YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Studenten

Blokken in de zomer? Dat is dubbel zweten

Herexamens? Hou het hoofd koel

Zomer, dat is zon, zee en vrolijke terrasjes. Maar studenten hebben iets anders aan hun hoofd: de zomerblok. Zij zitten de zonnigste weken van het jaar noodgedwongen binnen om te studeren. Het is vaak een stressvolle periode – ook voor hun ouders. Want die weten niet altijd hoe ze hun kinderen kunnen helpen. Heb jij ook advies nodig? Infino staat klaar voor jou én je studerende kroost. 

5 tips voor studenten 

Lieve studenten, beef en sidder, want … de zomerblok is op komst! Nee hoor, grapje – geen zorgen. Met onze 5 tips loopt die intensieve blokperiode van een leien dakje. 

1. Organisatie en planning

“Organization is key!”, zeggen de Engelsen. En dat klopt: niets is belangrijker dan een goed blokschema. Ons advies? 

  • Stel je blokschema zorgvuldig op bij het begin van je blok. 
  • Zet al je lessen in de juiste volgorde. Zo weet je precies hoeveel werk je te wachten staat én wanneer. 
  • Verdeel alle leerstof over je 2 weken blokperiode en je examens. 

Nog een tip: overbelast jezelf niet. Zo maak je je schema ook haalbaar. Het leukste van al? Op het einde van elke dag schrappen wat je hebt gestudeerd. Dat geeft pas een kick.

2. Vrije tijd 

Plan enkele vrije momenten in je blokschema. Want wie goed wil studeren, maakt geregeld zijn hoofd leeg. Reken op 6 tot 7 uur studeren per dag – dat is optimaal voor je hersenen. Sommige studenten blokken graag ’s ochtends en andere ’s avonds. Volg daarin je gevoel. Organiseer je dagen zoals het voor jou het beste werkt – met aandacht voor ontspanning met vrienden en familie. Al verdienen je studies je belangrijkste focus.

3. Gezondheid 

Tijdens de blok hebben je hersenen 2 dingen nodig: een goede nachtrust en evenwichtige voeding. Die vormen je brandstof. Plan ook gerust dagelijks een korte sportactiviteit in. Zo maak je je hoofd leeg. En herneem je je blok met een frisse kijk. 

4. Offline 

Tijd om te studeren? Leg je smartphone dan ver weg – in een andere kamer. Anders is de verleiding te groot bij een berichtje. Dan verspil je kostbare minuten én ben je je focus kwijt. Studeer je aan je laptop? Schakel dan de wifi uit en ga alleen online om iets op te zoeken voor je studies. 

5. Blokomgeving 

Om de hele dag goed te studeren, speelt ook de juiste locatie een rol. Je hebt rust en licht nodig – bij voorkeur natuurlijk licht. Heb je thuis moeite om je te concentreren? Bijvoorbeeld omdat je broer of zus lawaai maakt, of omdat er te veel verleiding is om iets anders te doen? Neem dan gerust contact op met je hogeschool of universiteit. Het is perfect mogelijk om te blokken in de bibliotheek – een geliefde formule waarvan veel studenten gebruikmaken. Er zijn zelfs studiegroepen waarbij je kunt aansluiten. 

Tips voor ouders 

Als ouder kun je helaas niet studeren in de plaats van je kind. Toch stellen sommige ouders alles in het werk om hun blokkende lieveling te helpen. Ons advies? Laat je student eerst zélf de uitdaging aangaan. Nog even en hij is volwassen. Je hoeft hem dus niet elke avond te vragen of hij flink heeft gestudeerd. Integendeel: die vraag frustreert hem misschien. Hoe pak je het dan wél aan? Enkele tips: 

  • Je student kikkert op van lekkere en gezonde maaltijden. 
  • Neemt hij of zij pauze? Misschien wil hij iets met jou samen doen – maar geef altijd voldoende ruimte. 
  • Je kind heeft nu vooral rust nodig. 

Kortom: je creëert de ideale omstandigheden voor een fijne zomerblok. En zorgt ervoor dat je student zijn rustpauzes optimaal benut. Want het geheim van een succesvolle blok? Een leeg hoofd én een volle maag.

En ook: ijsjes kunnen wonderen doen. Trakteer jezelf én je student van tijd tot tijd op een verkoelend water- of fruitijsje.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.