Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Opvoedingsondersteuning: wat past er best bij mijn situatie?

Problemen met de opvoeding? Geen nood; er is hulp beschikbaar.

Opvoeden… als je de reclame mag geloven zijn dat alleen maar toffe momenten en blije gezichten. De realiteit is anders. Natuurlijk kan het er plezant aan toegaan. Soms gaat het echter moeilijk: voor enkele dagen, weken, maanden of zelfs jaren. Hoe pak je dit als ouder aan? Waar vind je steun en hulp als het moeilijk gaat? In dit artikel krijg je handige wegwijzers.

Wat is opvoedingsondersteuning?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je als ouder of als gezin geholpen kan worden bij het opvoeden.

Iedereen die met kinderen omgaat, weet dat het opvoeden nooit mooi in één stijgende lijn gaat. Periodes waarin alles vlot loopt en er weinig conflicten zijn, worden afgewisseld met uitdagingen. Denk maar aan de tweejarigen die grenzen aftasten, de jonge kinderen die nog niet met hun gevoelens van teleurstelling of verdriet om kunnen, de puberteit die bij sommigen al in de lagere school begint…

Niet alleen je kind, maar ook de omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je wat extra ondersteuning kunt gebruiken. Hoe vertel je je kleuter dat “omie” gestorven is? Hoe begeleid je een puber door een scheiding? Hulp vragen is op zo’n moment het verstandigste dat je kunt doen. 

Van “mijn kind is moeilijk” naar “mijn kind heeft het moeilijk”

Als je met je kind door een uitdagende periode gaat, is je taak als ouder of opvoeder niet gemakkelijk. Je kunt je zelf ook boos, verdrietig of onbegrepen voelen. Bovendien heeft jouw kind juist dan nood aan nabijheid, begrip en sturing. Niet altijd gemakkelijk om die te combineren…

Veel ouders halen steun uit hun directe omgeving. Grootouders, buren, vrienden, … waar ze hun verhaal kunnen doen, nieuwe inzichten en tips krijgen zijn dan goud waard. Als mama, papa of plusouder horen dat je niet alleen bent, kan deugd doen.

Soms wil of kun je niet alles binnenskamers houden, en moet je ermee naar buiten. Je gaat dan op zoek naar concrete, professionele ondersteuning of inzichten om de opvoeding van je kind makkelijker en beter te maken.

Wie vraagt ondersteuning?

Opvoedingsondersteuning is de term die gebruikt wordt om iedereen die met kinderen werkt (ouders, familie, opvoeders, maar ook leerkrachten, begeleiders, vrijwilligers…) te ondersteunen in dat contact. Er zijn vele vormen van opvoedingsondersteuning en heel wat organisaties die je daarbij kunnen helpen.

Bekijk het aanbod van i-mens

Wat voor ondersteuning heb je nodig?

Akkoord; elk conflict, elke spanning met je kind is er één te veel. Natuurlijk wil je een fantastische ouder of opvoeder zijn. Als dat niet loopt zoals je wil, is het belangrijk om te kijken wat voor type opvoedingsondersteuning het best bij jouw vraag past.

  • Veel ouders starten met het zelf opzoeken van informatie, bijvoorbeeld op het internet, in folders, in boeken en tijdschriften…
  • Als je graag contacten hebt met andere ouders, kun je zoeken naar initiatieven zoals praatgroepen en ouderbijeenkomsten.
  • Voel je dat er meer opvolging van nabij nodig is, dan kun je de hulp inschakelen van een professional die gesprekken kan voeren met jou, je kind, de rest van het gezin of allemaal samen.
  • Soms komt het opvoedingsprobleem voort uit praktische situaties. Daarvoor hulp inschakelen kan dan de oplossing zijn.

Hieronder krijg je een aantal goede wegwijzers waar je opvoedingsondersteuning zoals je hierboven leest, kunt vinden.

Informatie en advies

Je kunt als ouder niet alles weten, natuurlijk. Er bestaat helaas geen handleiding voor je kind.

In de opvoeding vertrek je altijd vanuit jouw eigen ervaringen als kind, uit wat jij hebt meegekregen aan principes. Hoe jouw eigen ouders en opvoeders het hebben aangepakt, bepaalt hoe jij nu naar de opvoeding van jouw kind kijkt.

Maar tijden veranderen. Er zijn vandaag uitdagingen die in jouw kindertijd nog niet bestonden. Internet, gsm’s, de stortvloed reclame, thuisonderwijs… Kinderen krijgen heel wat andere (en vaak meer) invloeden mee dan waar jij mee opgegroeid bent.

