Hi, we zijn Infino... Psstt.. onze service is afhankelijk per regio. Pick je regio, dan krijg je content op maat.

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Home chevron right Blog chevron right Studenten

Niet verder studeren

07 augustus 2020

Mijn kind geeft er de brui aan voor de start van het nieuwe academiejaar, wat nu?

Beslist uw zoon/dochter om toch niet verder te studeren? Wij steunen u nog 12 maanden verder met onze betalingen, de bedragen blijven gelijk. De jongere hoeft zich hiervoor niet in te schrijven bij de VDAB als werkzoekend schoolverlater. 

Let wel op! We raden u echter aan dit toch te doen, zodat de wachttijd om werkloosheidsuitkeringen te ontvangen kan beginnen lopen bij de betrokken diensten. U kan hiervoor terecht op: https://www.vdab.be/inschrijving/pas-van-school

Een schoolverlater heeft recht op de vakantieperiode, secundair onderwijs tot 31 augustus en hoger of universitaire opleiding tot 30 september. Daarna starten wij automatisch deze 12 maanden recht als schoolverlater op. Stopt de jongere zijn/haar studies in een lopend schooljaar, dan starten wij de termijn van 12 maanden vanaf de 1van de maand die volgt op deze stopzetting.

De termijn van 12 maanden wordt onderbroken als de jongere opnieuw met onderwijs start. U kan dan terug een Groeipakket krijgen als leerling/student/stagiair. De resterende periode als schoolverlater begint opnieuw te lopen zodra de jongere geen onderwijs meer volgt. 

Concreet : de jongere krijgt een soort “rugzak” van 12 maanden als schoolverlater, die hij/zij ook onderbroken kan opnemen.

Hou wel rekening met de voorwaarden qua tewerkstelling ! Indien de schoolverlater een gewone tewerkstelling aanvat (ook als interim), mag dit slechts maximum 80 uren per maand zijn. Voor elke maand dat deze uren overschreden zijn is er geen recht op kinderbijslag.

Hieronder sommen we de voorwaarden op:

Het recht op kinderbijslag/groeipakket wordt geschorst als het kind (leerling, student, schoolverlater etc.)

  • Meer dan 475 uur per jaar werkt als student (verminderde sociale bijdragen)
  • Meer dan 80 uren per maand werkt (gewone sociale bijdragen – niet als student)
  • Zelfstandige is en bijdragen betaalt als zelfstandige in hoofdberoep
  • Een sociale uitkering ontvangt
  • Een inkomensvervangende tegemoetkoming ontvangt

Er wordt geen rekening gehouden met volgende inkomsten:

  • Vergoedingen ten gevolge van vrijwilligerswerk, vrijwillige militaire inzet of vrijwillige dienst van collectief nut leiden bijgevolg niet tot een schorsing. Opgelet: vrijwilligerswerk, stage, of niet-erkende opleiding in het buitenland: bezorg ons een attest van de betrokken vrijwilligersorganisatie, RVA of VDAB.
  • Elke activiteit in het kader van deeltijds leren/werken of in het kader van de leerovereenkomst (art 29 BVR)
  • De activiteit die het kind uitoefent in het kader van een bezoldigde stageovereenkomst als de stage noodzakelijk is om het diploma te bekomen (art 29 BVR)
  • Leefloon

Wij wensen uw kinderen veel succes met hun zoektocht naar een toekomstige job !


Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.