YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Gezondheid

Kinderen met een handicap

Kinderen met een handicap: da’s zorgen, ook morgen

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

De internationale dag voor personen met een handicap is een hart onder de riem voor meer dan 15 procent van de wereldbevolking. En tot op vandaag is zo’n dag meer dan nodig. Mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking zijn anno 2020 nog steeds niet vanzelfsprekend, ondanks het feit dat ze zo’n groot deel van onze samenleving uitmaken.

Want ondanks hun handicap nemen mensen met een handicap wel degelijk deel aan het dagelijkse leven. Ook zij hebben een plaatsje in onze maatschappij. Ook zij studeren, werken, sporten en leiden een zelfstandig leven, net zoals mensen zonder beperking dat doen.

Maar een handicap is niet altijd overduidelijk. Zelfs lichamelijke aandoeningen zijn soms subtiel. Dat zorgt soms voor vreemde blikken van buitenaf. In het beste geval bieden familie, vrienden en buren goede zorgen en ondersteuning. Denk bijvoorbeeld maar aan noodzakelijke verplaatsingen voor medische behandelingen of de aanpassing van de leefomgeving. Maar onbegrip kan in het slechtste geval ook tot een complete uitsluiting leiden.

Bovenop dat hardnekkig stigma heeft een handicap uiteraard lichamelijke of psychische gevolgen. En da’s voor kinderen niet anders. Dagelijks ondervinden ze moeilijkheden in hun activiteiten. Een verminderde mobiliteit of leervermogen en bemoeilijkte lichaamsverzorging zijn daar maar een paar van.

Om hen met de beste zorgen te omringen hebben kinderen in Vlaanderen daarom recht op een Groeipakket met toeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. In Wallonië en Brussel blijven ze spreken over een toeslag voor kinderen met een aandoening.

Tip: vraag je EDC-kaart aan

Is je kind erkend door één van de onderstaande organisaties? Dan kun je die organisatie vragen om een EDC-kaart aan te vragen.
De European Disability Card geeft je heel wat voordelen bij sport, cultuur en vrije tijd in Europa. Je kunt met deze kaart rekenen op kortingen, gratis toegang, aangepaste voorzieningen, voorrang of vlottere toegang en/of aangepaste begeleiding.

Meer informatie over deze kaart

Wie kan deze kaart aanvragen?
  • FOD Sociale Zekerheid
  • Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)
  • Agence pour une Vie de Qualité (AViQ)
  • Service Personne Handicapée Autonomie Recherchée (Phare)
  • Dienststelle für Selbstbestimmtes Leben (DSL)
Neem contact op met je vertrouwde instelling om de kaart makkelijk, snel en gratis aan te vragen.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.