YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Hoe kan ik voor weinig geld vakantie vieren met mijn kind?

Tips voor budgetvriendelijke gezinsvakanties

Als je de reclames zou mogen geloven, lijkt het wel of veel geld uitgeven om op een exotisch strand van een luxe hotel te liggen, de enige manier is om vakantie te hebben. Dat is gelukkige helemaal niet zo! In dit artikel krijg je de beste manieren om voor weinig geld tijdens de zomermaanden vakantie te vieren met je kind.

Heb je vakantie “nodig”?

Veel mensen verlangen naar vakantie. Dat staat voor hen gelijk aan: even je zorgen kunnen loslaten, een ander ritme volgen, nieuwe ervaringen opdoen, tijd nemen voor jezelf en je gezin… Door even bewust ‘vakantie te vieren’ kun je jezelf ontspannen. Ook je kind zal dat merken: een ontspannen mama of papa speelt meer spelletjes, is creatiever en actiever…

Als je een klein budget hebt, is er geen geld voor dure, verre reizen. Nochtans kan even weg zijn van alles heel erg deugd doen, zeker als geldzorgen je stress geven.

Gelukkig hoeft een leuke vakantie helemaal niet duur te zijn! Hieronder krijg je een aantal vormen van vakantie die weinig of niets kosten.

Ruil je huis met een ander gezin

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis te ruilen met dat van een ander gezin. Het principe is eenvoudig: je zoekt een gezin in een regio waar jij naartoe wil, met een huis groot genoeg is voor jouw reisgezelschap. Als jullie reisperiodes overeenkomen, dan gaan jullie in elkaars huis wonen. Dat kan voor enkele dagen (een weekend bijvoorbeeld), of langer, tot zelfs maandenlang.

Je vindt andere mensen die bereid zijn om hun huis te ruilen via gespecialiseerde websites. Google maar eens op ‘huizenruil’ of home exchange’. Zowel in eigen land als in de buurlanden vind je een heleboel mogelijke ruilpartners. Sommigen bieden ook hun wagen aan (meestal op voorwaarde dat jij jouw wagen ook aanbiedt).

Als je gebruik maakt van die specifieke websites, en vooraf je mogelijke ruilpartner goed leert kennen en goede afspraken maakt, is deze vorm van vakantie volkomen veilig. Het grootste voordeel is dat je zo goed als gratis (behalve het goedkope lidmaatschap van een organisatie voor huizenruil en eventuele verplaatsingen) een leuke reis kunt maken en een heleboel tips krijgt om je vakantieplek te ontdekken.

Extra pluspunten: je kinderen hebben ook speelgoed op je vakantieplek, je hebt de ruimte van een woning en zit dus niet opeengepropt in een kleine hotelkamer, en je hebt alle faciliteiten die je thuis hebt, inclusief potten en pannen om zelf te koken. Dit is ook een handige formule om te reizen met een baby: mits goede afspraken vooraf, hoef je bijna niks mee te nemen en kun je het ritme van je kleintje respecteren.

Ga oppassen op een huis

Als mensen huisdieren hebben, en toch op vakantie willen, zoeken ze een oplossing om voor die dieren te zorgen. Anderen vinden het een prettig idee dat hun huis er niet verlaten bij ligt. In elk geval: het aantal mensen dat iemand zoekt om op hun huis te passen, groeit.

Zeker als je een klein gezin bent, of alleenstaande mama of papa kan dit een fijne vorm van vakantie zijn. Je bent even weg van thuis, zit in een heel andere omgeving en ontdekt een nieuwe streek of stad. Je kind vindt het misschien wel superleuk om voor een poes of een hond te zorgen, of de kippen elke dag eten te geven.

Je kunt jezelf als oppas aanbieden op verschillende websites. Als je op internet zoekt op ‘house sitting’ of ‘huis oppas’ vind je verschillende organisaties. Bespreek wel vooraf of je kind of kinderen ook welkom zijn.

