YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Sterrenkind; hoe kunnen we helpen?

Zwangerschapsverlies, stilgeboorte of overlijden van een kind... Het blijven vreselijke woorden voor een verschrikkelijke gebeurtenis. Heel wat organisaties kunnen je bijstaan, gelukkig. En ook wij proberen bij te dragen tot dit zorgnetwerk. Hoe? Door begaan te zijn met élk kind en élke ouder. En door de administratie van je over te nemen, zodat je zeker alles krijgt waar je recht op hebt. We begrijpen immers dat je dit niet zelf kan en wil uitzoeken.

Op deze pagina vind je alle informatie. Vraag iemand die je vertrouwt om deze pagina samen door te nemen. Of geef ons een seintje, dan zoeken we alles voor je uit.

Een kind verliezen

Elke ouder is anders en ieder kind is uniek. De wetgeving maakt in grote lijnen onderscheid tussen drie verschillende "fases".

  1. Zwangerschapsverlies: minder dan 6 maanden zwanger
  2. Stilgeboorte: meer dan 6 maanden zwanger
  3. Overlijden van een kind na de geboorte

Klik op de navigatie hiernaast voor meer informatie bij elke fase >>>

Op deze pagina

Waarom "zes maanden"?

De wetgeving maakt een duidelijk onderscheid tussen een zwangerschap van meer of minder dan zes maanden. Rond die termijn krijg je een officieel attest van je gynaecoloog en kun je de aanvraag van je startbedrag vervolledigen. Waarom zes maanden? Vanaf dat moment wordt de vrucht in de buik als levensvatbaar beschouwd. Tel je liever in dagen of weken? Je kunt de termijn op deze drie manieren verwoorden:

  • 180 dagen
  • 26 weken
  • 6 maanden

Minder dan zes maanden zwanger

Zwangerschapsverlies

Zwangerschapsverlies is de term die we gebruiken om een verlies van een ongeboren kind aan te duiden, tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. 

Hoeveel maanden die 'eerste maanden' precies zijn, varieert bij verschillende organisaties. Wij kozen op deze pagina voor de termijn van zes maanden, omdat die de meeste administratieve implicaties heeft. Dit is zeker geen waardeoordeel of emotionele schaal. Jouw verdriet kan oneindig groot zijn, hoe klein je kindje ook nog was.

Zwangerschapsverlies als gepaste term

Omdat het voor de ouders die een kindje verloren hebben, zo belangrijk is om een meer gepaste, respectvollere term te gebruiken, pleitte Kinderwens ExpertiseCentrum ervoor dat het woord ‘miskraam’ vervangen werd door ‘zwangerschapsverlies’.

Meer op de site van Sterrenkinderen

Afbreking om medische redenen

Een zwangerschapsafbreking om medische redenen, na een prenatale diagnose betekent voor vele ouders de start van een intens rouwproces. Is dit herkenbaar? Dan vind je hier een houvast voor de verwerking.

Meer informatie op fara.be

Wat moet je doen?

In deze situatie is het eerder: wat kan je doen. Je bent immers tot niets verplicht.

  • Je kunt je kindje een naam geven (bij meer dan 140 dagen zwangerschap kun je die ook officieel aangeven bij de gemeente).
  • Je hebt het recht om je kindje te laten begraven of cremeren, ongeacht de duur van de zwangerschap.
  • Bij meer dan 140 dagen zwangerschap kun je een 'akte van levenloos kind' laten opmaken bij de gemeente.
  • Deed je al een aanvraag voor het startbedrag? Breng je uitbetaler op de hoogte. 
  • Schrijf je uit op alle online zwangerschapsdiensten en breng iedereen die over je zwangerschap wist op de hoogte. Zo vermijd je vrolijke nieuwsbrieven of andere ongepaste berichten.

Je bent geenszins verplicht om dit te doen. Je kunt ook heel wat dingen informeel ondernemen, zoals een kaartje opmaken voor je vrienden en familie, een herinneringsdoos of een kadertje plaatsen... Jouw kindje mag een plaats krijgen in jouw huis zoals jij dat wil.

