Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Groeipakket

Geboortepremie, kraamgeld of startbedrag?

Hoe kan ik een geboortepremie, kraamgeld of startbedrag aanvragen?

Mede dankzij je kinderbijslagfonds, krijg je bij de geboorte van je kindje een helpend duwtje in de rug. Er wordt een bepaalde som op je rekening gestort die jou en je kind vanaf dag één kan helpen om een plekje te vinden in de maatschappij. Heet die som nu “geboortepremie”, “kraamgeld” of “startbedrag”? En is het bedrag in elke regio hetzelfde? We zetten de verschillen in terminologie en bedragen netjes op een rijtje…

Geboortepremie? Kraamgeld? Startbedrag?

Deze drie termen betekenen hetzelfde: het bedrag dat je uitbetaald krijgt ten vroegste twee maanden voor de geboorte van je kindje. Het toeval wil dat onze drie gewesten een ander woord gebruiken. 

  • In Vlaanderen spreekt men over het ‘startbedrag’.
  • In Wallonië wordt de term ‘geboortepremie’ (prime de naissance) gebruikt.
  • In Brussel is ‘kraamgeld’ (allocation de naissance) de officiële term.

De drie termen betekenen dus hetzelfde en hoe je het ook wil benoemen, iedereen zal wel begrijpen waarover je spreekt. Je kunt de termen dus gerust door elkaar gebruiken binnen eenzelfde gewest of regio. 

Dat is anders met het bedrag… Deze eerste uitbetaling is verschillend in Brussel, Wallonië of Vlaanderen. Elke regio werkt immers met een eigen systeem van kinderbijslag.

Hoeveel bedraagt de geboortepremie, het kraamgeld, of het startbedrag?

Vlaanderen, Brussel en Wallonië gebruiken eigen bedragen en berekeningen. Hierboven kun je je maandelijkse kinderbijslag berekenen. Wil je ook weten hoeveel het extra duwtje bij de start bedraagt? Dat leggen we hieronder kort uit.

       
                     
         

Startbedrag (Vlaanderen)

            

Het startbedrag in Vlaanderen is vrij eenvoudig: voor elke geboorte of adoptie krijg je een vast bedrag van € 1.214,49. Het maakt niet uit of dit je eerste kindje is of niet; per kind krijg je dit op je rekening gestort. 

            Meer over het startbedrag in Vlaanderen          
       
                     
         

Geboortepremie (Wallonië)

           

Elk kind dat in Wallonië wordt geboren vanaf 1 januari 2020 heeft recht op een bedrag van € 1.340,90. Wallonië volgt hetzelfde systeem als Vlaanderen; het maakt niet uit of dit je eerste kindje is of niet. 

           Meer over de geboortepremie in Wallonië          
       
                     
         

Kraamgeld (Brussel)

            

Het Brusselse systeem is iets ingewikkelder. Daar krijg je voor je eerste kindje € 1.340,90 en voor elk volgende kind €609,50. Is je eerste geboorte een meerling of een adoptie? Dan heb je steeds recht op het hoogste bedrag.

            Meer over het kraamgeld in Brussel          

Wanneer kan ik mijn startbedrag, kraamgeld, of geboortepremie aanvragen?

Je kunt de aanvraag doen vanaf je 5de maand van je zwangerschap, liefst met een attest van gynaecoloog of adoptiepapieren bij de hand. Het bedrag wordt uitbetaald vanaf twee maanden voor je kindje verwelkomd wordt in je gezin. 

Ben je dat vergeten? Geen zorgen: je hebt tijd tot je kindje 5 jaar is om dat alsnog te doen.

Hoe kan ik dit aanvragen?

Tot voor kort was het kinderbijslagfonds gekoppeld aan je werkgever, nu kun je dit zelf kiezen. Bij ons duurt de aanvraag amper twee minuten. We staan garant voor een vlotte opvolging en de stipte uitbetaling van je Groeipakket of kinderbijslag. Bovendien kun je altijd bij onze experten terecht.

CTA

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Zwangerschap

Babyshower organiseren: tips en ideeën

Ontdek in onze handige gids hoe je eenvoudig een fantastische babyshower organiseert. We bieden tips voor het kiezen van thema's, spelletjes, cadeaus, en heerlijke hapjes en drankjes voor een perfecte babyshower.

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.