YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Kinderwens

IVF, je bent niet alleen

08 september 2023

In-vitro fertilisatie

Beter bekend als IVF, is een vruchtbaarheidsbehandeling. De eicel wordt buiten het lichaam bevrucht. De embryo's worden daarna terug in de baarmoeder geplaatst. 

IVF-verhalen vol hoop en humor

Een IVF-traject is emotioneel en uitdagend, maar gelukkig is er ook ruimte voor hoop en humor. In deze blog delen we een aantal grappige en inspirerende verhalen van mensen die net als jij in een IVF-traject zitten of hebben gezeten. 

IVF behandeling: de vervloekte spuitjes

Een van de meest gevreesde onderdelen van een IVF-traject zijn de spuitjes. Je moet jezelf of je partner dagelijks injecteren met hormonen om je eierstokken te stimuleren of je baarmoeder voor te bereiden. Dit kan pijnlijk, ongemakkelijk en stressvol zijn. Maar het kan ook hilarisch zijn.

Humor als medicijn in het IVF-proces

Zo vertelt Lisa: "Mijn man moest mij elke avond een spuitje geven in mijn buik. Op een avond waren we net klaar toen de bel ging. Het was de pizzabezorger. Mijn man deed open met de spuit nog in zijn hand. De pizzabezorger keek hem geschrokken aan en vroeg: 'Wat is dat?' Mijn man antwoordde droog: 'Oh, dit? Dit is voor mijn vrouw. Ze is verslaafd aan hormonen.' De pizzabezorger wist niet hoe snel hij weg moest komen."

IVF op vakantie

Of neem het verhaal van Tom: "Mijn vrouw en ik waren tijdens onze Ivf-behandeling op vakantie in Spanje. We hadden geen koelkast op onze hotelkamer, dus we bewaarden de spuitjes in een koeltas met ijsblokjes. Op een dag gingen we naar het strand en namen we de koeltas mee. We zochten een rustig plekje op om onze spuitjes te doen. 

Net toen we bezig waren, kwam er een strandwacht naar ons toe. Hij dacht dat we drugs aan het gebruiken waren. Hij begon ons in het Spaans uit te schelden en dreigde de politie te bellen. We probeerden hem uit te leggen dat we geen drugsverslaafden waren, maar mensen die een kindje wilden. Gelukkig kwam er een andere strandgast langs die Engels sprak en voor ons kon vertalen. De strandwacht bood zijn excuses aan en wenste ons veel succes." 

IVF: Een strakke procedure

Katrijn moest de beslissende inspuiting zetten tijdens de première van een theaterstuk waarin ze de hoofdrol speelde: “Als je met IVF bezig bent, weet je dat je een strak uurschema moet volgen. Ik speelde net de première van ‘Een Bruid in de Morgen’ toen ik die avond om halfelf stipt dé inspuiting moest zetten.

Wie het werk van Hugo Claus een beetje kent, weet dat dat een lang stuk is… Het zou kunnen dat ik iets sneller speelde en tijdens het eindapplaus deed alsof ik zo geëmotioneerd was dat ik even alleen moest zijn in de kleedkamer. Gelukkig bleek deze injectie wel het winnende shot!”

IVF en de spannende echo’s

Een ander spannend onderdeel van een IVF-traject zijn de echo's. Je moet regelmatig naar de kliniek om te kijken hoe het gaat met je eitjes of je embryo's. Dit kan zenuwslopend, ontroerend en verrassend zijn. En gelukkig ook hilarisch.

Eicelpunctie: Herkennen van rijpe eicellen

Zo vertelt Kim: "Ik moest naar de kliniek voor een echo om te zien of mijn eitjes rijp waren voor de punctie. Ik lag op de onderzoekstafel met een volle blaas, want dat moest voor de echo. De arts kwam binnen met een stagiaire. Hij stelde haar voor en vroeg of ze mee mocht kijken. Ik stemde toe, want ik vond het wel leuk om iemand iets te leren.

De arts begon met de echo en liet mij en de stagiaire meekijken op het scherm. Hij wees naar mijn eierstokken en zei: 'Kijk, hier zie je de follikels waar de eicellen in zitten. Ze zijn mooi groot en rond.' 

Toen wees hij naar mijn blaas en zei: 'En hier zie je... oh wacht, dat is haar blaas.' Hij had zich vergist en mijn blaas aangezien voor een follikel. Ik schoot in de lach en zei: 'Nou, dat wordt dan een grote baby.' De arts werd rood en zei: 'Sorry, sorry, dat was een foutje.' De stagiaire keek hem aan met een blik van: 'En jij bent de expert?'

