Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Home chevron right Blog chevron right Opvoeden

Grootouders en kleinkinderen: een sterke band

01 januari 0001

Een kostbare niet-materiële erfenis

Opa en oma neem je meestal voor lief. Ze zijn er gewoon. We hebben onze grootouders een hele tijd moeten missen tijdens die vervelende lockdown. Heb jij ook die plotse leegte ervaren? 

In veel gezinnen zijn opa en oma onmisbaar. Ze houden zielsveel van je kroost. En je kunt altijd op ze rekenen. En de band tussen je kind en zijn grootouders is vaak sterker dan je denkt. Opa en oma spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kind. Daarbij hoeft de ideale grootouder helemaal geen biologische band met je kind te hebben. Een lieve buurvrouw of oudere familievriend is even geschikt. 

  1. Oppassen 
  2. Oppassen creëert een sterke band tussen je kind en zijn grootouders. Dat heb je vast al gemerkt. Ze lachen samen, gaan op stap en beleven fijne avonturen. Maar wist je dat opa en oma later ook meer steun van je kinderen zullen krijgen? Die is zowel emotioneel als praktisch. Oppassen is dus handig én zinvol voor jou, je kind en je (schoon)ouders zelf. Nu én later. 

  3. Steunen 
  4. Opa en oma zijn er altijd voor je sloebers. Herkenbaar? Dan weet je ook dat ze hen unieke steun bieden. Als je kind worstelt met een probleem waarover hij jou niet durft aan te spreken, zal hij geneigd zijn om het wél met zijn grootouders aan te kaarten. Vaak zijn het gevoelige of verdrietige onderwerpen, waarmee je lieve deugniet jou niet wil belasten. Grootouders spelen dus een schitterende rol in het welzijn van je kind. 

  5. Zorgen 
  6. Sommige ouders zijn bang dat oma of opa zich forceert in de zorg voor hun kind. Dat is zeker niet nodig. Natuurlijk kan een kleinkind overweldigend zijn – zeker wanneer je voor de eerste keer grootouder wordt. Maar die geboorte heeft ook een enorme impact in positieve zin. Je zult merken dat je (schoon)ouders een boost krijgen – fysiek én mentaal. Je kind houdt oma en opa jong! 

  7. Verwennen
  8. De band tussen grootouder en kleinkind is onbeschrijflijk en onbreekbaar. Toch is er misschien één klein nadeel: opa en oma kunnen het écht niet laten om je kleine kapoen mateloos te verwennen. Die extra koekjes, glazen cola en chocoboterhammetjes hebben hun gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vaker bij hun grootouders logeren, meer risico lopen op overgewicht. Gelukkig is er een eersteklas remedie: genoeg beweging! 

Klaar voor een mooie wandeling? Even oma en opa bellen … want die gaan graag mee! 

Please select a CTA Block in the configuration

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook