Student of werkzoekende in huis?

De tijd gaat snel! Jij hebt waarschijnlijk het gevoel dat je zoon gisteren nog met zijn driewieler rond de eettafel racete maar ondertussen is hij wel twee koppen groter dan jou en is hij klaar om op kot te gaan. Heeft jouw ‘kindje’ dan nog recht op kinderbijslag?

Elk kind heeft recht op kinderbijslag tot 31 augustus van het kalenderjaar waarin hij of zij 18 wordt. Daarna hangt het van de persoonlijke situatie af.

Je kind is ouder dan 18 en gaat verder studeren

Ook dan heb je nog recht op kinderbijslag. Je moet wel met een aantal zaken rekening houden:

  • Hij of zij moet voldoende studiepunten hebben in het hoger onderwijs (27 studiepunten per schooljaar) of voldoende uren les volgen in het secundair voltijds onderwijs (17 uren per week).
  • In het eerste, tweede en vierde kwartaal mag hij of zij maximum 240 uur werken indien hij of zij voltijds onderwijs volgt.
  • In het derde kwartaal mag hij of zij onbeperkt werken indien hij of zij voltijds onderwijs volgt, tenzij hij daarna stopt met studeren. In dat geval moet je rekening houden met de 240-uurgrens.
  • Een stagevergoeding voor een kind dat onderwijs volgt, mag niet meer dan € 551,89 per maand bedragen.
  • Indien je kind toch meer dan 240 uur gewerkt heeft, vervalt het recht op kindergeld voor het volledige kwartaal.
  • Deeltijds onderwijs of werken met een leercontract: het brutoloon en de eventuele sociale uitkering mogen samen niet meer dan € 551,89 per maand bedragen (de 240-uurgrens geldt hier niet).

Je kind is ouder dan 18 en ingeschreven als werkzoekende (beroepsinschakelingstijd)

Je hebt recht op kinderbijslag voor elke maand waarin je zoon of dochter niet meer dan 551,89 euro verdient tijdens de beroepsinschakelingstijd.

Let op: Indien je kind in augustus en september werkt, kan het recht mogelijk onderzocht worden, zowel op basis van de 240-uurgrens als op basis van de loonnorm (we houden rekening met de duur van de vakantie van de gevolgde studies, het moment van beëindiging van studies en de datum van inschrijving als werkzoekende).

Let op: Studenten krijgen van de overheid elk kalenderjaar een pakket van 475 uren waarin zij aan verminderde sociale bijdragen in vergelijking met een gewone werknemer kunnen werken. Deze norm geldt niet voor de kinderbijslag.

Raadpleeg hier de uitgebreide uitleg over kinderbijslag bij studenten en werkzoekenden.

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.