YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Een huisdier aan je kind geven? Dit moet je weten.

“Mama, ik wil een hond!” 
“Papa, ik wil een kat” 
“Moeke, ik wil een hamster!” 

Vele ouders duiken onder de tafel wanneer de hoofdstuk huisdieren terug op de agenda komt te staan. Logisch, want huisdieren in huis halen betekent extra verantwoordelijkheid naar je toe trekken. Naar jou? Jup. ‘Maar ik ga er – heel erg beloofd – supergoed  voor zorgen.’ En dat geloven we graag, maar de lijst met uitzonderingen, de kleine lettertjes, zorgen ervoor dat je als ouder alsnog de grootste zorg op jou neemt. We weten allemaal wie er in de regen gaat wandelen, wie de poep in de tuin of in de kooi zal opruimen. Toch?

Zijn huisdieren dan uit den boze? Nee, hoor. We gaan even door de voor- en de nadelen. Een gewapende ouder is er zeventachtig waard.  

Het eindeloos debat 

Onze ouders zeiden ons soms ‘als het niet in je hoofd zit, dan zit het in je....’ je weet wel. 😉 Dat is voor onze kinderen niet anders. Eens ze hun gedachten op een huisdier hebben gezet, dan laten ze die wens niet los. Bij het ontbijt, als je ze afhaalt op school, na een uurtje knutselen, tijdens een fietstochtje... Je hoort niets anders. Endless repeat. Wanneer krijg ik een hoooooond?”Onze engeltjes hebben ook een perfecte gezichtsuitdrukking bij die vraag. 

 


Klusjes als onderhandelingstechniek? 

Het komt er snel uit: “eerst je kamer opruimendan zullen we nog zien of er een hond komt.” Sweet deal, niet? De kamer is opgeruimd, maar nergens heb je een belofte gemaakt. Hmmm... Misschien op langere termijn geen goede techniek. Je kind valse beloftes aansmeren kan als een boemerang terugkeren. Stel je voor dat ze die chantage tegen jou gaan gebruiken: “eerst een hond adopteren, daarna krijg ik misschien geen woedeaanval in de winkel…” Oeps. 

Wat doe je beter wel? Simpel: de voor- en nadelen van huisdieren zeer eerlijk uit de doeken doen.! Een gesprek met een goede voorbereiding kan je redding zijn. Als je kind duidelijk zicht heeft op de takenlijst die onvermijdelijk bij een huisdier hoort, dan kan het debat ineens een heel andere wending krijgen. Laten we starten met het slechte nieuws.  

Nadelen: extra verantwoordelijkheid voor baasjes 

  • Dieren vragen veel extra zorg en zijn soms ziek.  
    Enkel gaan wandelen of de poep opruimen volstaat niet. Je huisdier vraagt, net zoals kinderen, medische zorgen. Prikjes, controles op teken, oorontstekingen... Het zijn belangrijke maatregelen die je als baasje moet nemen.  
  • Een dier kost veel centjes.  
    Voeding, dierenartskosten, een slaapkussen, drinkbakken, koekjes... Dat kost geld. Voor een kleine hond of kat moet je toch rekenen op een jaarlijkse extra kost van 300 euro. Een grote hond vraagt 600 euro aan budget. Die centjes komen natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Waar gaan we dat geld vandaan halen? Minder speelgoed?  
  • Als je op reis gaat, moet je opvang voorzien. 
    Zelden zijn vakantieoorden ingericht om een huisdier mee te nemen. Ben je voorbereid op de mogelijkheden? Zelfs een hamster kun je niet te lang alleen laten. Laat je kind zelf voorstellen doen om deze opvang te regelen. 
  • Een hond heeft elke dag een wandeling nodig.  
    Niet enkel als het zonnetje schijnt, maar ook als het regent, sneeuwt en vriest.  
  • Een dier leeft niet zo lang als een kindje. 
    Er zal een dag komen dat je afscheid moet nemen van je lieve viervoeter. Bespreek nu al hoe jullie daarmee zullen omgaan. 
  • Er moet meer gepoetst worden in huis. 
    De kattenbak ledigen. Het kooitje proper maken. Hondenhaar verwijderen, stofzuigen. Ze verzwaren de huishoudelijke taken. Extra handjes van de kids zijn belangrijk.  
  • Een jong dier moet nog veel leren. 
    De meeste kinderen zijn wat teleurgesteld als blijkt dat je je jonge diertje de eerste weken vooral moet bijsturen. En dat zo’n beestje ook onvoorzichtig kan zijn. De opvoeding van een dier vraagt tijd en energie. Lees jullie samen op voorhand in, zodat jullie puppy niet denkt dat zijn naam “nee-dat-mag-niet” is. 

Voordelen: zorgdragen voor elkaar 

  • Een kind ontwikkelt in het bijzijn van huisdieren een zorgend karakter en leert ook omgaan met de verantwoordelijkheid voor een levend wezentje.  
  • Een dier heeft buitenlucht nodig, of het nu mooi weer is, regent of sneeuwt. Ook voor mensen – klein en groot – kan die frisse neus geen kwaad. Integendeel.  
  • Huisdieren zijn waak- en gezelschapsdieren.  
  • Een dier in huis zorgt voor een bepaalde rust wanneer de kinderen er niet zijn. Denk maar aan een drukke werkdag aan de laptop of in het huishouden. Een dier in de buurt zorgt voor stabiliteit, een maatje dat je altijd gezelschap houdt.  
  • Je kind leert nog beter empathisch denken. Kinderen voelen het aan als een dier zich anders gedraagt dan normaal. Zonder woorden leren ze emoties lezen en ermee omgaan. 

Een paar tips tijdens het overwegingsproces 

Oefening maakt meester. Welk dier je kind ook graag zou willen, organiseer enkele proefdagen. Ga met een hond uit het asiel wandelen of vraag of je kind een dagje kan meedraaien. Of vraag een kennis om te mogen petsitten op zijn of haar hamster, cavia, leguaan, kat… Zo weet je zeker dat je kind begrijpt dat een huisdier meer is dan enkele minuten aaien per dag. 

Het verdict? Wat is het geworden?  

Ga je ervoor? Ben je verkocht voor een extra gezinslid?  Veel succes en proficiat met een extra brok liefde in huis! Heeft je kindje bewust besloten om geen huisdier in huis te halen? Beloon hem of haar dan zeker met een kleine traktatie. Die beslissing nemen vraagt een grote maturiteit. Dat mag zeker gevierd worden.  

Adoptdon’t shop!

Laat je bij de aankoop (of liever nog: adoptie) van een dier zeker bijstaan door specialisten. Zorg ervoor dat je goed weet waar je nieuwe huisdier vandaan komt. In het beste geval kun je ook even het nest bezoeken waar je diertje zijn eerste dagen doorbracht. Vermijd broodfokkers, die vaak getraumatiseerde dieren voortbrengen. 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…