YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Het verschil tussen bevallingsverlof & ouderschapsverlof

Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof zijn twee verschillende vormen van verlof die ouders de mogelijkheid bieden om tijd door te brengen met hun kind.

Zwangerschapsverlof (ook wel bevallingsverlof genoemd) wijst op het verlof dat de moeder krijgt voor haar pasgeboren baby.

Ouderschapsverlof is bedoeld voor beide ouders, en dit kan opgenomen worden tot de leeftijd van 12 jaar. Hieronder kan je meer details vinden.


Moederschapsverlof: wat is het?

Moederschapsverlof (ook wel bevallingsverlof genoemd) als moeder is een recht. Het is medisch verlof, dus je werkgever kan het niet weigeren. Gelukkig maar! Jouw pasgeboren baby’tje zal een stevige basis krijgen en veilig gehecht zijn als je de eerste maanden de belangrijkste verzorgster kan zijn. 

Moederschapsverlof: voor wie is het?

Enkel moeders kunnen dit opnemen. De naam is dus verstandig gekozen ;-)


Moederschapsverlof: hoe lang duurt het? / verschillende vormen

Zwangere vrouwen hebben recht op 15 weken bevallingsverlof (ook wel moederschapsverlof of moederschapsrust genoemd). Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen:

  • Voor de geboorte (= zwangerschapsverlof): maximaal 6 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum (waarvan 1 week verplicht te nemen)
  • Na de geboorte (ook wel bevallingsrust, bevallingsverlof of moederschapsrust genoemd): minimaal 9 weken na je bevalling (verplicht te nemen).
Eén week voor de vermoedelijke bevallingsdatum mag je niet meer gaan werken. De overige weken zwangerschapsverlof (maximaal 5 weken dus) mag je opnemen na je bevalling. Daardoor kan het postnatale verlof maximaal 14 weken bedragen. Het bevallingsverlof kan nog verlengd worden met de duur dat je baby’tje nog in het ziekenhuis verblijft na de eerste 7 dagen vanaf de geboorte (maximaal 24 weken).

Als je een meerling verwacht dan duurt het moederschapsverlof 17 weken, en dat kan verlengd worden tot 19 weken.

Vraag het zeker na bij de personeelsdienst van je werkgever, je vakbond of je ziekenfonds.

Als zelfstandige heb je ook recht op moederschapsverlof. Lees hier hoe je het kan aanvragen, hoeveel uitkering je krijgt en wat de duur is. 


Ouderschapsverlof: wat is het? 

Ouderschapsverlof is bedoeld om beide ouders de mogelijkheid te geven om meer tijd door te brengen met hun kinderen. Maar het heeft niet noodzakelijk betrekking op de herstelperiode na de bevalling. Het kan opgenomen worden voordat je kind 12 jaar wordt.


Ouderschapsverlof: voor wie?

Ouderschapsverlof is zowel voor mama als papa. 

Wie kan ouderschapsverlof opnemen?
  • beide biologische ouders
  • beide adoptie-ouders
  • beide ouders die het kind officieel erkend hebben
Als de ene ouder zijn recht op ouderschapsverlof niet (helemaal) opneemt, kan hij/zij dat recht niet overdragen op de andere ouder.

Ouderschapsverlof: hoe lang duurt het? / verschillende vormen.

Voorwaarde om ouderschapsverlof op te nemen:

Het ouderschapsverlof moet beginnen voordat je kind 12 jaar wordt. Als jouw kind een fysieke of mentale handicap van minstens 66% heeft, is die leeftijdsgrens 21 jaar.

Welke verschillende vormen van ouderschapsverlof bestaan er?

Je hebt voor elk kind recht op:
  • 4 maanden voltijds
  • 8 maanden halftijds
  • 20 maanden ⅕
  • 40 maanden 1/10 (akkoord van de werkgever is hier vereist).
Je mag de verschillende mogelijkheden ook afwisselen, maar dit bespreek je dan best met je werkgever.

Je hebt ontslagbescherming

Je werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Uitstel met maximaal 6 maanden mag wel, op voorwaarde dat er daarvoor een gegronde reden is. Vanaf de datum van je verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van je ouderschapsverlof ben je beschermd tegen ontslag.


Vergeet zeker niet je startbedrag aan te vragen bij Infino, zo kan jij binnenkort die €1214,49 ontvangen.


CTA

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.