YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Elke leeftijd heeft zijn charmes

Ouder zijn: je krijgt er zóveel voor terug. Zeggen ze. 

“Je zult het zien: kinderen maken je zó gelukkig!”, klonk het veelbelovend. “En elke leeftijd heeft zijn charmes!” Maar wat als die geluksvoorspelling deel uitmaakt van één groot complot? Wat als je nietsvermoedend in de val trapte, terwijl andere ouders je lachend aankeken? Natuurlijk ben je stapelverliefd op je kroost. Jij en je kind, dat is liefde voor het leven. En toch is het soms een uitdaging om dat warme gevoel vast te houden … na 2 maanden, 3 jaar, 7 jaar … 18 jaar! Vooral in periodes waarin je ’s nachts geen oog dichtdoet. Infino begrijpt dat gevoel als geen ander. Ook wij stelden ons de vraag: klopt het dat élke leeftijd zijn charmes heeft? We gingen op onderzoek. 

De eerste nachten 

Je baby zette meteen de toon, die eerste nacht thuis nadat je het ziekenhuis had verlaten. Weet je nog? Die allereerste nacht waarin je lieve kind besefte dat hij niet meer rondzwom in je warme en veilige baarmoeder. En dat besef sloeg in als een bom. Hoe liet hij dat merken? Met een ferme huilbui – de hele nacht door. En jij? Jij besefte dat je nachten nooit meer dezelfde zouden zijn … 

De eerste stapjes 

Je kind heeft zijn eerste stapjes gezet. Wat een mijlpaal! En ook een emotioneel moment. Want je neemt afscheid van die petieterig kleine baby. Plots heb je een ondeugende peuter in huis. En die overlaadt je halsoverkop met een pak nieuwe zorgen:

 • Er kunnen zware of scherpe voorwerpen op zijn hoofdje vallen.
 • Je kind kan van de trap duikelen. 
 • De kast waarin je gevaarlijke poetsproducten bewaart is plots een onveilige plek.

Kortom: je ontpopt je in geen tijd van kersverse ouder tot interieurspecialist. 

Ik ben twee en zeg nee 

Je kind kan praten. Joepie! Maar … hij zegt vooral ‘nee!’. Ja hoor, de tweejaarscrisis is aangebroken. Heb geduld. En hou moed. Het komt goed!

De leeftijd van de rede

Je kleine kapoen is 7! We maakten ineens een sprongetje. Intussen heeft je doodbrave kind ongetwijfeld:

 • het behang volgetekend 
 • de snorharen van de kat afgeknipt 
 • je flesje lievelingsparfum in de wasbak leeggekieperd

Geen paniek: je kind wordt stilaan vatbaar voor rede. Het slechte nieuws? Rond deze leeftijd vat hij ook zijn kinderlijke puberteitscrisis aan. Dat merk je aan plotse gedragsveranderingen, ruzies, manipulaties, tegenspraak en nog zo van die fijne dingen. Het beste voorbeeld? Je kind dat languit op de vloer van de supermarkt ligt te huilen. Omdat hij zijn favoriete koekjes niet krijgt. Ja hoor, best gênant. Maar we kennen het al-le-maal. 

10 jaar met veel vriendjes 

Oef. Eindelijk een beetje ademruimte. Vanaf 10 jaar is je kind onafhankelijker. Je kapoen kiest zélf zijn hobby’s en favoriete bezigheden. Stapje voor stapje ruilt hij jou in voor zijn vriendjes. Wat? Hoe ondankbaar! 

De puberteit

Het begin van de puberteit verschilt van kind tot kind. Maar niemand ontkomt eraan – ook al hoopte je dat stiekem. Je kind verandert fysiek en mentaal. Plots stormt er een norse tiener de deur binnen. Die bovendien zijn muziek veel te hard door het huis laat klinken én jou de hele tijd tegenspreekt. Echt de hele tijd! Het toppunt? Je nukkige tiener is met geen stokken uit bed te krijgen voor zijn voetbalmatch – net wanneer je amper sliep omdat je fuifbeest niet thuis was op zijn beloofde uur. Het voordeel? Je kunt je cv verrijken met heel wat vaardigheden. Denk maar aan je ervaring als taxichauffeur. 

Je vogeltje verlaat zijn nest

De twee vaakst voorkomende scenario's:

 • Je kind verlaat het huis en jij valt in een zwart gat. Het huis is plots veel te groot, je praat tegen jezelf en je dagen zijn leeg. Je mist het om taxi te spelen. 
 • Je kind woont nog thuis en jij speelt hotelmanager. Je hebt nood aan ruimte, rust en tijd voor jezelf. Je grootste wens? Dat die profiteur zijn rijbewijs haalt. Zo hoef jij geen taxi meer te spelen. 

En dan, na 20 jaar, denk je liefdevol terug aan de vervlogen jaren … en fluister je melancholisch tegen jezelf: “Potverdikke, elke leeftijd had zijn charme. Zie je wel … ze hadden gelijk!”

Hulp nodig? 

Ben je zwanger of heb je een kindje? Dan lopen je gezinskosten vaak hoog op. Maak je je soms financiële zorgen? Kom dan zeker eens langs bij Infino. Onze medewerkers nemen je persoonlijke dossier onder de loep. Zo weet je meteen voor welke premie je in aanmerking komt. Welkom! 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.