Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
 1. Home
 2. Kinderbijslag

De kinderbijslag in Wallonië

Een beetje hulp nodig bij de opvoeding van je kinderen? Vraag ons om je kinderbijslag. Dan krijgt je elke maand een bepaald bedrag om voor je kinderen te zorgen.

Onze taak? Je kinderbijslag betalen in het juiste bedrag op het juiste moment, zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen bij de opvoeding van je kinderen.

Ontvangt je al kinderbijslag van een ander kinderbijslagfonds en wil je overstappen? Geen probleem. Je bent nu vrij om het kinderbijslagfonds van je keuze te kiezen!

Ik sluit me nu aan bij Infino


Een beetje hulp nodig bij de opvoeding van je kinderen? Vraag ons om je kinderbijslag. Dan krijgt je elke maand een bepaald bedrag om voor je kinderen te zorgen.

Onze taak? Je kinderbijslag betalen in het juiste bedrag op het juiste moment, zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen bij de opvoeding van je kinderen.

Ontvangt je al kinderbijslag van een ander kinderbijslagfonds en wil je overstappen? Geen probleem. Je bent nu vrij om het kinderbijslagfonds van je keuze te kiezen!

Ik sluit me nu aan bij Infino


Vraag nu je geboortepremie van € 1.340,90 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Waaruit bestaat de kinderbijslag?

De kinderbijslag bestaat uit een basisbedrag en een reeks toeslagen. Deze toeslagen dienen om de gezinnen zo goed mogelijk te helpen en zijn afhankelijk van hun financiële- en gezinssituatie.

Lees meer over de opbouw >>

Wie heeft er recht op de kinderbijslag?

Elk kindje dat in Wallonië geboren wordt vanaf 1 januari 2020, heeft recht op kinderbijslag volgens de leeftijd.
 • Onvoorwaardelijk recht vanaf de geboorte tot de 18de verjaardag
 • Semi)voorwaardelijk recht van 18 tot 21 jaar
 • De kinderbijslag wordt elke maand betaald rond de 8ste (zie onze kalender voor meer info)

Waaruit bestaat de ‘allocations familiales’ of kinderbijslag? 

Een maandelijks bedrag en meer…

Sinds 1 januari 2020 is ‘kinderbijslag’ een regionale bevoegdheid. Er zijn nieuwe bedragen voor alle kinderen. Dit bestaat uit heel wat toeslagen en premies die bedoeld zijn om het voor jou, als ouder, wat makkelijker te maken. 

Het zal je dan ook niet verwonderen dat we bij kinderbijslagfonds Infino kozen voor de slogan ‘samen groeien’. Want dat is waar het bij ons om draait. Het bijstaan van de ouders tijdens dit hele grote avontuur dat opvoeden heet. En dat doen we door steeds te zorgen voor een vlotte en stipte uitbetaling van alles wat met ‘allocations familiales’ te maken heeft. 

Geboortepremie en basisbedrag

PRIME DE NAISSANCE OF GEBOORTEPREMIE

De ‘allocations familiales’ bestaat allereerst uit een ‘prime de naissance’, wat vroeger ‘geboortepremie’ heette. Elk kindje dat in Wallonië geboren wordt vanaf 1 januari 2019, heeft recht op het eenmalige bedrag van € 1.340,90. En of je nu één, twee, drie of tien kinderen krijgt, dat blijft ook steeds hetzelfde bedrag. Je kan het aanvragen vanaf de 6e maand van je zwangerschap mét een doktersattest. Daarna wordt het startbedrag vanaf 2 maanden voor je bevalling uitbetaald. 

Ook bij adoptie heb je recht op datzelfde startbedrag. Vanaf het moment dat je kindje officieel deel uitmaakt van je gezin én jij een verzoekschrift of adoptiebeslissing kan voorleggen, wordt het bedrag uitbetaald.  

HET BASISBEDRAG

Je hebt ook recht op een basisbedrag per kind. Dit bedrag wordt maandelijks uitbetaald en hangt af van de geboortedatum van je kind. Je kunt recht hebben op extra toeslagen, die bespreken we hieronder. Hou hierbij een belangrijke datum in gedachten: 1 januari 2020.

