youtube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog chevron right Opvoeden

Kinderwens

01 januari 0001

Wie beslist er om voor kinderen te gaan?

Kinderen krijgen doe je in de meeste gevallen niet alleen. Wie voor kinderen gaat, doet dat in 79% van de gevallen vanuit de persoonlijke overtuiging dat zij of hij er klaar voor is. De kinderwens van de partner is een tweede belangrijke beweegreden. De beslissing om voor een eerste kind te gaan wordt dan ook vaak in samenspraak met de partner genomen. 

De overgrote meerderheid van de zwangerschappen is gepland. Maar soms komt die zwangerschap toch nog net iets vroeger dan uiteindelijk verwacht.

Bij sommigen tikt de biologische klok onweerstaanbaar hard. Anderen zijn vooral bang dat ze later spijt gaan hebben als ze er niet tijdig ‘werk van maken’. Een minderheid van de ouders ervaart externe druk van familie en/of maatschappij. Ongeveer 6% van de Belgische ouders geeft deze externe druk aan als één van de redenen aan om aan kinderen te beginnen.

Kinderen maken gelukkig

Kinderen dragen bij tot het bruto nationaal geluk van de Belg. 66% zegt gelukkiger te zijn sinds de geboorte van zoon- of dochterlief. Daarmee voldoen kinderen volkomen aan hun verwachtingen want ongeveer evenveel mensen verwachtten voor de zwangerschap dat ze gelukkiger zouden worden. Zouden de Ouders van tegenwoordig opnieuw aan kinderen beginnen? Op deze vraag antwoordt een overtuigende meerderheid volmondig ‘ja’.  

Pluskinderen zijn meer dan welkom. 56% van de Ouders van tegenwoordig zegt pluskinderen even graag te zien als de biologisch eigen kinderen. Opvallend is wel dat dit onderwerp iets vaker gevoelig ligt bij vrouwen dan bij mannen. Terwijl 71% van de pluspapa’s antwoordt dat ze hun pluskinderen even graag zien als eigen kinderen, geeft slechts 34% van de vrouwen hetzelfde antwoord. 

De band tussen hun natuurlijke kinderen en pluskinderen wordt door de meeste Ouders van tegenwoordig als zeer goed omschreven.

Nog vragen over je kinderwens?

Fara biedt ondersteuning bij vragen, twijfels en bezorgdheden rond een complexe kinderwens. Ook je omgeving en begeleiders kunnen bij ons terecht.

Naar Fara.be

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.