YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
  1. Home
  2. Groeipakket

Groeipakket (de nieuwe kinderbijslag), van Aanvraag tot Zekere uitbetaling 

Sinds 1 januari 2019 werd het Groeipakket ingevoerd om de Vlaamse gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen. Het Groeipakket, en nog veel meer, met toeslagen die worden toegekend op basis van je specifieke situatie.

Je hoeft niets te ondernemen om deze bijdragen te ontvangen. Eens je een aanvraag voor het Startbedrag (geboortepremie) of Startbedrag adoptie hebt gemaakt, ben je automatisch aangesloten bij Infino en kan je rekenen op een stipte uitbetaling van je Groeipakket. 

Aansluiten bij Infino

Vraag nu je startbedrag van € 1.214,49 aan. Dit duurt slechts enkele minuten. En dan ontvang je automatisch ook je groeipakket.

Wat zit er nu eigenlijk in het Groeipakket?

Bomvol premies en toeslagen

Sinds jaar en dag spreken mensen al over 'de kinderbijslag', maar die gaat sinds 2019 in Vlaanderen door het leven als het Groeipakket. Dit bestaat uit heel wat toeslagen en premies die bedoeld zijn om het voor jou, als ouder, wat makkelijker te maken. 

Het zal je dan ook niet verwonderen dat we bij uitbetalingsactor Infino kozen voor de slogan ‘samen groeien’. Want dat is waar het bij ons om draait. Het bijstaan van de ouders tijdens dit hele grote avontuur dat opvoeden heet. En dat doen we door steeds te zorgen voor een vlotte en stipte uitbetaling van alles wat het Groeipakket te bieden heeft. 

Het Groeipakket

                         Deel deze pagina met je netwerk

Wie heeft er recht op het Groeipakket en wie ontvangt deze?

Wie heeft er recht op het Groeipakket?

Elk kindje dat in Vlaanderen geboren wordt vanaf 1 januari 2019, heeft recht op een maandelijks basisbedrag van € 176,66*.


*Dit bedrag werd geïndexeerd op 1/09/2023. Het is dus mogelijk dat je voor deze datum minder ontving.

  • Onvoorwaardelijk recht vanaf de geboorte tot de 18de verjaardag
  • Het bedrag wordt betaald aan de ouder(s) die het kind opvoedt/opvoeden
  • Het Groeipakket wordt elke maand betaald rond de 8ste

Wie ontvangt het Groeipakket?

Het Groeipakket wordt meestal betaald aan de moeder (of de persoon die het kind opvoedt).

Online inschrijving

fusée

Hoe vraag je je Groeipakket aan, of verander je van uitbetaler?

Hoe vraag je je Groeipakket aan, of verander je van uitbetaler?

Of je nu al een gezin hebt of binnenkort ouder wordt, je kunt je aansluiten bij Infino! In Vlaanderen heb je de vrije keuze om te kiezen uit één van de 5 uitbetalers. Veranderen kan na één jaar. Waarom kiezen voor Infino? Dat ontdek je hier!

Je bent bevallen en je hebt je startbedrag al aangevraagd? 

Je hoeft eigenlijk niets te ondernemen om het Groeipakket te ontvangen. Eens je het Startbedrag hebt aangevraagd bij de uitbetaler, ben je automatisch aangesloten voor het Groeipakket. 
Raadpleeg je dossier op "My Infino"
Je hebt jouw startbedrag nog niet aangevraagd? Doe het hier!

Wil je je uitbetaler van het Groeipakket veranderen?

Vraag dan snel je Groeipakket aan! Dat kan online of op papier. Snel en eenvoudig! En als je je dossier overzet, loopt de betaling van je Groeipakket zonder onderbreking door.
Il vul het formulier in (op papier)
Ik verander van uitbetaler (online)

Ben je net in België aangekomen?

