YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Praten over gevoelens: van kleurenmonster tot fijne babbel

De emoties van je kind gaan vaak alle richtingen uit. Die wirwar van gevoelens is best verwarrend, voor hem én voor jou. Eerst blij, plots boos, soms bang, dan weer verdrietig: hoe pak je die emotionele rollercoaster aan? Goed om te weten: heftige emoties zijn perfect normaal – ook extreme ups en downs. Het is belangrijk dat je zelf rustig blijft. En dat je luistert. Laat zien op welke manier jij je gevoelens uit. Het sleutelwoord? Respect voor elkaar. 

Het kleurenmonster

Anna Llenas is geboren in Barcelona. Ze is grafisch vormgever én psychotherapeut. Zij bedacht het kleurenmonster. Dat gekke wezentje helpt je kind bij de herkenning van zijn emoties. Llenas’ kinderboek Het kleurenmonster is een wereldwijde bestseller. Het verhaal? Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en rustig tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje geeft hij alle emoties die hij voelt een plekje. Er bestaan verschillende boeken, een superleuk spel en tal van digitale tools over het kleurenmonster

Heeft je kind het soms moeilijk met zijn emoties? Dan is de aankoop van Het kleurenmonster een uitstekend idee. Je kind herkent zich moeiteloos in het monstertje dat 5 verschillende kleuren heeft: rood, groen, blauw, geel en zwart. Elke kleur staat voor een emotie. Hij is helemaal in de war en vindt geen rust – net als jouw kleine deugniet. Na zijn leerrijke ontdekkingstocht verschijnt het kleurenmonster in een verrassende kleur, helemaal op het einde van het boek. Welke kleur? En welke emotie? Dat laten we jou zélf ontdekken – samen met je lieve kapoen. 

Slimme communicatie 

Is je kind al wat ouder? En is hij het warrige kleurenmonster ontgroeid? Maak dan eenvoudige afspraken die iedereen in het gezin begrijpt. Heb je bijvoorbeeld een slechte dag? Hang dan een rood lint aan je deur. Zo weet iedereen dat je nood hebt aan tijd voor jezelf. Ben je vrolijk en goedgezind? Draag dan een geel polsbandje. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ieder gezinslid uit zijn gevoelens op de manier waarop hij zich comfortabel voelt. Communiceren zonder woorden. Je begrepen voelen door iedereen in je veilige thuisomgeving. Wat een meerwaarde – zeker als tiener met een hoofd vol verwarrende gevoelens. 

Praten over gevoelens

Voel je dat je kind behoefte heeft aan een dieper gesprek? Veel kinderen vinden het moeilijk om hun gevoelens onder woorden te brengen. Daardoor weet je als ouder vaak niet wat je kleine piekeraar dwarszit. Vanaf de basisschool vertrouwen kinderen almaar minder aan hun ouders toe – dat heeft niets te maken met hun liefde voor jou. Nochtans versterkt een goede babbel de band tussen jou en je kind.

Blijf dus zeker proberen om een gesprek aan te knopen. Hoe? Geef zelf het goede voorbeeld: deel als eerste jouw emoties. Een van de volgende keren zal je kind spontaan naar je toe komen met zijn problemen. 

 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.