Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Haalt je kind je het bloed onder de nagels vandaan? Bewaar je kalmte.

Tijdens de lockdown kwamen er ontzettend veel meldingen over huishoudelijk geweld binnen – meer dan gewoonlijk. Dat is heel verdrietig. Maar ook logisch: iedereen leefde dichter bij elkaar, de klok rond. Een kind opvoeden vraagt tonnen energie en geduld – zeker in een stressvolle situatie. Ons advies? Probeer toch je geduld te bewaren in elke omstandigheid. Want ruzie en geweld hebben een grote negatieve impact op je kind. 

UGent-onderzoek toont meer huiselijk geweld aan 

“Tijdens de eerste vier weken van de strenge coronamaatregelen meldde de helft van de deelnemers aan onze enquête een problematische alcoholinname en/of verhoogd stressniveau”, klinkt het bij de onderzoekers van UGent. “Stress en gevoelens van onmacht liggen vaak aan de basis van huiselijk geweld. Landen die strenge socialdistancingmaatregelen invoerden, zoals verplicht thuisblijven, merkten daardoor een sterke toename van huishoudelijk geweld.” Andere triggers zijn een ongezonde relatie en financiële problemen. 

Tijdens de lockdown was een op de vier Belgen slachtoffer van geweld. Daarvan zocht maar een op de vijf hulp. En bijna niemand meldde het bij de politie. Dat zijn droevige cijfers. Psychisch geweld kwam het vaakst voor: bij 21 procent van de vrouwelijke en 15 procent van de mannelijke deelnemers, blijkt uit het UGent-onderzoek. 

Impact op je kind

Natuurlijk verliezen we allemaal weleens de controle – dat is perfect normaal in een stresssituatie. En soms zeg je dingen tegen je kind waarvan je achteraf spijt hebt. Voel je niet schuldig: dat overkomt iedere ouder. Hoe ga je daarmee om? Bied achteraf je oprechte excuses aan. Daarvan steekt je deugniet ook iets op. Kinderen moeten hun grenzen leren kennen – daar hoort soms een fikse ruzie bij. Maar als je regelmatig of dagelijks boos bent en schreeuwt, heeft dat een negatieve impact op je kind. 

Niet alleen je woorden zijn bepalend. Vooral de manier waarop je iets zegt en je lichaamstaal spelen een doorslaggevende rol. Loop je de hele tijd slechtgezind te mopperen in huis? Maak je je vaak boos? Onderschat de negatieve gevolgen op lange termijn daarvan niet. Je kind: 

  • sluit zich voor je af. Hij voelt zich bang en onveilig. 
  • ontwikkelt een negatief zelfbeeld. ‘Ik doe nooit iets goed’, denkt hij. 
  • kopieert jouw foute gedrag. Jij bent zijn grote voorbeeld. 
  • begint meer te liegen. Hij is bang dat de waarheid je weer boos zal maken. 

Geen enkele ouder wil zijn kind slaan. Maar ook kwetsende woorden doen pijn. Kortom: het is belangrijk dat jij je kalmte bewaart. 

Dankbaarheid is je redding

We zeggen het veel te weinig: dank je wel. Stelt je deugniet je geduld op de proef? En heb je een moeilijk moment? Denk dan aan de dingen die wél goed gaan. Je kind is gezond, heeft toffe klasgenootjes, maakte gisteren een mooie tekening, knuffelt graag, en noem maar op. Je vindt altijd iets om dankbaar voor te zijn – dat is beloofd. Dankbaarheid is de tegenhanger van veel negatieve emoties. Het schakelt je humeur onmiddellijk in de positieve richting. Het verandert je dag. En je leven. Proberen maar! 

Hulp nodig?

Bevind jij je in een gewelddadige gezinssituatie? Raap je moed bij elkaar. Meld je probleem online bij Tele-Onthaal, Awel, Nupraatikerover, de chatlijn na seksueel geweld of 1712. Zo krijg je de hulp die je nodig hebt. 


We geloven in je! 

Sluit je nu aan bij Infino

  • Geen onderbreking in betaling
  • Tijdig en correcte uitbetaling
  • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.