Als je kindje geboren werd voor 1 januari 2020, dan bereken je het basisbedrag volgens oude systeem. Als je kindje na 1 januari 2020 geboren werd, werk je volgens de nieuwe bedragen. Het kan dus zijn dat je kinderen niet allemaal hetzelfde bedrag krijgen.

Kind geboren voor 01/01/2020 
Deze geïndexeerde bedragen zijn van toepassing vanaf 1/05/2024. Meer info hier

PLAATS IN HET GEZINBEDRAG
1ste kind116,79 €
2de kind216,09 €
3de en volgende kind(eren)322,64 €

Kind geboren na 01/01/2020 

Voor elk kind dat geboren is vanaf 1 januari 2020 werd er een basisbedrag vastgesteld op basis van de leeftijd.
Deze geïndexeerde bedragen zijn van toepassing vanaf 1/05/2024. Meer info hier

KINDBEDRAG
Kind tot 18 jaar188,95 €
Kind vanaf 18 jaar201,14 €

Andere premies en toeslagen

De kinderbijslag omvat nog heel wat andere premies en toeslagen waar jij misschien wel recht op hebt. Een aantal krijg je automatisch als je ingeschreven bent bij een kinderbijslagfonds. 

 • Le supplément social of de sociale toeslag

Heb je het even iets moeilijker om rond te komen? Dan staan we je graag bij met de sociale toeslag. 

 • Les allocations supplémentaires of zorgtoeslagen

Als een van de ouders sterft, krijgt elk kind een maandelijkse (half)wezentoeslag bovenop het basisbedrag. Dat bedrag kan variëren naargelang de situatie. 

Verder bestaat er ook de pleegzorgtoeslag. Die wordt uitbetaald wanneer het kind na 1 januari 2019 in een pleeggezin geplaatst wordt. De toeslag kan toegekend worden aan:

 • het pleeggezin, als het kind langdurig in het gezin geplaatst blijft. 
 • de bijslagtrekkende van vóór de plaatsing, indien het kind niet langdurig in dit gezin geplaatst blijft.

Heeft je kindje bijzondere zorg nodig? Dan kan je de zorgtoeslag voor kinderen met een ondersteuningsbehoefte aanvragen. Deze toeslag is afhankelijk van de aandoening. 

 • Le supplément d’âge annuel of schoolbonus

De schoolbonus of schoolpremie is een jaarlijkse toeslag die, bovenop het basisbedrag, in augustus uitbetaald wordt om ouders financieel bij te staan in de opvoedingskosten van hun kinderen. De premie is voor elk kind dat het basisbedrag ontvangt. 

Bekijk alle bedragen

En omdat het leven nooit stilstaat…

… doet een kinderbijslagfonds zoveel meer dan enkel kinderbijslag uitbetalen. Want het ene moment zijn de kinderen net uit de luiers en het volgende moment gaan ze studeren en trekken ze de wijde wereld in. Of jij neemt misschien wel een loopbaanonderbreking en je partner gaat op pensioen… 

Allemaal specifieke situaties die ook heel wat andere administratieve zaken met zich meebrengen. Geen nood! Want ook dan zal Infino er nog steeds zijn om je te helpen ‘groeien’. 

Lees meer op onze pagina 'je situatie verandert' >>

Meer nog

Hoe kan ik de kinderbijslag aanvragen?

Heb je al kinderen of is er een eerste kindje op komst? Je bent welkom bij Infino!


Vraag nu je geboortepremie aan

Aansluiten bij Infino is een prima idee. "Samen groeien" is onze leuze en dat menen we ook. We ondersteunen je financieel, geven je advies en houden je steeds op de hoogte van alle mogelijke voordelen.

Ik vraag nu mijn geboortepremie aan
Ik heb een vraag

Nog vragen?

Kan je het antwoord op je vraag niet vinden omdat je situatie specifieker is? Misschien vind je wel het antwoord in deze lijst.
Ik wil een afspraak maken

Hulp nodig?

We helpen je graag verder en staan klaar om je vraag te beantwoorden via mail, Facebook chat, telefoon of bij ons op kantoor.
Contacteer ons
Ik wil de bedragen bezoeken

Overzicht van de bedragen

Wil je zelf berekeningen maken? Heb je extra info nodig? Op deze pagina vind je een overzicht van alle bedragen. Van het basisbedrag tot eventuele toeslagen. Handig, toch?
Naar het overzicht!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.