YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Organisatie van het huishouden

Who runs the family?

Als het over de organisatie van hun gezin gaat, blijken' Ouders van Tegenwoordig' nog vaak in een klassiek rollenpatroon te zitten. Ze proberen wel om de huishoudelijke taken te verdelen. Toch nemen vooral de moeders – veel vaker dan de vaders – de strijk, het koken en de zorg voor zieke kinderen voor hun rekening. 

Nochtans beweert 98% van de vrouwen zélf verantwoordelijk te zijn voor de verdeling van de huishoudelijke taken. Waarom nemen ze dan zoveel hooi op hun eigen vork? Op basis van het principe ‘wat je zelf doet, doe je meestal beter’? Of eerder ‘omdat ik het liever snel zelf doe dan het vijf keer te moeten vragen’? Dat kunnen we niet met zekerheid zeggen.

Planning is het halve werk

Een goede planning is voor heel wat gezinnen van goud waard. Ook hier zien we dat vrouwen veel vaker dan mannen verantwoordelijk zijn. De mama’s regelen de gezinsagenda, het vervoer van de kinderen naar school, de planning en voorbereiding van de schoollunches…

Om alles zo gesmeerd mogelijk te laten lopen rekent meer dan twee derde op een gedeelde gezinsagenda die ze samen invullen. Meer dan de helft van de 'Ouders van Tegenwoordig' vindt die agenda cruciaal om alles op schema te houden.

Ouders vinden evenwicht in hun agenda belangrijk. Ongeveer de helft van de geïnterviewden geeft dat als prioriteit aan. Bij 40% krijgen de kinderen altijd voorrang in de agenda.

Uitbesteden is de andere helft

De 'Ouders van Tegenwoordig' doen massaal een beroep op diensten en mensen uit hun omgeving om zo meer te halen uit hun vrije tijd. Zo schakelt 45% wel eens een babysit in. Bij ouders met jonge kinderen ligt dit cijfer nog hoger.

Ook strijkdiensten, poetshulpen en online besteldiensten zijn populair. Voor de opvang van de kinderen rekent één op vier op ouders of schoonouders.

Vakanties worden ‘hybride’ opgevangen. Met een mix van bijspringende oma’s en opa’s, kinderopvang, kampjes en slim geplande vakantie-aanvragen overbruggen we de periodes waarin onze kinderen niet naar school moeten. 

Alles bij elkaar blijkt uit onze Infino-enquête dat planning en organisatie voor de meeste 'Ouders van Tegenwoordig' een hele uitdaging zijn. Ze cijferen zich meer dan eens weg voor hun kinderen. Sinds die er zijn, zien ze hun eigen vrije tijd vervagen als sneeuw voor de zon. Gelukkig zijn er de gezamenlijke gezinsmomenten … Die maken veel goed!

Op zoek naar huishoudhulp of kinderopvang?

Ferm biedt naast huishoudhulp, kraamzorg, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.

Ik wil graag ondersteuning

Ken je Huis van het Kind al?

In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien; kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning...

Zoek een Huis in mijn buurt

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.