Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
zwanger vrouw - femme enceinte
 • Home
 • Ik ben zwanger, wat breng ik in orde?

Ik ben zwanger, wat breng ik in orde?

Jij bent zwanger, proficiat! Een periode met een rollercoaster aan emoties. En vooral: veel zaken die je moet regelen!

Of je nu op een roze wolk zweeft, of het eerder een uitdaging is: wij ondersteunen je bij elke stap. Zo mis je geen enkel voordeel tijdens deze bijzondere periode.

eerste trimester ZWANGERSCHAP

Trimester 1: van 1 week tot 12 weken zwanger

Ik ben 1 tot 12 weken zwanger, wat kan ik verwachten? 

Het moeilijkste en spannendste aan deze periode, is dat je het nog niet hebt gezegd tegen vrienden of familie omdat er nog veel onzekerheid hangt. En, hoewel het misschien nog niet zo voelt, verandert jouw lichaam om ruimte te maken voor je kleine spruit. Deze fase vraagt dan ook veel energie. Het is normaal dat je enkele zwangerschapskwaaltjes ervaart. Wees vooral mild voor jezelf en luister naar je lichaam.

Op deze pagina

Trimester 1: van 1 week tot 12 weken zwanger, wat breng ik in orde?

 • Plan een afspraak bij je gynaecoloog voor de 8 weken echo. 
  De 8 weken echo is de eerste echo in je zwangerschap. Deze controle is de eerste 100% bevestiging dat je zwanger bent! De gynaecoloog gaat na of alles in orde is en berekent je bevallingsdatum.

 • Check je verzekering voor de bevalling.
  Voel je lekker veilig door je in te dekken, voor moest er toch iets anders dan gepland lopen. Vraag je ziekenfonds gerust om advies.

 • Zoek een kinderopvang of crèche in jouw buurt. 
  Dit verbaast de meeste first-time parents want het lijkt nog ver weg! Je kindje is er nog niet, en je moet al plannen om het af te geven. Dit voelt niet fijn aan. Maar, de kinderopvang of crèche in België is overvol. Begin dus tijdig met het zoeken naar een kinderopvang of crèche in jouw buurt
Ontdek alles over het eerste trimester
zwangerschap

TWEEDE TRIMESTER ZWANGERSCHAP

Trimester 2: van 13 week tot 20 weken zwanger

Ik ben 13 tot 20 weken zwanger, wat kan ik verwachten? 

Jouw baby groeit verder en ook jouw dromen voor de toekomst. In deze fase deel je het nieuws met familie en vrienden. Al dat enthousiasme kan je soms overdonderen. Dus neem rustig de tijd om alles te plannen op jouw manier. En: laat je vooral niet beïnvloeden door wat anderen zeggen wat je moet denken en voelen.

Trimester 2: van 13 week tot 20 weken zwanger, wat breng ik in orde?

 • Vraag je startbedrag (vroegere geboortepremie of kraamgeld) aan.
  Jij wilt het allerbeste voor je kind. Vraag daarom je startbedrag (of vroegere geboortepremie) aan. Het startbedrag is een financieel duwtje in de rug voor wanneer je baby er net is. Het startbedrag (vroegere geboortepremie of kraamgeld) bedraagt in Vlaanderen € 1.214,49 per kind. 
   
 • Regel je moederschapsrust of geboorteverlof via je ziekenfonds.
  Je werk is liefst voorbereid op je afwezigheid. Vertel hen het goede nieuws zodat je tijdig je moederschapsrust of geboorteverlof kunt aanvragen. Je moet hier geen schrik voor hebben: in België ben je goed beschermd als aanstaande moeder.

 • Vraag je kraamzorg of kraamhulp aan.
  Bereid jezelf goed voor op wat komt en laat je ondersteunen door kraamzorg of kraamhulp. Zij helpen je met borstvoeding, een potje koken of strijken wanneer je te moe zou zijn... De meeste ziekenfondsen betalen voor kraamzorg of kraamhulp 30u terug: dus geen reden om het jezelf niet makkelijker te maken.
Ontdek alles over het tweede trimester

derde trimester ZWANGERSCHAP

Trimester 3: van 21 week tot 40 weken zwanger

Ik ben 21 tot 40 weken zwanger: wat kan ik verwachten?

Je enthousiasme maakt plaats voor ongeduld … want de ontmoeting met je kleintje is nu echt dichtbij. Dit is de tijd om de laatste voorbereidingen te treffen: stel je geboorteplan op, maak je vluchtkoffer of vluchttas voor de bevalling en werk de laatste details van de babykamer af. Zo vertrek jij in alle rust naar het ziekenhuis.

Trimester 3: van 21 week tot 40 weken zwanger, wat breng ik in orde?

 • Herinnering: vraag je startbedrag aan zodat je dit tijdig ontvangt.
  Jij wilt het allerbeste voor je kind. Vraag daarom je startbedrag (of vroegere geboortepremie aan). Het startbedrag is een financieel duwtje in de rug voor jouw baby. Met dit startbedrag (vroegere geboortepremie) ontvang je in Vlaanderen eenmalig € 1.214,49 per kind.

 • Zet je vluchtkoffer of vluchttas klaar. 
  Een goed voorbereide vluchtkoffer of vluchttas zorgt voor een aangenaam verblijf op de materniteit. Ontdek hier al onze tips over wat je best inpakt.
Ontdek alles over het derde trimester

wat na de ZWANGERSCHAP?

Pssst … ook na de bevalling zijn we er voor jou. 

Het gezegde luidt niet voor niets: "Het kost een dorp om een kind op te voeden".  Hier lees je alle tips over ouderschap: van flesvoeding en borstvoeding tot zelfzorg na de zwangerschap.
kraamgeld - startbedrag - allocation de naissance

Op zoek naar een specifiek onderwerp?

10 vis- en vleesbereidingen die je (misschien) kunt eten tijdens je zwangerschap

Zwanger zijn, dat is heerlijk en vermoeiend tegelijk. Hieronder lijsten we alvast enkele gangbare voedingsmiddelen op die vaak voor twijfel zorgen. Want dat toastje met gerookte zalm en zure room, mag dat eigenlijk wel nog?
Lees meer

Kraamzorg aanvragen, hoe doe je dat?

Of je nu op een roze wolk zweeft, of het eerder een uitdaging is: wij ondersteunen je bij elke stap. Zo mis je geen enkel voordeel tijdens deze bijzondere periode. In deze blog ontdek jij wat kraamzorg is en hoe je het aanvraagt.
Lees meer

Wat moet je in je vluchttas / bevallingstas stoppen?

De langverwachte datum van de ontmoeting met je baby nadert met rasse schreden... Maar heb je er al aan gedacht om je vluchttas te maken? Wij maken samen met jou de balans op en delen onze checklist zodat je niks vergeet in je vluchttas!
Lees meer

ONTVANG JE STARTBEDRAG

heb je nog concrete vragen?

Vraag nu je startbedrag aan in enkele clicks

Kindje op komst? Dan heb je recht op een startbedrag van € 1.214,49. Je kunt dit nu aanvragen. Bij Infino, natuurlijk!