Vraag dan snel je Groeipakket aan via ons online inschrijvingsformulier (beschikbaar in het Frans, Nederlands of Engels), of in je eigen taal als dat makkelijker is, via ons papieren formulier (te ondertekenen en op te sturen). 
Ik vul het formulier in in een taal naar keuze
Ik verander van uitbetaler (online)

Wanneer wordt het Groeipakket betaald?

Uitbetalingsdata van je Groeipakket

Een stipte uitbetaling. Daar kan je op vertrouwen. We lijsten alle uitbetalingsdata voor je op. 

Kalender uitbetalingen

Wat is het Groeipakket?

Het start- en basisbedrag

Het startbedrag in Vlaanderen

Elk kindje dat in Vlaanderen geboren wordt vanaf 1 januari 2019 heeft recht op een eenmalig bedrag. Of je nu één, twee, drie of tien kinderen krijgt, dat blijft ook steeds hetzelfde bedrag (tenzij het bedrag geïndexeerd wordt). Je kan het aanvragen vanaf de 6e maand van je zwangerschap mét een doktersattest. Daarna wordt het startbedrag vanaf 2 maanden voor je bevalling uitbetaald. 

Ook bij adoptie heb je recht op datzelfde startbedrag. Vanaf het moment dat je kindje officieel deel uitmaakt van je gezin én jij een verzoekschrift of adoptiebeslissing kan voorleggen, wordt het bedrag uitbetaald. 

Het basisbedrag van het Groeipakket

Daarnaast is er ook nog het basisbedrag, dat je iedere maand opnieuw krijgt. Je kan je bedrag waar je maandelijks recht op hebt zelf berekenen. 

Meer over het basisbedrag

Vraag hier je Groeipakket


Premies voor elk kind dat het Groeipakket ontvangt

Om deze bonus of extra toeslag te ontvangen, hoef je niets te doen. We betalen dit automatisch uit aan elk kind dat een Groeipakket ontvangt.

De schoolbonus

De schoolbonus of schoolpremie is een jaarlijkse toeslag die, bovenop het basisbedrag, in augustus uitbetaald wordt om ouders financieel bij te staan in de opvoedingskosten van hun kinderen. De premie is voor elk kind dat het basisbedrag ontvangt.


Wil je weten hoeveel de schoolbonus juist bedraagt? 

Sluit je aan bij Infino?


De kleutertoeslag

Als je kapoen uiterlijk 2 maand na zijn/haar 3e verjaardag is ingeschreven is in een door Vlaanderen erkende kleuterschool en je 4-jarige kleuter voldoende dagen naar school geweest is, heb je mogelijk recht op de kleutertoeslag. Die wordt een eerste keer betaald als je kindje drie jaar is én een tweede keer nadat je kindje zijn/haar 4e verjaardag viert.

Meer over de kleutertoeslag 

Extra steun voor gezinnen

Andere Groeipakket (extra) toeslagen

Het Groeipakket omvat nog heel wat andere premies en toeslagen voor kwetsbare kinderen. Deze worden normaalgezien automatisch berekend en toegekend aan gezinnen die hier recht op hebben.

De kinderopvangtoeslag

Gaat je kindje naar een door de Vlaamse Gemeenschap erkend kinderopvangverblijf en wordt de kost niet berekend op basis van je inkomen? Dan heb je per volledige opvangdag recht op een extra tegemoetkoming.

Wil je meer weten over de kinderopvangtoeslag? 

Vraag je startbedrag aan


De sociale toeslag

Heb je het even iets moeilijker om rond te komen? Dan staan we je graag bij met de sociale toeslag.

Heb je er recht op?

De schooltoeslag

Kan je in september wel een extra duwtje in de rug gebruiken? Dan is er de schooltoeslag die dient als extra ondersteuning voor het volledige schooljaar. Deze studietoelage wordt in het kleuter-, lager en secundair onderwijs uitbetaald door de uitbetaler. Op basis van het soort onderwijs, het gezinsinkomen en de puntenlast kan het bedrag variëren.

