YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Kinderwens

Kinderen krijgen: een goed idee?

08 september 2023

De voor- en nadelen van kinderen op een rijtje

“En, wanneer komt er een klein wondertje?” Je krijgt deze vraag de laatste tijd meer dan anders. Misschien ging je samenwonen met je partner, misschien kocht je een huis of startte je een nieuwe job. Het lijkt alsof de buitenwereld je leven niet ernstig neemt, tot je aan “het nageslacht” hebt gedacht. Wij geven je enkele argumenten die je kunt gebruiken op familiefeesten of andere sociale bijeenkomsten. Wat je zelf met deze argumenten doet, laten we geheel aan jou over. Een kind krijgen is immers een persoonlijke keuze en iedereen kan hierbij eigen voor- en nadelen bedenken. 

Kinderen: de nadelen (wat je moet weten)

We zetten hieronder heel sec en kort de duidelijke nadelen op een rijtje. Ideaal om te gebruiken als “tante Rita” al te persoonlijke vragen stelt en het antwoord “dat zijn jouw zaken niet” niet afdoende is.

 • Kinderen kosten veel tijd, geld en energie. Je moet je aanpassen aan hun behoeften, wensen en schema’s. Je hebt minder vrijheid, privacy en rust. Je moet ook rekening houden met extra kosten, zoals kleding, voeding, onderwijs en gezondheidszorg. Misschien heb je daar nu helemaal niet de mentale of financiële ruimte voor.
 • Kinderen kunnen je veel stress, zorgen en frustratie bezorgen. Ze kunnen lastig, ongehoorzaam, ziek of ongelukkig zijn. Ze kunnen ook problemen hebben op school, met vrienden of met zichzelf. Je moet ook omgaan met conflicten, ruzies en meningsverschillen. Misschien heb je al zorgen en stress genoeg (op dit moment).
 • Kinderen kunnen je relatie onder druk zetten. Je hebt minder tijd en aandacht voor elkaar, je kunt meningsverschillen hebben over de opvoeding of de rolverdeling, je kunt minder intimiteit of passie ervaren. Misschien ben je helemaal niet bereid om dit (nu al) op te geven.
 • Kinderen kunnen je carrière belemmeren. Je hebt minder tijd en flexibiliteit om te werken, te studeren of jezelf te ontwikkelen. Je kunt ook discriminatie of achterstelling ervaren op de arbeidsmarkt. Misschien wil je eerst de job van je dromen najagen, of laat die job net weinig ruimte om een kind de aandacht en liefde te geven die het verdient.

Dit zijn allemaal valabele argumenten voor je omgeving en/of jezelf. Een kinderwens hebben is helemaal niet zo vanzelfsprekend (zie ook onze blog over veelgestelde vragen) en jij hoeft je niet te verantwoorden. Het is ook toegestaan om van gedachte te veranderen als de omstandigheden dat bijvoorbeeld ook doen.

Kinderen: de voordelen (wat je moet weten)

Natuurlijk zijn er ook veel voordelen verbonden aan de vervulling van een kinderwens. We zetten hieronder enkele praktische voorbeelden op een rijtje. 

Wie echt aan kinderen wil beginnen, weet dat er bij deze beslissing één factor doorslaggevend zou moeten zijn: het belang van het kind zelf. Komt dit kind in een liefdevolle omgeving terecht en ben jij bereid om opofferingen te maken om dit kind een zo zinvol mogelijk leven te schenken? Is het antwoord hierop volmondig JA? Lees dan zeker verder om te zien welke positieve impact een kind op jou persoonlijk kan hebben.

 • Kinderen kunnen je veel liefde, vreugde en geluk geven. Ze zijn een bron van inspiratie, trots en steun. Ze kunnen je leven verrijken met nieuwe ervaringen, uitdagingen en perspectieven.
 • Kinderen kunnen je helpen om te groeien als persoon. Je leert verantwoordelijkheid te nemen, geduld te hebben, compromissen te sluiten en prioriteiten te stellen. Je ontwikkelt ook nieuwe vaardigheden, zoals opvoeden, communiceren en organiseren.
 • Kinderen kunnen je een gevoel van zingeving en continuïteit geven. Je draagt bij aan de toekomst van de mensheid en de samenleving. Je hebt iemand om voor te zorgen, om mee te delen en om van te leren.
 • Kinderen zullen je sociale leven veranderen. Je zal er wat voor moeten opgeven, maar je sluit ook nieuwe of hernieuwde vriendschappen met andere ouders, je hebt meer contact met je familie en je kunt leuke dingen doen met je kinderen. 

Kinderen of niet? De conclusie is aan jou!

Zoals je ziet, zijn er voor- en nadelen aan het krijgen van kinderen. Het is geen gemakkelijke keuze, en het hangt af van je persoonlijke situatie, wensen en verwachtingen. Het belangrijkste is dat je er goed over nadenkt, dat je erover praat met je partner (als je die hebt) en dat je je eigen gevoel volgt. Er is geen goed of fout antwoord, alleen wat het beste is voor jou.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.