Couch surfing

Er is helaas nog geen goede vertaling voor deze relatief nieuwe vorm van vakantie. Het betekent zo iets als ‘van de ene naar de andere sofa surfen’. Het principe is dat je gratis een slaapplek krijgt bij iemand die je via een specifieke website gevonden hebt. Die sofa is soms letterlijk een sofa, soms een slaapkamer, soms een plek in de tuin voor een tent… Couchsurfen draait om sociaal contact met mensen die ter plekke wonen, dus als je daar niet van houdt, is deze formule niets voor jou.

Het voordeel is dat het gratis is en dat je op een unieke manier een stad of streek kunt bezoeken. Je gastheer/vrouw/gezin geeft je vaak ook leuke tips.

Je kunt prima met een kind aan couchsurfing doen (als je vooraf regelt dat daar ruimte voor is) maar hou er rekening mee dat er wat improvisatie bij kan komen kijken. Niet elk kind vindt dit leuk en voor reizen met baby’s lijkt deze formule ons minder geschikt.

Een tof alternatief is om zelf tijdens de vakantie couchsurfers te ontvangen. Op die manier trek je niet zelf de wereld in, maar ontvang je de wereld bij jou thuis. Doorgaans zijn couchsurfers zeer respectvol en open en het kan een bijzondere ervaring zijn om met je kind een gast de weg te tonen door je dorp, je stad, je streek.

Je registreert je zowel als couchsurfer en als gastgezin via specifieke websites (zoek op internet naar couchsurfing)

Vier thuis vakantie

Een hip woord voor ‘thuis vakantie vieren’ is staycation. Maar thuis blijven betekent in dit geval niét dat je de dingen doet die je altijd doet. Nee, tijdens een ‘staycation’ zorg je voor een echte vakantiesfeer. Dus geen wekker zetten, geen klussen doen, niet doorwerken of toch maar je mailbox bekijken (tip: zet ook tijdens vakantie thuis je ‘out of office’ op!).

Wat doe je dan wel? Picknicken in het park. Wandelen op plekken waar je anders niet komt. Samen naar de speeltuin of het zwembad. Een terrasje doen. Bij regenweer een middagje thuisbioscoop (met popcorn natuurlijk). Knutselen. Gezelschapspelletjes spelen. Steden of dorpen bezoeken waar je nooit eerder was. Naar het museum. Naar het strand. Naar het bos. Een ijsje gaan eten. Alles wat je op reis ook zou doen. Geen stress dus maar wel 200% genieten. Voor jou én je kinderen.

Ik wil meer lezen over een staycation >

Ga kamperen

De tijd dat kamperen betekende dat je gratis op reis ging, is helaas voorbij. Maar mits wat voorbereiding hoeft deze vakantievorm echt niet veel te kosten.

Het begint al bij het zoeken van een plek om te kamperen. Zomaar in het wilde weg je tentje opzetten mag nergens meer in Europa. In de meeste landen moet je gebruik maken van specifiek ingerichte terreinen. Daar zitten hele dure luxe-campings tussen maar ook eenvoudige low-budget-plekken. Als je niet voor verrassingen wil komen staan, is het nuttig om tijdig te reserveren. Er zijn kampeerorganisaties die je als lid korting kunnen bieden op de overnachtingsprijs van de camping.

Om te kamperen heb je natuurlijk een goede uitrusting nodig. Dat is beschikbaar in verschillende prijsklassen: als je nog nooit eerder gekampeerd hebt, hou je het best eenvoudig. Kampeermateriaal is ook gemakkelijk te vinden via tweedehandswebsites als 2dehands.be. Je kunt ook in je omgeving eens horen of je kampeermateriaal kunt lenen.

Voor je een lange kampeervakantie doet, is het aan te raden om eerst te ‘oefenen’: in je eigen tuin of tijdens een weekend weg. Op die manier kun je beter inschatten hoe dit in zijn werk gaat en wat je precies moet doen om ook die langere vakantie een feest te maken.

Tot slot

Je hebt het gemerkt: er zijn zoveel manieren om van de vakantie de leukste tijd van het jaar te maken, ook als je thuis blijft. Wat je ook kiest: door samen met je kind bewust tijd te maken voor nieuwe ervaringen, zorg je voor onvergetelijke herinneringen.

Ik wens je een zalige vakantie!

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.