Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
 1. Home
 2. Geboortepremie
 3. Adoptiepremie

Adoptiepremie in Wallonië

Woon je in Wallonië en adopteer je een kindje? Vraag dan nu je adoptiepremie aan. Welk bedrag, hoe je dit aanvraagt en aan welke voorwaarden je moet voldoen? Dat lees je hier.

Woon je in Wallonië en adopteer je een kindje? Vraag dan nu je adoptiepremie aan. Welk bedrag, hoe je dit aanvraagt en aan welke voorwaarden je moet voldoen? Dat lees je hier.

Vraag nu je adoptiepremie van € 1.340,90 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Hoeveel bedraagt de adoptiepremie?

Voor een kind dat in Wallonië geboren is vanaf 1 januari 2020, bedraagt de geboortepremie € 1.340,90 (geïndexeerd bedrag op 01/05/2024).

Is je adoptiekind geboren vóór 01 januari 2020? Dan bedraagt de adoptiepremie € 1.582,21.

Wie?

Wie vraagt de adoptiepremie aan ?

De adoptiepremie wordt aangevraagd door dezelfde persoon die de premie zal ontvangen. 

Wie ontvangt de adoptiepremie?

Wie de premie ontvangt, hangt af van het specifieke geval:

 • Als de adoptie door één persoon gedaan wordt, ontvangt die persoon het bedrag.
 • Als de adoptie door echtgenoten of samenwonenden van een verschillend geslacht gedaan wordt, ontvangt de adoptieouder het bedrag.
 • Als de adoptie door echtgenoten of samenwonenden van hetzelfde geslacht gedaan wordt, ontvangt de oudste adoptieouder het bedrag.

Hoe vraag ik de adoptiepremie aan ?

Jullie hebben beslist een kindje te adopteren. Hierboven hebben jullie kunnen lezen hoeveel de adoptiepremie bedraagt. Dan is nu het moment gekomen om de adoptiepremie aan te vragen!

Hoe doe je dat concreet? Stuur een volledig ingevuld aanvraagformulier om een adoptiepremie naar je kinderbijslagfonds (Infino). Voeg de adoptieakte of verzoekschrift tot adoptie bij je aanvraag. Dat is alles. Infino zal je aanvraag met de grootste zorg behandelen!

Wat zijn de voorwaarden voor het ontvangen van de adoptiepremie ? 

 • De adoptie moet worden gecertificeerd door een aanvraag die is ingediend bij de bevoegde rechtbank of, bij gebrek daaraan, door een ondertekende adoptieakte waarin de wens tot adoptie wordt uitgedrukt.
 • Het geadopteerde kind moet recht hebben op kinderbijslag.
 • Er mag voor het kind in België in principe nog geen kraamgeld of adoptiepremie betaald zijn aan de adoptieouder of haar/zijn (huwelijks)partner.
 • Het kind moet deel uitmaken van het adoptiegezin  in het Waals Gewest.

Vanaf wanneer kan ik de adoptiepremie aanvragen?

Een kindje krijgen is een hele gebeurtenis. Een kindje adopteren is dat niet minder. Het is gegarandeerd een van de mooiste momenten in het leven van de adoptieouders. Maar goed dat er naast de kinderbijslag ook een financieel steuntje in de rug is voorzien voor adoptieouders, en wel in de vorm van de geboortepremie.

Hierboven hebben jullie kunnen ontdekken hoeveel de geboortepremie bedraagt, wie de geboortepremie kan aanvragen en onder welke voorwaarden, en hoe je de geboortepremie ten slotte concreet kan aanvragen. Rest nog de vraag: vanaf wanneer kan je de geboortepremie aanvragen? Simpel : het startbedrag kan worden aangevraagd vanaf het ogenblik dat de adoptieprocedure in België is gestart of de buitenlandse adoptie afgerond is.

Normaal gezien weet je nu alles. Maar mocht je nog met een vraag  blijven zitten, aarzel dan niet om Infino te contacteren. Wij staan jou graag met raad en daad bij!

Wat na de adoptie?

Als ouder heb je recht op de maandelijkse kinderbijslag vanaf de eerste dag van de maand volgend op de dag van de geboorte. Heb je je geboortepremie al gekregen? Dan hoef je niets meer te doen.

Alles over je kinderbijslag

Je kinderbijslag bestaat uit een basisbedrag en een reeks toeslagen. Deze toeslagen dienen om de gezinnen zo goed mogelijk te helpen en zijn afhankelijk van hun financiële- en gezinssituatie. 

Ik wil meer weten over de kinderbijslag

Overzicht

Deel deze pagina

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.