YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Kinderwens

Kinderwens op latere leeftijd: een uitdaging of een zegen?

08 september 2023

‘Geriatrische zwangerschap’, wat een vreselijke term!

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om pas op latere leeftijd moeder te worden. Sommigen hebben eerst andere prioriteiten, zoals studie, carrière of reizen. Anderen vinden pas later de juiste partner of hebben moeite om zwanger te worden. Maar hoe is het om op je 35e, 40e of zelfs 45e nog een kindje te krijgen? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe gaan deze vrouwen om met de reacties van hun omgeving? In deze blog lees je enkele getuigenissen van vrouwen die hun kinderwens op latere leeftijd hebben vervuld.

Geriatrische zwangerschap, wat is dat precies?

Een geriatrische zwangerschap is een term die gebruikt wordt om een zwangerschap aan te duiden die optreedt wanneer een vrouw ouder is dan 35 jaar. Deze term is vooral in de medische wereld gebruikelijk, omdat de vruchtbaarheid en de kwaliteit van de eicellen van de vrouw afnemen naarmate ze ouder wordt. Een geriatrische zwangerschap brengt ook meer risico's met zich mee, zoals een hogere kans op miskramen, complicaties, chromosoomafwijkingen en tweelingen. Daarom wordt een geriatrische zwangerschap nauwlettend opgevolgd en worden er extra onderzoeken gedaan.

De biologische klok tikt

Een van de grootste uitdagingen voor vrouwen die op latere leeftijd zwanger willen worden, is de afnemende vruchtbaarheid. Vanaf je 35e neemt de kans op een natuurlijke zwangerschap elke maand af. Ook de kans op complicaties, miskramen en aangeboren afwijkingen neemt toe. Daarom is het belangrijk om niet te lang te wachten met medische hulp in te schakelen als het niet vanzelf lukt.

Ilse (41) weet daar alles van. Zij en haar partner zijn elkaar pas op hun 37e tegengekomen en trouwden twee jaar later. Ze wilden graag een kindje. "We zijn naar een fertiliteitskliniek gegaan en hebben we verschillende behandelingen ondergaan, zoals IUI en IVF, met behulp van een zaaddonor. Helaas hebben we ook twee miskramen gehad. Het was een zware periode, vol hoop en teleurstelling."

Uiteindelijk is Ilse zwanger geraakt via een eiceldonatie. Ze is nu 20 weken zwanger van een meisje en kan haar geluk niet op. "We zijn zo dankbaar. Het voelt echt als ons kindje, ook al is het genetisch niet zo. We kijken enorm uit naar haar komst."

De voordelen van "ouder ouderschap"

Ondanks de mogelijke obstakels zijn er ook veel voordelen aan het krijgen van een kind op latere leeftijd. Veel vrouwen voelen zich meer zelfverzekerd, stabiel en wijs dan toen ze jonger waren. Ze hebben meer levenservaring, financiële middelen en een stabiele relatie. Ze weten beter wat ze willen en kunnen meer genieten van het moederschap.

Marie (43) is daar een voorbeeld van. Zij heeft al een zoon van 7 uit een eerdere relatie en is nu zwanger van haar tweede kindje met haar huidige partner. Ze heeft bewust gekozen voor een tweede kindje op latere leeftijd. "Ik voel me nu veel meer klaar voor een kind dan toen ik 36 was. Ik heb meer rust in mijn hoofd en in mijn leven. Ik heb ook meer vertrouwen in mezelf als moeder. Ik maak me minder druk om wat anderen denken of zeggen."

Marie vindt het ook fijn dat ze meer tijd kan besteden aan haar kinderen dan toen ze jonger was. "Ik heb nu een parttime baan, waardoor ik meer thuis kan zijn. Ik kan ook makkelijker mijn eigen tijd indelen en prioriteiten stellen. Ik vind het heerlijk om samen met mijn zoon te spelen, te knutselen of te lezen. En straks ook met de baby erbij."

De reacties van de omgeving

Vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, krijgen vaak te maken met allerlei reacties van hun omgeving. Sommige mensen zijn blij en enthousiast, anderen zijn verbaasd of bezorgd. Soms krijgen ze ook ongevraagde adviezen of kritiek.

Kato (39) heeft dat ervaren toen ze zwanger werd via IVF. Ze had al drie jaar geprobeerd om op natuurlijke wijze zwanger te worden, maar dat lukte niet. Na verschillende onderzoeken en behandelingen werd ze uiteindelijk zwanger van een dochter. Ze was dolgelukkig, maar niet iedereen deelde haar vreugde. "Ik kreeg veel vragen over mijn leeftijd, of het wel verstandig was om nog een kind te krijgen, of ik niet bang was voor complicaties of afwijkingen. Sommige mensen vonden het ook egoïstisch om zo laat nog een kind te willen. Ze zeiden dat ik mijn kind tekort zou doen, omdat ik niet lang genoeg voor haar zou kunnen zorgen."

Kato heeft geleerd om zich niets aan te trekken van deze negatieve reacties. Ze is trots op haar dochter en op zichzelf. "Ik heb er hard voor moeten vechten om moeder te worden. Ik heb veel pijn en verdriet gehad, maar ik heb nooit opgegeven. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen en dat ik nu een gezonde en gelukkige baby heb. Ik ben misschien een oudere moeder, maar ik ben ook een gelukkige moeder."

Tips om jezelf en je baby gezond te houden

Je kansen op een gezonde baby vergroten als je ouder bent dan 35 jaar, hangt af van verschillende factoren, zoals je algemene gezondheid, je levensstijl en je medische voorgeschiedenis. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

 • Raadpleeg je huisarts of gynaecoloog; voordat je probeert zwanger te worden. Zij kunnen je advies geven over je vruchtbaarheid, eventuele risico's of complicaties, en eventuele onderzoeken of behandelingen die je nodig hebt.
 • Eet gezond en gevarieerd; met veel groenten, fruit, volkoren producten, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd alcohol, cafeïne, tabak en drugs. 
 • Neem ook een foliumzuursupplement om het risico op neurale buisdefecten bij je baby te verkleinen.
 • Beweeg regelmatig; maar overdrijf niet. Matige lichaamsbeweging kan je helpen om een gezond gewicht te behouden, je bloeddruk te verlagen, je stress te verminderen en je vruchtbaarheid te verbeteren. Kies activiteiten die je leuk vindt en die niet te belastend zijn voor je gewrichten of bekkenbodem.
 • Volg je ovulatie op; om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Je kunt hiervoor een ovulatietest gebruiken, je basale lichaamstemperatuur meten of je cervixslijm observeren. 
 • Probeer regelmatig seks te hebben rond je vruchtbare dagen, maar maak er geen verplichting van.
 • Wees geduldig en positief; het kan langer duren om zwanger te worden als je ouder bent dan 35 jaar, maar het is zeker niet onmogelijk. Blijf hoopvol en geniet van het proces. 
 • Zoek steun bij je partner, familie of vrienden als je het moeilijk hebt.

Kinderwens op latere leeftijd?

Zwanger worden op latere leeftijd is niet altijd makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Het vergt soms meer geduld, doorzettingsvermogen en medische hulp, maar het kan ook veel voldoening en geluk brengen. Elke vrouw heeft haar eigen redenen en verhaal om op latere leeftijd moeder te worden. Het belangrijkste is dat ze zich goed voelt bij haar keuze en dat ze steun krijgt van haar partner, familie en vrienden.

Meer lezen? 

Dan verwijzen we je graag naar deze websites, die we als bron gebruikten voor dit artikel.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.