YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Pasen: een tijd van eieren, kippen en konijnen en activiteiten voor groot en klein

Oeps, de krokusvakantie lijkt nog maar net voorbij en het paasverlof dient zich al aan... Heb je zelf ook wat vakantie? Heerlijk! Met deze tips breng je rust én pastelkleuren in huis.

Moet je werken en zoek je nog bezigheden voor je kroost? Met deze tips breng je rust én pastelkleuren in huis! Je leest het al: voor elk wat wils.

(Was je - net als ik - voor deze vakantie te laat om in te schrijven voor een kampje? Tips om je zomervakantie wèl op tijd te plannen vind je hier.)

Wat kan je doen met je kinderen? 

De paasvakantie (of “congé de détente” (ontspanningsvakantie) zoals deze nu wordt genoemd in de Federatie Wallonië-Brussel) duurt 2 weken. Je moet dus heel wat dagen en uren met je kinderen kunnen vullen met ludieke en leuke activiteiten.

We schreven al eerder heel wat leuke blogs met inspiratie: 

Je kan hen natuurlijk plezier doen door hen wat meer per dag schermtijd te gunnen als je kinderen hier oud genoeg voor zijn. Maar het is ook belangrijk om hen te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun creativiteit en, voor de jongsten, is het ook belangrijk om te werken aan hun fijne motoriek (wij vertellen je daar graag meer over in dit artikel). 

Knutselwerkjes in de typische paaskleuren 

Voorheen was het vaak moeilijk voor bepaalde ouders om inspiratie te vinden voor knutselwerkjes die ze samen met hun kind(eren) kunnen verwezenlijken, tenzij ze zelf werken in het onderwijs of zeer creatief zijn. Maar iedereen heeft zijn sterke en zwakke punten... Gelukkig bestaat er zoiets als het internet! Dit is een echte goudmijn voor ouders die zelf weinig inspiratie of ideeën hebben. 

Niet-limitatieve lijst met knutselideeën rond het thema Pasen 
  • Uitgeblazen eieren schilderen, 
  • Een paasboom met eieren maken (en waarom zou je niet kiezen voor een paasboom met eieren die door je eigen jonge artiesten werden geschilderd?),
  • Maskers van kippen, konijnen of andere dieren, gemaakt van kartonnen bordjes, 
  • Kleine potjes om bloemen in te doen en op tafel te zetten tijdens het eten, 
  • Kuikentjes gemaakt van oude eierdozen, 
  • Allerhande tekeningen in reliëf,
  • Pannenkoeken in de vorm van een konijn,
  • Eieren kleuren (met behulp van kleurstoffen voor voedingsmiddelen) om er vervolgens hardgekookte eieren van te maken.

Een absolute must tijdens de paasvakantie? 

Een paaseierenjacht! Ben je groot of klein? Iedereen houdt van een authentieke paaseierenjacht. In plaats van gewoon enkele (of heel veel?) chocolade-eieren in je tuin te verstoppen, kan je een volledig puzzelspel maken! In dit spel moeten je kinderen dan zelf op zoek gaan naar het cadeau van de Paashaas (of Madame La Poule (Moeder de Kip) in Wallonië). En geef maar toe... Het is toch fantastisch dat je kinderen zelf hun cadeau moeten verdienen? Je kan tips verstoppen op enkele strategische plekken in je tuin, zodat je kinderen op het einde van de paaseierenjacht hun cadeau kunnen vinden! 

Heb je geen tuin? Probeer eens om op paaseierenjacht te gaan bij de grootouders? Ze zullen blij zijn om hun kleinkinderen te kunnen zien terwijl ze in hun tuin op zoek gaan naar chocolade of speelgoed. Een andere optie, als je geen buitenruimte hebt of geen tijd hebt om spullen buiten te verstoppen: organiseer een paaseierenjacht in je huis. Stuur je kinderen enkele minuten naar hun kamer en maak van deze tijd gebruik om alles wat je maar wilt te verstoppen in de leefruimte. Om het een beetje moeilijker te maken (als je kinderen ouder zijn), kan je de eierenjacht ook uitbreiden naar de rest van je woning! 

Ben je op zoek naar algemene ideeën om je kinderen bezig te houden?  

Niet iedereen viert Pasen. Sommige mensen geloven er niet in of willen deze feestdag niet vieren. In ieder geval kan je enkele van onze knutselideeën gebruiken om te werken rond het thema lente. Deze knutselwerkjes zijn vooral ludiek voor de kinderen en de resultaten zullen uw huis ongetwijfeld opfleuren! We geven je ook graag enkele andere ideeën voor activiteiten met je gezin in het algemeen, in dit artikel

Probeer in deze periode ook eens te koken met je kinderen! 

Wij hebben een specifieke pagina met recepten voor groot en klein die je, waarom ook niet, samen met je kinderen kan bereiden! 

Ik laat me inspireren door jullie recepten

In ieder geval zal (zullen) je kind(eren) genieten van de tijd die je samen met hen spendeert. Om ervoor te zorgen dat ze zich goed en gewaardeerd voelen, hebben kinderen namelijk vaak behoefte aan hun ouders. Hierdoor voelen ze zich belangrijk en dat gevoel biedt hen ook de mogelijk om hun persoonlijkheid verder te ontwikkelen. En dat wilt zeggen dat je uiteindelijk nog meer van je kind(eren) zal kunnen genieten... Want geef toe.... Wat is er nu leuker dan je kinderen te zien opgroeien en evolueren?! 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.