Laat je bijstaan

Wat je nu ook voelt of denkt, je moet hier niet alleen door. Er zijn tal van organisaties die jou kunnen bijstaan. Ook praatgroepen of online fora kunnen je helpen.

In deze organisaties hebben wij alvast het volste vertrouwen:

Praat zeker ook met je zorgverleners. Je gynaecoloog, vroedvrouw, psycholoog, huisarts... zij kunnen je indien nodig doorverwijzen.

Meer dan zes maanden zwanger

Stilgeboorte

Tijdens de laatste maanden van je zwangerschap kwam het leven tot stilstand...

  • Je kindje kwam levenloos ter wereld
  • Je was meer dan 6 maanden zwanger

Jouw kindje verdient een plaats in deze wereld en in jouw leven. Je hoeft hier niet stil over te blijven. Deze organisaties kunnen je helpen om je kind een plaats te geven:

Wat moet je doen?

Als je meer dan 180 dagen zwanger was:

  • Je geeft je kindje aan op de burgerlijke stand van de geboorteplaats
  • Je laat een 'akte van een levenloos kind' opmaken en je kunt daarin voor- en familienaam laten opnemen, net zoals de namen van beide ouders. Alles over deze akte
  • Je kindje moet officieel begraven of gecremeerd worden
  • Je neemt je moederschapsrust op

Deed je al een aanvraag voor het startbedrag? Dan zal dit uitbetaald worden door de uitbetaler van jouw keuze. Meer over het startbedrag

Deed je nog geen aanvraag voor het startbedrag? Laat het ons weten. We brengen alles zo snel mogelijk in orde. Stuur als het kan het attest van je gynaecoloog en de akte op. Zo hoeven we jou niet te storen.

Contacteer ons

Je bent niet alleen

Bij Infino hebben we een bijzondere plek in ons hart voor de ouders van sterrenkinderen. We begeleiden hen door alle administratie en onze teams leven met hen mee.

Het is dan ook geen geheim dat er verschillende ouders van sterrenkinderen bij ons werken.


Boven De Wolken

We werken samen met vzw Boven De Wolken. Een fotografencollectief dat gratis fotosessies aanbiedt aan ouders van (en met) sterrenkinderen. Deze foto's zijn voor vele sterrenouders een dierbare herinnering aan een groots verlies.

Boven De Wolken

Kind verloren

Een kind verliezen

Je kindje heeft geleefd. Het was enkele uren, weken, maanden of jaren bij jou. En nu is het stil... 

We hebben geen woorden die jouw verdriet kleiner kunnen maken. We hebben wel goede banden met organisaties die jou kunnen begeleiden:

Overgebleven kinderen

Zijn er nog kinderen in je gezin? Lees via de link hieronder hoe je het verdriet niet moet wegstoppen, ook niet voor jonge kinderen.

Wat moet je doen?

  • overlijden moet worden aangegeven op de burgerlijke stand van de plaats van overlijden.
  • indien geboorteaangifte samen met deze van het overlijden wordt gedaan, dan wordt het kindje ingeschreven in het overlijdensregister.
  • wettelijke plicht het kindje te begraven of te laten cremeren.
  • Je hoeft je uitbetaler van het Groeipakket niet te verwittigen, wij krijgen het nieuws automatisch en betalen rond de 8ste van de maand na het overlijden een laatste keer uit.
  • Ontvang je online nieuwsbrieven over opgroeien/opvoeden? Laat de verzender iets weten, zodat ze dit snel kunnen stopzetten.

Was je kindje nog maar net geboren? Denk dan aan de geboorteaangifte, je startbedrag en je moederschapsrust.

We zijn er voor je

We hebben een speciale plek in ons hart voor elk sterrenkind waarvoor we het startbedrag en Groeipakket mochten uitbetalen. Bij ons krijgt elk gezin een vast contact toegewezen. Onze experten hebben dan ook veel voeling met "hun kindjes". Het verlies van een kind raakt ons diep. We nemen dus met veel liefde een deel van je zorgen over.

Kunnen we nog iets betekenen?

Heb je nog vragen waar deze pagina geen antwoord op biedt? We staan je met veel liefde bij. 

Contact

Deel deze pagina met een vriend(in)