino.be