1. Buitenspelen is een avontuur
Spelen is voor kinderen grenzen opzoeken, uitdagingen aangaan, proberen, lukken, mislukken en opnieuw proberen.
Risico’s zijn een belangrijk onderdeel van hun spel. Kinderen zoeken het zelf op. Risico’s nemen en uitdagingen aangaan is groeien. En groeien is wat kinderen willen…
Met modder spelen is risico’s nemen, avontuurlijk en spannend – net als in bomen klimmen of acrobatische toeren doen op de schommel.
2. Buitenspelen is gezond
Talrijke onderzoeken tonen het aan: contact met de natuur is essentieel om je goed te voelen. Het vermindert fysieke en psychische stresssymptomen. Je bent vaak in beweging als je buiten bent.
Dat geldt niet enkel voor volwassenen, ook voor kinderen. In tijden waarin grote en kleine schermpjes alle aandacht vragen, is in de natuur spelen de noodzakelijke afwisseling om je kind gezond te laten opgroeien.
3. Creatief met modder
Om in het latere leven problemen op te lossen heb je creativiteit nodig. Een natuurlijke speelomgeving stimuleert je kind om met meer fantasie te spelen.
Als ze met aarde en water spelen ontdekken ze veel. Modder is in wezen niets maar kan in hun fantasie alles zijn. Zelfs iets simpel als moddertaartjes maken zorgt ervoor dat ze hun creativiteit gebruiken en versterken. De wereld buiten is één grote ontdekkingsplek.
4. Stimuleer het zelfvertrouwen
Buiten kan je kind niet alleen actie ondernemen en ontdekken, het doet dat ook heel zelfstandig.. Het leert er omgaan met vrijheid en zelf keuzes maken. Zeg nu zelf: als je alleen van een ‘berg’ durft springen, dan voel je je toch veel zelfzekerder? Dat gevoel ervaren geeft vleugels aan het zelfvertrouwen. Dat is wat ze nodig hebben om ook andere dingen te ‘durven’.
Een saaie omgeving met weinig mogelijkheden om nieuwe ervaringen op te doen, doet de drang om iets nieuw te proberen verdwijnen en vergroot de onzekerheid.
5. Modder maakt je kind gelukkig
Spelen in de modder kan je humeur enorm oppeppen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bristol. Modder bevat microscopische bacteriën die de hoeveelheid serotonine in onze hersenen doen toenemen. Een ingewikkelde uitleg die eigenlijk zegt dat modder een stof bevat die ons helpt ontspannen, en gelukkiger maakt.
6. Modder is natuurlijk
Veel kinderen – en volwassenen – ervaren nooit meer echt natuur. Daardoor groeit de afstand die je voelt tegenover de natuur, en geef je er steeds minder om. Door juist de natuur te beleven, te voelen, te ruiken… ga je vanzelf meer beseffen wat ‘natuur’ is, en zul je er ook meer zorg voor dragen. Kinderen die regelmatig met modder en andere natuurelementen mogen spelen, ervaren die binding met de natuur beter en hebben meer respect voor alles wat leeft. Dat geldt trouwens ook voor volwassenen.
7. Modder is gezond
Weg met de antiseptische zeep en overdaad aan hygiënedoekjes; het immuunsysteem verbetert van viezigheid. Ja, zelfs die vieze, donkere, kleffe en natte modder. En datzelfde stofje serotonine van daarnet, draagt ook bij aan de cognitieve functies: je hersenen gaan beter werken.
8. Vuile kleren, mooie herinneringen
Als je terugdenkt aan je eigen kindertijd; wat deed je toen en waar was je? Herinneringen aan spelen in je jeugd zijn vaak momenten van buiten, van ontdekken. Hoe meer alle zintuigen aan bod komen tijdens het spelen, hoe meer dat moment in je herinnering verankerd zit. Het zoveelste spelletje op de computer wordt vergeten, maar dat grote zandkasteel (ja, dat met die scheve toren en die grote schelpen) nooit meer.
9. Modder heeft geen risico’s
Vuil worden is niet opgenomen in de risicoanalyse door Kind en Gezin, en niet omdat ze het vergeten zijn. Het is gewoon een vanzelfsprekend gevolg van buiten spelen. Geen kruipen in het gras zonder groene knieën, geen springen in de plassen zonder natte schoenen, geen moddersoep zonder modderbroek, geen wild ravotten zonder gescheurde broek…
Zolang je kind geen modder eet maar er wel naar hartenlust mee kan spelen, is er dus geen gevaar.
Breng mij naar de modderpoel!
Heb je een tuin? Dan kun je daar een hoekje voorzien met wat blote aarde. Kieper er op een zonnige dag een emmer water over en voilà, je modderplek is klaar.
Geen tuin? Geen nood! Er zijn steeds meer ‘water-speeltuinen’ waar kinderen met zand en water aan de slag kunnen.
Tot slot
Het is duidelijk: spelen met modder heeft alleen maar voordelen voor je kind. En ook voor jou natuurlijk, dus doe gerust mee.
En daarna? Alles in de wasmachine en iedereen in bad!
Geniet van alle modderdagen, het hele jaar door!