Terugplaatsing 2 embryo's

Of neem het verhaal van Ada: "Mijn vrouw en ik waren naar de kliniek voor een echo om te zien of onze embryo's goed waren ingenesteld. We hadden twee embryo's teruggeplaatst gekregen, dus we hoopten op een tweeling. 

We lagen op de onderzoekstafel met onze handen in elkaar geknepen. De arts kwam binnen met een grote glimlach op zijn gezicht. Hij zei: 'Ik heb goed nieuws voor jullie. Jullie hebben niet één, niet twee, maar drie hartjes kloppen!' We keken hem verbaasd aan en vroegen: 'Drie? Hoe kan dat?' Hij legde uit dat één van onze embryo's zich had gesplitst en dat we dus een identieke tweeling én een broertje of zusje kregen. 

We waren stomverbaasd en wisten niet wat we moesten zeggen. De arts feliciteerde ons en zei: 'Jullie zijn gezegend met een drieling!' Toen voegde hij er grappend aan toe: 'En jullie hebben geluk dat het er niet meer zijn, want anders had ik jullie moeten doorverwijzen naar het circus.'" 

IVF en de eindelijk-groeiende zwangerschap

Het mooiste onderdeel van een IVF-traject is natuurlijk als je zwanger wordt. Je hebt eindelijk je doel bereikt en kunt genieten van je groeiende buik en je verwachte kindje. Dit kan emotioneel, wonderbaarlijk en vervullend zijn. Maar het kan ook lachwekkend zijn.

Zo vertelt Eva: "Ik was zwanger van ons eerste kindje na een lang IVF-traject. Ik was dolgelukkig en wilde het aan iedereen vertellen. Ik besloot om het op een originele manier aan mijn ouders te vertellen. Ik kocht twee rompertjes met de tekst 'Opa's lieveling' en 'Oma's lieveling' erop. Ik deed ze in een cadeautasje en ging naar mijn ouders toe.

Ik gaf ze het tasje en zei dat ik iets leuks voor ze had gekocht. Ze maakten het tasje open en haalden de rompertjes eruit. Ze keken me aan met grote ogen en vroegen: 'Ben je zwanger?' Ik knikte blij en zei: 'Ja, ik ben zwanger!'

Ze sprongen op van blijdschap en omhelsden me stevig. Ze feliciteerden me uitbundig en bedankten me voor het mooie cadeau. Toen zei mijn moeder: ‘En het is een tweeling?' Ik schrok me rot en zei: 'Nee, nee, dat niet! Ik heb gewoon twee rompertjes gekocht omdat ik niet kon kiezen!' Heerlijk om de opluchting op ieders gezicht te kunnen lezen."

IVF en de conclusie

Zoals je ziet, zijn er veel humor en hoop te vinden in een IVF-traject. Het is een avontuur vol ups en downs, maar ook vol liefde en geluk. Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze verhalen van mensen die net als jij in een IVF-traject zitten of hebben gezeten. Ik wens je veel succes en sterkte met je traject, en ik hoop dat je snel je kindje in je armen mag houden. Je bent niet alleen, je bent een held en je verdient het beste.

Een bijzondere kinderwens? We zijn er voor je!

Infino is er niet alleen voor ‘klassieke koppels’, wij bieden ook informatie voor alleenstaande oudersadoptie-oudersouders van sterrenkinderen… Ouderschap kent immers vele vormen. Dat weten ze ook bij Fara, een vzw die zwangerschapskeuzes bespreekbaar maakt bij kinderwens, ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap, zwangerschapsverlies…

Naar de website van Fara 


Veelgestelde vragen

Hoe groot is de kans dat je zwanger wordt van IVF? (slaagkans)

Het gemiddelde voor alle Belgische fertiliteitscentra ligt op 31% (Belrap, 2019). Natuurlijk hangt de kans op zwangerschap af van de levensstijl, medische voorgeschiedenis en leeftijd van de vrouw. 

Hoeveel pogingen worden vergoed?

Het ziekenfonds betaalt maximaal zes behandelingen/cyclussen terug. 

Wat zijn de kosten van IVF en is er een terugbetaling?

Per IVF behandeling betaal je zelf ongeveer 500 euro. De overige kosten worden door de mutualiteit gedekt. Zonder deze tussenkomst kost ivf meer dan 5.500 euro. Er zijn aan deze vergoeding strenge voorwaarden verbonden. 

  • Je moet jonger zijn dan 43 jaar. 
  • Je moet de behandeling ondergaan in een erkende kliniek.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.