Alles over het startbedrag

Naast de maandelijkse kinderbijslag heb je ook recht op een eenmalige betaling van het startbedrag (de vroegere geboortepremie).

Hoeveel bedraagt het startbedrag?

Elk kindje dat in Vlaanderen geboren wordt vanaf 1 januari 2019, heeft recht op een eenmalig startbedrag van €1122. Of het nu gaat over een eerste of een volgende geboorte, het bedrag blijft hetzelfde.

 

 

6 maanden zwanger?

Tijd om je startbedrag aan te vragen.

Nog geen doktersattest? Laat ons alvast weten dat je zwanger bent. Dan herinneren wij je eraan om ons het attest te bezorgen, en zetten intussen alles klaar om je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen.

Hoe vraag ik het startbedrag aan?

Infino maakt het jou zo makkelijk mogelijk. Je kan het startbedrag (de vroegere geboortepremie) op eenvoudige wijze aanvragen door dit online aanvraagformulier in te vullen.

Bij dit aanvraagformulier moet je een recent medisch attest toevoegen (uploaden) dat gedagtekend en ondertekend is door je dokter of vroedvrouw, en dat de vermoedelijke geboortedatum van je baby vermeldt.

Bij een volgende geboorte is het invullen van een aanvraagformulier zelfs niet meer nodig. Dan is het voldoende om gewoon een recent zwangerschapsattest af te leveren dat bewijst dat je in de 6e maand van je zwangerschap bent op het moment van je aanvraag.

Opgelet, het medisch attest mag in beide gevallen pas opgemaakt worden vanaf het begin van de 6e maand van je zwangerschap.

Vanaf wanneer kan ik het startbedrag aanvragen?

  • Je kan het startbedrag aanvragen bij je kinderbijslagfonds vanaf de 6e maand van je zwangerschap.
  • Het medisch attest vermeldt dat je in je 6e maand van je zwangerschap bent.
  • Je ontvangt het startbedrag ten vroegste vanaf de 8ste maand zwangerschap.
  • Ook na de geboorte kan je je startbedrag trouwens nog aanvragen (tot 5 jaar na de geboorte van het kind).

Indien je je kindje vroegtijdig zou verliezen na een zwangerschap van minstens 6 maanden, kan je ook een startbedrag ontvangen. Je kan hiervoor bij de bevolkingsdienst van je gemeente een akte van aangifte van een levenloos kind bekomen. Bezorg deze akte aan je kinderbijslagfonds. Als je hierover bijkomende vragen hebt, neem dan zeker contact op met je dossierbeheerder bij Infino.