Infino logo

Hi, we are Infino... Psstt.. our service varies by region. Pick your region and you will receive customized content.

Where do you live?

  • Brussel
  • Vlaanderen
  • Wallonie

You can always change your choice afterwards.

Blog Self-employed

Self-employed in a secondary occupation: advantages and disadvantages

07 January 2022

Zelfstandig zijn én je huidige job behouden? Dat is perfect mogelijk: als zelfstandige in bijberoep. Want met dat statuut combineer je je zelfstandige activiteit met je hoofdberoep bij een werkgever. Dat heeft voordelen – maar ook nadelen. Kriebelt het om de sprong te wagen? Infino geeft je alle info die je nodig hebt. 

Een job als zelfstandige 

Het grootste verschil tussen zelfstandige in hoofd- en bijberoep? Het statuut als zelfstandige in bijberoep laat je toe om je zelfstandige activiteit te combineren met een andere job – als werknemer bijvoorbeeld. Let op: je nevenactiviteit mag niet concurreren met die van je werkgever. Ons advies? Bespreek vooraf je plannen met hem of haar. Zo vermijd je misverstanden, bijvoorbeeld over je beschikbaarheid in je huidige functie. 

Sociale rechten

Als zelfstandige bouw je sociale rechten op. Hoe? Door sociale bijdragen te betalen. Die worden berekend op basis van je beroepsinkomen. De bedragen variëren naargelang het statuut: als zelfstandige in bijberoep betaal je minder. De keerzijde van de medaille? Als zelfstandige in bijberoep bouw je geen pensioen op – wél als zelfstandige in hoofdberoep. 

De voorwaarden

Overweeg je om te starten als zelfstandige in bijberoep? Dat is slim gezien. Want zo krijg je een voorsmaakje van werken als zelfstandige en blijf je toch rekenen op een sociaal vangnet wanneer je bezigheden een moeilijke start kennen. Kortom: het is de ideale test van je ondernemersidee. Om het statuut van zelfstandige in bijberoep te verkrijgen, moet je aan een van de volgende voorwaarden voldoen.

  • Je werkt minstens 50 procent in de particuliere sector. 
  • Je bent minstens 50 procent ambtenaar (8 maanden of 200 dagen per jaar). 
  • Je bent statutair leerkracht voor minstens 60 procent in een voltijds lessenrooster. 
  • Je bent geen statutair leerkracht en werkt minstens 50 procent van een volledig lessenrooster. 
  • Je ontvangt een vervangingsinkomen met behoud van je pensioenrechten, bijvoorbeeld een vergoeding wegens arbeidsongeschiktheid, een werkloosheidsuitkering in het kader van ‘Springplank naar zelfstandige’, een vergoeding voor een voltijds tijdskrediet, enzovoort. 

Zelfstandige in bijberoep: de voordelen

Goed nieuws: dat zijn er veel! 

  • Het eerste voordeel? De mogelijkheid om je maandloon aan te vullen met een tweede activiteit, natuurlijk. Je hebt dus twee inkomstenbronnen. 
  • Je maakt je ondernemersdroom waar en test je idee, zonder de knoop door te hakken. 
  • Je beroepskosten zijn fiscaal aftrekbaar. 
  • Je betaalt alleen sociale bijdragen als je inkomen een bepaald bedrag overschrijdt. 
  • Zwangerschapsverlof, geboortepremies en andere geboortetoelagen? Daarvoor verandert er niets. Als jonge zelfstandige mama heb je ook recht op 105 gratis dienstencheques – op voorwaarde dat je als zelfstandige in bijberoep minstens evenveel socialezekerheidsbijdragen betaalt als een zelfstandige in hoofdberoep.

Zelfstandige in bijberoep: de nadelen

Het statuut brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Hou hiermee rekening:

  • Zelfstandig ondernemerschap kost veel tijd en investeringen – persoonlijk én financieel. 
  • Je betaalt wel sociale premies, maar je krijgt er niet meer sociale rechten door. 
  • Je maakt kosten voor kantoorinrichting, verplaatsingen, boekhouder, enzovoort. 
  • Je inkomsten als zelfstandige worden bij je loon opgeteld. Het resultaat? Je komt waarschijnlijk in een hogere belastingschijf terecht. 

Helpende hand voor mama’s 

De combinatie van twee activiteiten is een uitdaging voor een jonge mama met weinig tijd. Bevind jij je in die situatie? Klop dan gerust aan bij Ferm. Dat is een Belgische vzw voor persoonlijke begeleiding. Ze bieden hulp op verschillende manieren: moederzorg, kinderopvang tot 12 jaar, huishoudelijke hulp of thuiszorg. Meer weten? Ga eens naar hun website. 

Share this page with your network

Read also

Parenting

My child is worried about the climate

The climate conference in Glasgow makes no bones about it: the climate crisis requires immediate and concrete action. And who realises this more than ever? Our children. They hear the predictions on TV and receive environmental education at school.

Parenting

Solo Parenting, Twice the Challenge

Being a "Single Parent" can take many forms: those who chose it or for whom it turned out differently than expected. Those who co-parent with an ex-partner or in a new relationship. Even in a traditional household...

Subscribe to our newsletter

We will send you a newsletter at most once a month with changes in amounts, useful tips, parenting inspiration and other news.

Top