Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
 • Home
 • Ik wil een kindje adopteren

Ik wil een kindje adopteren

Heb je besloten om een kind te adopteren? Om dit prachtige avontuur tot een goed einde te brengen, moet je een aantal stappen doorlopen. Om jou te helpen door het bos de bomen te zien, ontdek je hier een overzicht van alles wat je te wachten staat. 

de voorwaarden voor adoptie

Ik ga een kind adopteren: aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Je moet minstens 25 jaar oud zijn
 • Je moet minstens 15 jaar ouder dan het geadopteerde kind zijn
 • Bij de adoptie van een kind van je echtgeno(o)t(e) moet je minstens 18 jaar oud en 10 jaar ouder dan het geadopteerde kind zijn
 • Indien je adopteert als koppel moet je Je moet getrouwd zijn, wettelijk samenwonen of minstens 3 jaar feitelijk samenwonen (zowel voor koppels van hetzelfde of het andere geslacht) of alleenstaande zijn
 • Je moet de voorbereide procedure van je adoptie hebben voltooid
 • De familierechtbank moet je gekwalificeerd en geschikt bevinden om een kind te adopteren.


Op deze pagina

Ik ga een kind adopteren: op wat heb ik recht? 

Startbedrag adoptie

Het startbedrag adoptie is een financieel duwtje in de rug voor wanneer je baby er net is. In Vlaanderen bedraagt het startbedrag adoptie (vroegere geboortepremie of kraamgeld) € 1.214,49 per kind. Via dit formulier vraag je jouw startbedrag adoptie eenvoudig en snel aan.

Adoptiepremie

Naast het startbedrag adoptie, heb je ook recht op een adoptiepremie. De adoptiepremie bedraagt voor een eerste kindje €1.340,90. Voor een tweede kind bedraagt de adoptiepremie €609,50. 
Via dit formulier vraag je jouw adoptiepremie eenvoudig aan. 
 

Ik ga een kind adopteren: hoe verloopt de procedure? 

Deze procedure wordt onderverdeeld in 6 grote stappen: 

 • de voorbereidende fase: uitgevoerd door het VAC (Vlaams Centrum voor Adoptie – Directie Adoptie)
 • het attest van voorbereiding: dit attest wordt afgeleverd door Kind en Gezin van zodra de voorbereiding werd afgerond
 • het geschiktheidsvonnis om te adopteren: dit vonnis wordt uitgesproken door de familierechtbank na een verzoek, maatschappelijk onderzoek door Kind en Gezin en een advies van het Openbaar Ministerie. Van zodra je deze stappen hebt doorlopen, wordt het geschiktheidsvonnis uitgesproken. 
 • de ondersteuning van de adoptie: een verplichte stap van de EAD (Erkende Adoptiedienst)
 • het vonnis van de uitspraak van de adoptie: dit vonnis wordt ook uitgesproken door de familierechtbank na verzoek, onderzoek van het Openbaar Ministerie en een zitting. Van zodra je deze stappen hebt doorlopen, wordt het vonnis uitgesproken. 
 • begeleiding na de adoptie door een EAD. 

Voor een internationale adoptie zijn de 3 eerste stappen dezelfde als die van een interne adoptie. Vervolgens is het traject een beetje anders en zal het langer duren dan een interne adoptie. Voor meer informatie over de verschillende stappen, sturen wij je graag door naar deze website.

Vraag je startbedrag adoptie aan

Aansluiten bij Infino is een prima idee. "Samen groeien" is onze leuze en dat menen we ook. We ondersteunen je financieel, geven je advies en houden je steeds op de hoogte van alle mogelijke voordelen.

Alles over het startbedrag adoptie

Ook interessant voor jou

Het verschil tussen bevallingsverlof & ouderschapsverlof

Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof zijn twee verschillende vormen van verlof die ouders de mogelijkheid bieden om tijd door te brengen met hun kind. Hieronder kan je meer details vinden over hoe je het kan organiseren en hoe je het moet aanvragen.
Meer over verlof

5 fiscale voordelen voor ouders

Wist je dat je als ouder kunt genieten van fiscale voordelen? Deze voordelen hebben geen invloed op je Groeipakket. We geven je graag wat advies!
Kinderopvang zoeken doe je zo

Zoek een kinderopvang of crèche in jouw buurt

Een kinderopvang zoeken in jouw buurt is geen sinecure. Voordat je daadwerkelijk zwanger bent, is het al raadzaam om eens na te denken voor welke crèche of onthaalouder jullie zouden kiezen. De voordelen en de verschillende opties van kinderopvang hebben we hier voor jou opgelijst.

heb je Nog concrete vragen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.