YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Groeipakket

Regionalisatie 2019

Wat verandert er voor de Belgische kinderbijslagfondsen?

De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?

Sinds 1 januari 2019 betaalt elk gewest de kinderbijslag uit aan de personen die in het betreffende gewest wonen (of werken/er werken terwijl de familie in het buitenland woont). Wat zijn de gevolgen voor ouders? De regeling en bedragen verschillen afhankelijk van of je in Vlaanderen, Wallonië, Brussel of de Duitstalige gemeenschap leeft. Waar staan we vandaag? We geven per gewest een overzicht in vogelvlucht.

Vlaams Gewest

Hoe werd de hervorming uitgevoerd?

Als je in Vlaanderen woont, heb je zeker al gehoord van het « Groeipakket ». Dat is de nieuwe naam van de kinderbijslag. De geboortepremie heet nu « Startbedrag » en de kinderbijslag werd « Basisbedrag ». Een hele reeks nieuwe toeslagen zag het levenslicht. Daar kunnen we de komende weken dieper op ingaan.

Hier lees je alle veranderingen die op 1 januari 2019 van kracht werden. Voor de bedragen moet je kijken of je kind geboren is voor 1 januari 2019 of na 1 januari 2019. Meer details vind je hier.

De geschiedenis erachter wordt boeiend verteld door onze oud-collega Bert, in een interview met het magazine Bloovi.

Ik wil meer lezen over de geschiedenis van het Groeipakket

Waals Gewest

Hoe werd de hervorming uitgevoerd?

In Wallonië gebeurden de veranderingen in twee stappen: deel een, onder andere de voorwaarden voor het toekennen van sociale toeslagen, is van kracht sinds 1 januari 2019. Deel twee, onder andere de nieuwe basisbedragen, is pas op 1 januari 2020 in werking getreden (voor de kinderen die geboren zijn na die datum).

Wat veranderde er op 1 januari 2020? Elk kind dat na die datum geboren wordt heeft recht op het nieuwe bedrag van de geboortepremie, dat geldt ook voor de kinderbijslag. Meer informatie daarover lees je hier.


Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Hoe werd de hervorming uitgevoerd?

Woon je in Brussel? Dan hoorde je over de veranderingen sinds 1 januari 2020. Wat verandert er? Iedereen schakelt over naar het nieuwe systeem, wel met een verschil in bedrag als je kind voor of na 1 januari 2020 is geboren.

Let op, er is een uitzondering: als de overschakeling naar het nieuwe systeem nadelig is voor jou, dan worden de gezinstoelagen die toegekend werden op 31/12/2019 « bevroren ». Je blijft dus evenveel kinderbijslag ontvangen (de wetgeving zorgde ervoor dat geen enkel gezin erop achteruitgaat). Dankzij deze pagina kom je alles te weten over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Op welk bedrag heb ik recht in welke regio?

Exacte bedragen in Wallonië

Exacte bedragen in Vlaanderen

Exacte bedragen in Brussel

Bereken je basisbedrag

Snel te weten komen op welk bedrag je recht hebt? Onze calculator houdt met alle regio's rekening en vertelt je in enkele kliks wat jouw basisbedrag is.

Rekenen maar!

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.