YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Kinderwens

10 lees- en kijktips voor wie aan kinderen wil beginnen

02 mei 2024

Kinderwens in series, films en boeken

Kinderwens, zwanger worden, IVF… We hopen natuurlijk dat er in jouw omgeving geen taboe rust op deze thema’s. Praten met vrienden, kennissen en familie kan jouw zoektocht zo veel lichter maken. Wil je dit echter (nog) niet bespreken met mensen die je kent, dan kun je gelukkig ook in fictie en non-fictie terecht. Zo zijn er heel wat podcasts, films, boeken en series die jou kunnen bijstaan in deze rollercoaster aan emoties.

Je kunt via Google heel wat terugvinden en je hebt ongetwijfeld zelf ook titels in je hoofd die je ooit ergens zag. Wij willen hier tien minder bekende boeken, series en films onder de aandacht brengen.

Kinderwens in het echt

3 boeken

 • ‘Vruchtbaarheid en zwanger worden’ van Zita West. Dit is een praktisch handboek voor mannen en vrouwen die een kind willen of nog twijfelen. Het gaat in op alle vragen die voor de conceptie spelen, zoals de beste timing, de invloed van leefstijl, de vruchtbare dagen en de mogelijkheden van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF¹.
 • ‘Zwanger worden’ van Mariël Croon. Dit is een informatief en persoonlijk boek voor mensen met een kinderwens. Het gaat over de natuurlijke bevruchting, maar ook over IVF, ICSI, eiceldonatie, draagmoederschap en (zelf-)inseminatie met donorzaad. Het geeft heldere, betrouwbare informatie, praktische tips en checklists. Ook vertellen ervaringsdeskundigen, vrouwen én mannen, openhartig over hun weg naar het ouderschap².
 • ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ van Kluun is een luchtig boek voor aanstaande vaders. Het boek geeft antwoord op vragen over hormonen, weeën, ontsluiting, tangbevalling, tepelhoedjes, bedklossen, voedingsbeha en seks tijdens de zwangerschap. Het boek bevat ook een verklarende woordenlijst in een voor mannen begrijpelijke taal en tips om uzelf door de zwangerschap heen te bluffen.

3 documentaires

 • ‘(On)vruchtbaar? Zwanger raken is geen kinderspel’: een documentaire van Women's Health NL waarin vier vrouwen vertellen over hun ervaringen met (on)vruchtbaarheid en een fertiliteitsarts praktische informatie geeft. Je kunt de documentaire hier bekijken.
 • ‘De baby-industrie’: een vierdelige serie van Liesbeth Staats die onderzoek doet naar de baby-industrie in het buitenland, waar veel stellen naartoe gaan als ze in Nederland niet geholpen kunnen worden. Een korte synopsis kun je hier bekijken.
 • Heb je kinderen?’: een documentaire van Inés ten Berge die laat zien hoe pijnlijk de vraag 'Heb je kinderen?' kan zijn voor vrouwen die ongewenst kinderloos zijn. Hier kun je meer informatie en video’s vinden.

Kinderwens in verzonnen verhalen

2 series

 • ‘The Letdown’. Dit is een komische serie uit 2016 die het leven volgt van een groep nieuwe ouders die elkaar ontmoeten bij een praatgroep. Een van de personages is Ester, die na jaren van IVF eindelijk zwanger is geworden van een tweeling. De serie laat zien hoe ze worstelt met haar rol als moeder, haar relatie met haar man en haar identiteit als vrouw. Je kunt deze reeks streamen op Netflix.
 • ‘De Club’. De Club is een Belgisch-Nederlandse reeks die het verhaal vertelt van drie koppels die bevriend geraken in de wachtzaal van de fertiliteitskliniek. Een reeks waar humor en tragiek elkaar afwisselen, hilarisch bij momenten en even later pijnlijk herkenbaar. Ideaal om zelf te bekijken en je omgeving een idee te geven van wat je doormaakt. De reeks is gratis te bekijken op VRT MAX.

Een film

 • ‘Private Life’. Dit is een film uit 2018 die het verhaal vertelt van een echtpaar dat al jaren probeert zwanger te worden. Ze ondergaan verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF en adoptie, maar stuiten op allerlei obstakels en dilemma's. De film laat zien hoe hun relatie onder druk komt te staan door hun kinderwens en hoe ze omgaan met hun emoties, verwachtingen en teleurstellingen.

Een boek met verfilming

 • ‘Inconceivable’ van Ben Elton bezorgt je gegarandeerd een lach en een traan. In het Nederlands werd het vertaald als ‘Vruchteloos’ en in 2000 verfilmd met onder andere Hugh Laurie (bekend van oa House MD) in de hoofdrol onder de titel ‘Maybe Baby’. Boek en film gaan over een getrouwd stel dat moeite heeft om een kind te krijgen en allerlei vruchtbaarheidsbehandelingen probeert. Ondertussen besluit de man om een scenario te schrijven over hun situatie, zonder medeweten van zijn vrouw…

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.