Wil je graag meer informatie? 

In het hoger onderwijs wordt de studietoelage niet betaald door de uitbetaler van het Groeipakket, maar door het Ministerie van Onderwijs. 
Over studenten maakt je graag wegwijs >>

De zorgtoeslagen

Als een van de ouders sterft, krijgt elk kind een maandelijkse (half)wezentoeslag bovenop het basisbedrag. Dat bedrag kan variëren naargelang de situatie.
Verder bestaat er ook de pleegzorgtoeslag. Die wordt uitbetaald wanneer het kind na 1 januari 2019 in een pleeggezin geplaatst wordt. De toeslag kan toegekend worden aan:

  • het pleeggezin, als het kind langdurig in het gezin geplaatst blijft. 
  • de bijslagtrekkende van vóór de plaatsing, indien het kind niet langdurig in dit gezin geplaatst blijft.

Heeft je kindje bijzondere zorg nodig? Dan kan je de zorgtoeslag voor kinderen met een ondersteuningsbehoefte aanvragen. Deze toeslag is afhankelijk van de aandoening.

Alles over zorgtoeslagen

ZElf een berekening maken van je maandelijkse uitbetaling?

Welke bedragen zijn er zoal in het Groeipakket?

Elk kind krijgt een Groeipakket op maat. Het bedrag hangt af van je situatie. Kinderen geboren vanaf 1 januari 2019 krijgen de nieuwe bedragen van het Groeipakket. Voor kinderen geboren vóór 1 januari 2019 zijn er overgangsmaatregelen, met basisbedragen en leeftijdsbijslagen uit de oude kinderbijslagregeling. Ze kunnen daarnaast ook recht hebben op een of meer toeslagen uit het Groeipakket, zoals de kleuter- en kinderopvangtoeslag, de schooltoeslag, de sociale toeslag en de zorgtoeslag. In augustus ontvangt elk kind ook de schoolbonus.

Alle bedragen

De berekening van het Groeipakket

We maken een onderscheid in berekening wanneer je kindje voor of na 1 januari 2019 is geboren.
Of is er een eerste kindje op komst en wil je aansluiten? Dan kan! Vraag je Startbedrag aan, zo ben je automatisch aangesloten bij Infino, je uitbetaler van het Groeipakket.

Het Groeipakket bestaat uit het basisbedrag en extra toeslagen. 

Aansluiten  Ik wil eerst een simulatie doen

Goed om te weten

Is jouw situatie veranderd?

We doen veel meer dan het Groeipakket betalen. Want op een gegeven moment dragen kinderen geen luiers meer, gaan ze naar school of verkennen ze de wereld... Al die situaties brengen vaak heel wat administratieve veranderingen met zich mee.

Hoe zit het dan met het Groeipakket?

Nieuw in België? We zijn er voor je.

Nieuw in België? Waar heb je recht op? In ons land heeft elk kind dat in België woont, recht op het Groeipakket. Weet je niet hoe je je moet aanmelden? Wij leggen alles uit, zodat je gezin krijgt waar het recht op heeft.

Vertel me meer

FAQ

Veelgestelde vragen

Hoe kunnen we jou helpen?

Samen groeien, da’s onze leuze en dat menen we ook.

Ik heb een vraag

Nog vragen?

Kan je het antwoord op je vraag niet vinden omdat je situatie specifieker is? Misschien vind je wel het antwoord in deze lijst.
Veelgestelde vragen
Ik wil een afspraak maken

Hulp nodig?

We helpen je graag verder en staan klaar om je vraag te beantwoorden via mail, Facebook chat, telefoon of bij ons op kantoor.
Contacteer ons

Nog geen klant? Sluit je vandaag nog aan bij Infino!

Ontvang je je betalingen graag correct en op tijd? Sluit je aan bij Infino en geniet van je tijd met je kinderen. Wij zorgen voor alles.