YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Weg met stereotypen: jongens en meisjes sámen naar de top!

Waar of niet waar? Jongens zijn een kei in rekenen en meisjes zijn beter in naaien. Niet waar, natuurlijk. Die vooroordelen slaan nergens op. Iedereen heeft verschillende talenten en interesses – jongens én meisjes. Daarom doorbreken we de taboes. Weg met stereotypen over de mogelijkheden van jongens en meisjes. Toch zien we nog grote verschillen tussen de hobby’s en studiekeuze van beiden. Hoe komt dat? 

1 + 1 = niet altijd 2

Nog altijd kiezen meer jongens voor wiskundige en technische opleidingen dan meisjes. Dat is raar. Want studies tonen aan dat meisjes even goed in wiskunde zijn. Krijgen jongens en meisjes hetzelfde vraagstuk voorgeschoteld? Dan reageert hun brein op exact dezelfde manier tijdens hun zoektocht naar de oplossing. Waarom kiezen dan meer jongens voor een wiskunderichting? De veronderstelling ‘meisjes houden niet van wiskunde’ leidt soms onbewust tot lagere verwachtingen van meisjes. 

Iedereen heeft talent 

Bepaalde beroepen link je dan weer automatisch aan meisjes. Denk maar aan kapper, schoonheidsspecialist of balletdanser. Nochtans toont onderzoek aan dat jongens evenveel knip- en danstalent hebben. Ook hier spelen verouderde stereotypen een cruciale rol. Want is een jongen grote fan van haken? Dan heeft hij het gevoel dat hij moet opboksen tegen bepaalde vooroordelen. En dát zit niet in de haak. Hoe jammer! 

Wetenschap vol avontuur 

Goed nieuws: Ava & Trix speelt elk vooroordeel weg. Hoe? Het spannende spel toont aan dat meisjes even sterk in wetenschappen zijn als jongens. Ava en Trix zijn twee zussen die knotsgekke avonturen beleven. Ze zetten de boel graag op stelten. En dan schieten de kinderen in actie: met wetenschappelijke proeven helpen ze Ava en Trix uit de problemen. En wat denk je? Experimenteren was nog nooit zo plezant – voor jongens én meisjes. Proberen maar! 

Rol van ouders en leerkrachten 

Onze conclusie? Laat iedereen zijn wie hij wil zijn. En spring bewuster om met vooroordelen – voor de klas én thuis. Zo wakkeren leerkrachten en ouders samen dezelfde interesses bij jongens en meisjes aan.

 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Zwangerschap

Tweede trimester

Je eerste trimester is net afgelopen, dus beland je in het tweede trimester. Je bent weldra in de helft van jouw zwangerschap. Hoog tijd dus om de balans op te maken van de ontwikkeling van je baby en je algehele gezondheidstoestand.

Zwangerschap

Jezelf én je kindje beschermen tegen de griep

Iedereen weet hoe ellendig je je kan voelen met griep. Dat wens je niemand toe, zeker niet een toekomstige mama. Want dat kleine wezentje in haar buik heeft alle kracht nodig om te groeien.