YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Kinderwens

Wie beslist er om voor kinderen te gaan?

Kinderen krijgen doe je in de meeste gevallen niet alleen. Wie voor kinderen gaat, doet dat in 79% van de gevallen vanuit de persoonlijke overtuiging dat zij of hij er klaar voor is. De kinderwens van de partner is een tweede belangrijke beweegreden. De beslissing om voor een eerste kind te gaan wordt dan ook vaak in samenspraak met de partner genomen. 

De overgrote meerderheid van de zwangerschappen is gepland. Maar soms komt die zwangerschap toch nog net iets vroeger dan uiteindelijk verwacht.

Bij sommigen tikt de biologische klok onweerstaanbaar hard. Anderen zijn vooral bang dat ze later spijt gaan hebben als ze er niet tijdig ‘werk van maken’. Een minderheid van de ouders ervaart externe druk van familie en/of maatschappij. Ongeveer 6% van de Belgische ouders geeft deze externe druk aan als één van de redenen aan om aan kinderen te beginnen.

Kinderen maken gelukkig

Kinderen dragen bij tot het bruto nationaal geluk van de Belg. 66% zegt gelukkiger te zijn sinds de geboorte van zoon- of dochterlief. Daarmee voldoen kinderen volkomen aan hun verwachtingen want ongeveer evenveel mensen verwachtten voor de zwangerschap dat ze gelukkiger zouden worden. Zouden de Ouders van tegenwoordig opnieuw aan kinderen beginnen? Op deze vraag antwoordt een overtuigende meerderheid volmondig ‘ja’.  

Pluskinderen zijn meer dan welkom. 56% van de Ouders van tegenwoordig zegt pluskinderen even graag te zien als de biologisch eigen kinderen. Opvallend is wel dat dit onderwerp iets vaker gevoelig ligt bij vrouwen dan bij mannen. Terwijl 71% van de pluspapa’s antwoordt dat ze hun pluskinderen even graag zien als eigen kinderen, geeft slechts 34% van de vrouwen hetzelfde antwoord. 

De band tussen hun natuurlijke kinderen en pluskinderen wordt door de meeste Ouders van tegenwoordig als zeer goed omschreven.

Nog vragen over je kinderwens?

Fara biedt ondersteuning bij vragen, twijfels en bezorgdheden rond een complexe kinderwens. Ook je omgeving en begeleiders kunnen bij ons terecht.

Naar Fara.be

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.