YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Mijn kind vraagt een smartphone. Wat nu?

Zeurt je deugniet je de oren van het lijf om een smartphone? Hij is niet alleen. Kinderen zijn dol op dat kleurrijke schermpje. En ze krijgen almaar jonger hun eerste gsm. Die gebruiken ze vooral voor spelletjes, muziek en filmpjes. Dat is best normaal: de huidige generatie groeit op tussen de schermen. En de coronacrisis katapulteerde hun kijktijd naar een nóg hoger niveau. Ons advies? Toon interesse in het mediagebruik van je kind. Het is belangrijk om je kroost al op jonge leeftijd mediavaardigheden bij te brengen. En een smartphone? Die hoort daarbij. 

Wanneer koop je een smartphone voor je kind? 

De tablet blijft het populairst bij kinderen. Toch maakt de smartphone werk van een ferme inhaalbeweging. In 2018 kregen de meeste kinderen hun eerste gsm op 12-jarige leeftijd. In 2020 vervroegde dat naar 9 jaar. En hoe zit dat in 2022? Op dit moment is er sprake van een vertekend beeld: de coronaperiode zorgde voor een enorme stijging van het schermgebruik bij jong en oud. Dat zal stilaan weer stabiliseren. 

Mediawijsheid bijbrengen

Staart je lieve kapoen ook dagelijks enkele uren naar zijn favoriete scherm? Dan is het belangrijk om al vanaf jonge leeftijd zijn mediagebruik te bespreken én goed op te volgen. Toon vooral interesse in waarnaar je kind graag kijkt. En vraag gerust waarom hij dat zo leuk vindt. Je mag honderduit praten over de plezante aspecten van de digitale wereld. Je kunt bijvoorbeeld samen zijn lievelingsspel spelen. Zo win je zijn vertrouwen. En loopt er later eens iets fout? Dan zal je kind zich meer op zijn gemak voelen om je alles eerlijk op te biechten. 

Liegen over leeftijd

Kinderen krijgen almaar jonger hun eerste smartphone. Het gevolg? Ze zetten ook vroeger hun eerste stapjes op de verschillende socialemediakanalen. Oeps! Op de meeste platformen geldt een leeftijdsgrens van 13 jaar. Toch gebruiken heel wat lagereschoolkinderen TikTok, Snapchat en Instagram. Hoe komt dat? Ouders liegen online over de leeftijd van hun kind. Bij Infino vinden we het vooral belangrijk dat je duidelijke afspraken met je slimme deugniet maakt. Waarom geen regels opstellen over het aantal uren schermtijd? En die strakke afspraken bouw je langzaam af: hoe ouder je kapoen, hoe minder regels. 

Nog een tip: de smartphone tijdelijk afnemen om je kind te straffen? Dat is niet zo’n goed idee. Want als je zijn digitale wereld ontneemt, pak je een groot deel van zijn leven weg. Toch is het belangrijk om het gsm-gebruik van je kind in de gaten te houden: een op de vier jongeren bouwt een ongezonde relatie met zijn smartphone op. 

Hulp nodig?

Een smartphone kost veel geld. Vind je het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen? Neem dan gerust contact op. Infino pluist je dossier helemaal uit. Zo weet je meteen op welke premies je recht hebt. Welkom! 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Zelfstandigen

Zelfstandig? Zo lang duurt je zwangerschapsverlof.

“O nee! Om financiële redenen moet ik 5 weken na mijn bevalling alweer aan de slag.” Die bittere constatering hoor je vaak uit de mond van zelfstandigen die hoopten op een succesvolle combinatie van hun carrière met het moederschap.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.