Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
  • Home
  • Ik wil zwanger worden

Ik wil zwanger worden

Droom je van een gezinsuitbreiding en vraag je je af hoe snel het kan gaan? Hier ontdek jij een antwoord op de meest gestelde vragen van zwanger worden. Van het berekenen van je vruchtbare dagen tot wat je kunt doen als zwanger worden even op zich laat wachten.

Voor iedereen met een kinderwens

Deze pagina is gericht op vrouwen die zwanger willen worden. Uiteraard is Infino er voor àlle toekomstige ouders. In het overzicht "op deze pagina" vind je alle thema's die op deze pagina aan bod komen. Andere thema's die we graag bespreken zijn:

Op deze pagina

HOE lang proberen om zwanger te worden?

Hoe lang duurt zwanger worden?

De duurtijd om zwanger worden is voor elke vrouw anders. Het hangt af van vele factoren waaronder je leeftijd, je algemene gezondheid, je stressniveau … 

Volgens onderzoek van het Duitse NFP duurt het bij de helft van de koppels tot een half jaar voor er een zwangerschap optreedt. Na 1 jaar zijn ongeveer 70 tot 80% van de vrouwen zwanger.

Gezond zwanger worden

Hoe word ik gezond zwanger?

Jouw kinderwens wil je liefst zo snel mogelijk in vervulling zien gaan. Wondermiddelen zijn er helaas niet. Wel geven we jou enkele tips mee die alleen maar een positief effect kunnen hebben. Zowel voor jezelf als je toekomstig kindje: 

  • Zorg voor een gezonde levensstijl: veel groenten en fruit eten en voldoende slapen helpt je al op weg. 
  • Vermijd alcohol en rook niet. Dit heeft namelijk een slecht effect op jou en je toekomstig kind. Dat lees je hier
  • Vermijd stress. Het heeft een negatief effect op je hormonen en dus ook op je vruchtbaarheid. 
  • Beweeg voldoende. 
  • Start alvast met het nemen van foliumzuur. Deze vitamine is zeer belangrijk voor jou en je baby.
  • Deze 5 praktische tips om zwanger te worden zullen je ongetwijfeld ook helpen.

Vruchtbare periodes berekenen

Wanneer ben je het meeste vruchtbaar?

Als je zwanger wilt worden is het begrijpen van je vruchtbare periode zeer handig. Tijdens deze periode vindt namelijk je eisprong plaats. Enkele zaken waaraan je deze fase herkent:
  • Je slijmverlies wordt rekbaar en transparant. 
  • Je libido stijgt. 
  • Je voelt je gelukkig en vol energie. 
Merk je deze veranderingen? Dat is een goed teken! Een zaadcel overleeft tot wel 5 dagen in vruchtbaar slijm. Daarom is het vooral belangrijk om vóór je eisprong gemeenschap te hebben. Want de eisprong zelf duurt slechts 24 uur.

Het bijhouden van je cyclus is dus ten zeerste aan te raden.

Wat is een ovulatietest?

Wat is een ovulatietest?

Benieuwd naar je meest vruchtbare dagen? Een ovulatietest onthult het precieze moment waarop je kans om zwanger te worden het hoogst is. Een ovulatietest meet het luteïniserend hormoon (LH) in je urine. Dit hormoon bereikt zijn piek vlak voordat je eierstok een eitje vrijgeeft, waardoor de test aangeeft wanneer je vruchtbaarheid op zijn hoogtepunt is.

Hoe werkt het? Dip simpelweg een teststrip in je urine en wacht af. Een hoog LH-niveau geeft aan dat je binnen 24 tot 36 uur super vruchtbaar bent. 

Een pro-tip: zorg ervoor dat je de liefde bedrijft vóórdat de ovulatietest aangeeft dat je vruchtbaar bent. 

Wanneer hulp vragen om zwanger te worden?

Wat als zwanger worden niet meteen lukt?

Het eerste advies is simpel: heb geduld. Vooral na het stoppen met hormonale anticonceptie heeft je lichaam tijd nodig om terug te keren naar zijn natuurlijke ritme. Dit kan enkele maanden duren. Het is echter belangrijk om te weten dat naarmate je ouder wordt, met name boven de 35, de vruchtbaarheid exponentieel afneemt, wat het proces van conceptie kan bemoeilijken.

Hoewel het traditionele advies is om na een jaar zonder succes een gynaecoloog te raadplegen, is het essentieel om naar je lichaam te luisteren. Ervaar je volgende zaken: 

  • Hevige menstruatiepijn
  • Overmatig bloedverlies
  • Onregelmatige cyclus: bv langer dan 40 dagen

Dan kan een vroegtijdige check-up nooit kwaad.  

Voor iedereen die door deze uitdagingen gaat, weet dat je niet alleen bent. We bundelden enkele getuigenissen om jou inzicht en steun te geven tijdens deze fase.

Op zoek naar een specifiek onderwerp?

Zwanger worden; 5 praktische tips

Als je een kinderwens hebt, wil je misschien zo snel mogelijk zwanger worden. Maar hoe kun je je kansen op een zwangerschap vergroten? Hier zijn vijf tips om sneller zwanger te worden.
Lees meer

Kinderwens: 7 veelgestelde vragen

Is er een wetenschappelijk bewezen voordeel aan het hebben van een kinderwens? Word je geboren met een kinderwens? Dit zijn interessante vragen die we voor jou graag beantwoorden.

Fertiliteitsproblemen, wat nu?

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen de kinderwens al eens in de weg staan. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken zijn van fertiliteitsproblemen en welke behandelingen er allemaal bestaan.
Lees meer

En wat als het lukt?

Ben je effectief zwanger? Dan staan we jou uiteraard graag verder bij. We geven je tips, advies, je kunt ons ebook downloaden... en uiteraard je startbedrag aanvragen! Kies je uitbetaler zorgvuldig. Wij hebben natuurlijk een suggestie. 😉 Lees hieronder alvast hoe wij samen met jou het verschil kunnen maken.