YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Mama, waar komen de kindjes vandaan?

Plots stelt je peuter of kleuter DE Grote Vraag...

Veel ouders moeten eens slikken wanneer ze dé vraag krijgen voorgeschoteld. Toch zul je er vroeg of laat moeten op antwoorden. Je kleine baby is zich al snel bewust van zijn eigen lichaam. Je peuter leert dat het een jongen of meisje wordt. En je kleuter ziet op school de verschillen tussen jongens en meisjes. Rond die leeftijd zal je nieuwsgierige kapoen zich ook vragen beginnen stellen – luidop. Dus bereid je alvast voor: “Waar komen de kindjes vandaan?” 

Doktertje spelen

Kleuters zijn nieuwsgierig naar elkaars lichaam. Ze verleggen grenzen, kijken naar hun vriendjes en zijn dol op vieze woordjes. Het is fout om te denken dat seksualiteit alleen over kussen en vrijen gaat. Het begrip omvat ook verliefdheid, je lichaam ontdekken, de verschillen tussen jongens en meisjes, prettige en minder prettige aanrakingen, en veel meer. 

Je kleine kapoen vindt het vast heerlijk dat jij hem de nodige ruimte en vrijheid geeft om zijn seksualiteit op eigen houtje te verkennen. Stelt je kind vragen over seks en liefde? Dan doe je er goed aan om hem meteen de juiste informatie te geven. Je hoeft niet bang te zijn om te veel prijs te geven: een kind onthoudt alleen wat past bij zijn leeftijd. 

Zaadjes en eitjes

Kinderen zijn enorm geïnteresseerd in voortplanting. Vooral kleuters stellen er veel vragen over – en terecht natuurlijk. Hoe komt een baby in die dikke buik terecht? Het is belangrijk dat je alle dingen eerlijk én eenvoudig benoemt. Kies gerust het woord waar jij je het prettigst bij voelt: piemel of penis, spleetje of vagina, vrijen of seksen … Dat maakt niet uit. 

Je kind van 5 of 6 jaar mag gerust weten dat een baby ontstaat uit een zaadje van papa en een eitje van mama. Hoe die twee precies bij elkaar komen? Dat kun je vertellen in je eigen woorden. Zo geef je je nieuwsgierige deugniet het gevoel dat alles bespreekbaar is – ook seks. Heb je nood aan wat inspiratie? Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat een mama en papa met elkaar vrijen. Ze zoenen en knuffelen én er gebeurt ook nog iets anders. De piemel van de papa wordt groter, en die past perfect in het spleetje van de mama. Na een tijdje stromen er zaadjes uit de piemel, recht naar het eitje in de buik van de mama. Als een zaadje bij het eitje aankomt, begint er een baby’tje te groeien. 

Vind je het moeilijk om de juiste woorden te vinden? Snuffel dan gerust eens rond in de bibliotheek. Daar vind je heel wat boekjes met eenvoudige prenten en duidelijke informatie – mooi op maat van je kind. 

Hulp nodig?

Helaas, we gaan jouw kind niet persoonlijk over de bloemetjes en de bijtjes komen inlichten. Al kun je je persoonlijke dossierbeheerder natuurlijk wel àlles vragen. Want wij weten het: een kind opvoeden vraagt heel wat tijd en energie.

Wat wij alvast van je kunnen overnemen, is je Groeipakket of kinderbijslag. Wij pluizen je dossier helemaal uit. Zo weet je meteen op welke premies je recht hebt. Welkom! 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.