Als ouder is het belangrijk om informatie te zoeken, andere inzichten en standpunten te kennen. Dan kun je beter beslissen hoe jij in die situatie handelt. Hoeveel uren mag je kind naar televisie kijken? Vanaf wanneer mogen ze een spelletje spelen op de iPad? Hoe leer je jouw kind dat de reclame niet de waarheid vertelt?

Voor sommige vragen kun je terecht in je directe omgeving. Hoe gaan ouders van vriendjes ermee om? Hoe pakken jouw broers, zussen of andere familieleden dit aan?

Het is goed om je ook op andere manieren te informeren. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je een situatie kunt aanpakken.

Het ligt voor de hand om op het internet naar antwoord te zoeken. Door je vraag in Google te stellen kun je goede inzichten krijgen maar daarom zijn dit niet altijd de juiste. Professionele ondersteuning vinden kun je bijvoorbeeld op deze adressen. De meeste van deze centra zijn gratis en staan je graag bij in persoonlijke (digitale) sessies.

Er is een brede waaier aan plekken waar je terecht kunt om die hulp te krijgen. Dit kan gaan om een externe plek waar je naartoe moet (=ambulante hulp) maar ook ondersteuning aan huis.

  • Het zorgteam van de school van je kind kan je ongetwijfeld doorverwijzen naar CLB of een andere instantie waar ze goede contacten mee hebben.

  • Het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning (Expoo) heeft een goed documentatiecentrum waar je over verschillende opvoedingsvragen interessante artikels vindt.

    Meer over het expertisecentrum

  • Heeft jouw gemeente een virtueel Huis van het Kind? Dan vind je op deze website ook informatie en doorverwijsadressen.

    Meer over Huis van het Kind
     
  • Vergeet ook de Gezinsbond of je ziekenfonds niet.

    Meer over de Gezinsbond

  • Met dringende vragen kun je steeds terecht bij de Opvoedingslijn.

    Meer over de Opvoedingslijn
     
  • Ook op onze blog krijg je natuurlijk leuke wegwijzers waarmee je aan de slag kunt.

    Meer blogs over opvoeding
     

Vergeet jezelf niet

Opvoeden vraagt heel wat energie. Het is logisch dat het niet gemakkelijk is deze energie vrij te maken, als je nog bergen werk te verzetten hebt. Of als je met een gezinssituatie zit waarbij ook anderen jou nodig hebben.

startbedrag

Herken je de nood aan zelfzorg?

In deze blog vertellen we hoe je wat ademruimte krijgt voor jezelf, zonder het gevoel te hebben dat je je baby iets ontzegt. Integendeel, voor jezelf zorgen is het mooiste cadeau voor je kind.

Meer zelfzorg na de zwangerschap

Het kan enorm helpen door hulp in te schakelen voor schijnbaar ‘kleine’ dingen die toch veel impact hebben.

Je kunt hiervoor hulp inroepen van familie en vrienden, maar voor structurele hulp is een professionele dienst toch meestal beter geschikt.

Door een deel van het huishouden uit te besteden, kun je terug meer tijd en aandacht geven aan je kind. Voorbeelden van die hulp zijn de strijk uit te besteden aan een strijkatelier, door poetshulp te vragen of hulp bij lichte huishoudelijke taken… Onze partner Ferm is één van de grootste spelers, die bovendien extra inzet op kwaliteit en opleiding van medewerkers. Goede kinderopvang laat je ook met meer rust leven.

Ferm logo

Op zoek naar hulp in het huishouden?

Ferm biedt naast huishoudhulp, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.

Ik wil graag ondersteuning

Tot slot

Dit artikel is natuurlijk niet volledig. Opvoedingsondersteuning is zo breed en kan uit vanalles bestaan. Hoe je dit invult, en waar je hulp inschakelt, hangt af van jouw specifieke vraag en behoefte.

Eén ding is zeker: een opvoeding is niet statisch en zal voortdurend in beweging zijn. Door je daaraan aan te passen en op tijd informatie, steun en zelfs hulp in te schakelen maak je het jezelf en je kind een stuk gemakkelijker.

Blijf ervan genieten!

groeipakket familie
Groeipakket CTA 7

Sluit je nu aan bij Infino

  • Geen onderbreking in betaling
  • Tijdig en correcte uitbetaling
  • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Groeipakket

Schoolbonus en schooltoeslag

De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.

Groeipakket

Regionalisatie 2019

De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.

Top