Hi, we zijn Infino... Psstt.. onze service is afhankelijk per regio. Pick je regio, dan krijg je content op maat.

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Het kraamgeld geeft elke moeder een financieel duwtje in de rug

Het kraamgeld is een belangrijk duwtje in de rug. Je kan het geld gebruiken voor alles wat je kindje nodig heeft. Werk je er de kinderkamer mee af, vul je er de pamperrekening mee aan of koop je er liever kinderkleren mee? Aan jou de keuze.

En als extra: voor ieder kraamgeld die bij ons wordt uitbetaald, planten wij een boom!

Doe mee aan onze actie "Nieuw kindje, nieuw boom"

Vraag nu je kraamgeld van € 1.238,82 (eerste kindje) of € 563,10 (tweede kindje) aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Alles over kraamgeld 

Je weet ongetwijfeld dat, wanneer je een kind verwacht, je recht hebt op kraamgeld. Maar wat moet je precies weten over het toekennen van deze toelage?

De geboorte van een kind is een bijzonder moment. Voor sommigen kan deze gebeurtenis echter ook wat beangstigend zijn. Hoe kan je jouw baby in de beste omstandigheden verwelkomen en vanaf het eerste moment alles geven wat hij of zij nodig heeft? In België hebben ouders recht op een geboortepremie, ook wel het kraamgeld genoemd, om hen daarbij te helpen. Deze toelage kan worden gebruikt om de babykamer in te richten, luiers of kleding te kopen of zelfs om gewoon opzij te zetten op een kindrekening. In dit artikel vindt je alle informatie die je nodig hebt om jouw aanvraag probleemloos te kunnen indienen. 

Het kraamgeld wordt 2 maanden voor de bevalling uitbetaald.

Wanneer kan ik het kraamgeld aanvragen?

Je kan het kraamgeld aanvragen vanaf de zesde maand van je zwangerschap. Ten vroegste twee maanden voor de geschatte bevallingsdatum ontvang je dan het kraamgeld.

  • Het doktersattest dat je ons moet toesturen, mag dus geen attest zijn van de eerste 5 maanden van je zwangerschap
  • Heb je nog geen doktersattest? Stuur toch maar alvast je aanvraag door! We zullen je eraan herinneren om ons het attest te bezorgen
  • Je hebt tot vijf jaar na de geboorte de tijd om het kraamgeld aan te vragen

Wie kan het kraamgeld aanvragen?

Elke (toekomstige) ouder die in Brussels woont kan het kraamgeld  aanvragen.

Hoe kan ik het kraamgeld aanvragen?

Je kan het kraamgeld op eenvoudige wijze aanvragen door een online aanvraagformulier in te vullen. Stuur ons het ingevulde formulier via e-mail naar brussels@infino.be. Je kan ook een aanvraag indienen via ons online formulier op de homepagina.

Vraag nu je kraamgeld aan

Aansluiten bij Infino is een prima idee. "Samen groeien" is onze leuze en dat menen we ook. We ondersteunen je financieel, geven je advies en houden je steeds op de hoogte van alle mogelijke voordelen.

Ik vraag nu mijn kraamgeld aan

Wat na de geboorte? 

Als ouder heb je recht op de maandelijkse kinderbijslag vanaf de eerste dag van de maand volgend op de dag van de geboorte.

Heb je je kraamgeld al gekregen? Dan hoef je niets meer te doen.

Alles over je kinderbijslag

Je kinderbijslag bestaat uit een basisbedrag en een reeks toeslagen. Deze toeslagen dienen om de gezinnen zo goed mogelijk te helpen en zijn afhankelijk van hun financiële- en gezinssituatie.

Ik wil meer weten over de kinderbijslag

Wie heeft recht op kraamgeld?

Elke (toekomstige) ouder die op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont, kan beroep doen op het kraamgeld.

Wie dient het verzoek in?

Het is aan de (toekomstige) moeder om de aanvraag voor het kraamgeld in te dienen. Het bedrag wordt dan aan haar toegekend. In het geval van meemoederschap, wordt de premie toegekend aan de moeder die het kind draagt.

Hoeveel bedraagt het kraamgeld?

In Brussel varieert het uitgekeerde bedrag; voor een eerste kindje ontvang je een hoger bedrag. Daarnaast worden deze bedragen, ten gevolge van de indexering van alle kinderbijslagen op 1 maart 2022, verhoogd. Hier is alvast een tabel om je te helpen te weten te komen op hoeveel je precies recht hebt:

 

Bedrag van 01/01/2020 tot 29/02/2020

Bedrag vanaf 01/08/2022 na de nieuwe indexering 

Kraamgeld voor 1e kind of voor elk kind van een meerling

€ 1.100 

€ 1.238,82

Kraamgeld voor de daaropvolgende kinderen

€ 500 

€ 563,10


Wanneer moet de aanvraag worden ingediend en wanneer wordt dit bedrag toegekend?

