YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Kinderen en financiën

Kinderen en financiën

Elk kind kost een klein huis, zegt het cliché. Toch geeft 35% van de ouders van tegenwoordig aan dat ze de kosten van het ouderschap hebben onderschat.

86% van de bevraagde 'Ouders van Tegenwoordig' geeft aan dat ze redelijk tot zeer goed financieel rondkomen. Dit betekent dat 14% – al dan niet maandelijks – moet ‘harken’ om rond te komen. Bijna één op de vier geeft aan niet gelukkig te zijn met de financiële situatie en meer dan één op de drie zegt de kinderbijslag nodig te hebben om maandelijks rond te komen.

Niet verwonderlijk dus dat de kinderbijslag in 70% van de gevallen gebruikt wordt om dagelijkse uitgaven te financieren. De kinderbijslag komt dan ook meestal op een persoonlijke of gemeenschappelijke rekening terecht. Zo wordt het een deel van de pot die de algemene gezinskosten dekt. Ongeveer 10% zet het geld van de kinderbijslag opzij op een spaarrekening voor de kinderen.

Sparen voor de toekomst

Heel wat mensen denken ook aan hun financiële toekomst. Ongeveer de helft van de 'Ouders van Tegenwoordig' spaart om de latere kosten van de studies van de kinderen te bekostigen. Misschien is dat wel omdat we geloven dat die opleiding de sleutel is tot financiële vooruitgang. Ongeveer de helft van de 'Ouders van Tegenwoordig' gelooft dat hun kinderen het financieel even goed zullen hebben. Een derde denkt dat de kinderen er later warmer zullen inzitten dan zijzelf.

De combinatie gezin en werk blijkt voor veel 'Ouders van Tegenwoordig' een uitdaging. Niet alleen omwille van de werk-privébalans, maar ook omwille van het financiële plaatje dat aan kinderen vasthangt. Gelukkig zijn de meeste ouders gematigd positief over de toekomst van hun kinderen: ze geloven in de maakbaarheid van die toekomst.

Ken je Huis van het Kind al?

In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien; kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning...

Zoek een Huis in mijn buurt

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Vakantie en vrije tijd

Hoor de herten burlen in het bos van Saint-Michel Freyr

Ieder jaar, tussen half september en half oktober, maak je in de Ardense bossen een buitengewoon auditief spektakel mee: de hertenbalg. Om van dit magische moment te genieten, geven we je enkele tips.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.