Om geldig te zijn, kan je jouw verzoek ten vroegste in de zesde maand van jouw zwangerschap indienen. De vergoeding zal vervolgens ten vroegste 2 maanden voor de verwachte geboortedatum worden uitbetaald. 

Let op, alle kinderbijslagfondsen hebben wettelijk vastgestelde betalingsdata; deze zijn in alle fondsen identiek. Het is daarom mogelijk dat de betaling niet exact 2 maanden voor de geplande geboortedatum zal gebeuren, maar eerder op de betalingsdatum die het dichtst bij de termijn van 2 maanden voor de geboortedatum ligt. 

Heb je jouw aanvraag na de termijn van 2 maanden voor de geplande geboortedatum ingediend? Dan zal de betaling worden uitgevoerd op de eerstvolgende betalingsdatum, na het verwerken van jouw aanvraag.

Wil je dat Infino het kraamgeld uitbetaalt? Je kan hier jouw aanvraag doen. >>

Moet je nog iets in orde brengen bij jouw kinderbijslagfonds?

Eens je jouw aanvraag voor een geboortepremie hebt ingediend, hoef je geen stappen meer te ondernemen bij je kinderbijslagfonds. Jouw dossier werd geopend, we ontvangen automatisch de informatie over de geboorte van je kind via de gemeentelijke administratie.

De kinderbijslag wordt betaald aan de moeder van het kind. Indien het om ouders van hetzelfde geslacht gaat, dan verlenen wij automatisch de kinderbijslag aan de oudste ouder.

Goed om te weten: 
  • Wil je dat de betaling van het kraamgeld gebeurt op een rekening op naam van beide ouders? Dat is uiteraard mogelijk. De regel is dat de mama (of de persoon die het bedrag van de premie moet ontvangen) minstens co-titularis moet zijn van de bankrekening waarop de betaling zal worden uitgevoerd.

  • Je hebt de aanvraag niet gedaan vóór de geboorte van het kind? Geen probleem, het bedrag van het kraamgeld is niet verloren zolang de verjaringstermijn niet verstreken is. Je hebt nog tot 3 jaar na de geboorte om de aanvraag in te dienen.

  • Gaat het om je tweede of volgende kind en je hebt de aanvraag niet ingediend voor de geboorte? Jouw gemeentelijke administratie informeert ons over de nieuwe geboorte. Wij onderzoeken dan automatisch het recht op een kraamgeld en houden je per mail op de hoogte.

  • Je werkt in België en de mama woont in het buitenland. Heb je dan recht op deze premie? Vanaf het moment dat een van beide ouders werkt in Brussels, zal het recht op een kraamgeld onderzocht worden. Of je er al dan niet recht op hebt, hangt af van het land waar je woont. Voor sommige landen (zoals Frankrijk en Luxemburg) kan België nooit het kraamgeld uitbetalen. Voor andere landen kunnen we het verschil in uitbetaling onderzoeken (het is te zeggen, het verschil tussen het bedrag dat als kraamgeld in het buitenland wordt toegekend en het bedrag ervan in België) of het volledige bedrag uitbetalen als er in het buitenland geen recht is. Deze scenario's worden vaak geval per geval onderzocht. We vragen je in dat geval om contact op te nemen met een dossierbeheerder om de aanvraag samen te bekijken.

  • Heb je spijtig genoeg een miskraam gehad of een doodgeboren kind ter wereld gebracht? Dan heb je uiteraard nog recht op een kraamgeld. Bezorg ons het «attest van een doodgeboren kind» dat je kan opvragen bij jouw gemeentelijke administratie. Dat document moet bevestigen dat de zwangerschap minstens 180 dagen heeft geduurd (de minimale zwangerschapsduur om recht te hebben op de premie).
Het is niet altijd even makkelijk
Ik heb een vraag

Nog vragen?

Kan je het antwoord op je vraag niet vinden omdat je situatie specifieker is? Misschien vind je wel het antwoord in deze lijst.
Ik wil een afspraak maken

Hulp nodig?

We helpen je graag verder en staan klaar om je vraag te beantwoorden via mail, Facebook chat, telefoon of bij ons op kantoor.
Contacteer ons chevron down
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.