youtube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog chevron right Vakantie en vrije tijd

Tijd voor een uitstap naar de kinderboerderij

24 maart 2022

Daar is de lente, daar zijn de lammetjes

Veel kinderen en ouders zijn dol op een daguitstap naar de kinderboerderij. Je kunt er schattige dieren aaien en knuffelen. Je leert samen veel bij over de natuur. En je geniet van een gezellig terrasje terwijl je kroost zich uitleeft in de speeltuin. Heerlijk! Er zijn honderden kinderboerderijen in België. Op internet vind je bovendien tal van interessante natuurprojecten, zoals bij Landelijke Gilden. Je ontdekt dus vast wel een kinderboerderij in jouw buurt. Maar wat is het geheim van een fijne kinderboerderij? Infino snuffelde het voor je uit. 

Wat is een kinderboerderij?

Een kinderboerderij is speciaal ingericht voor kinderen. Het doel? Je kleine kapoen laten kennismaken met allerlei boerderijdieren. Je vindt er geiten, kippen, schapen, ezels, konijnen, koeien, varkens en veel meer. De meeste kinderboerderijen voorzien leuke activiteiten:

  • dieren aaien en voederen 
  • stallen uitmesten
  • koeien melken  
  • dieren borstelen en verzorgen 

Vaak is de kinderboerderij opgesmukt met een avontuurlijke speeltuin. Daar kun je je lieve dierenvriend naar hartenlust laten spelen. En intussen geniet jij van een lentefris drankje. Win-win! 

Aandacht voor de natuur

Wat maakt een kinderboerderij zo interessant? Haar educatieve doel. Waar komt melk vandaan? Hoe kruipt een kuiken uit zijn ei? En wanneer worden lammetjes geboren? Je kleine bengel kijkt rond, luistert en leert ontzettend veel bij – zonder dat zelf te beseffen. Misschien schuilt er een bioloog of varkensboer in hem of haar? 

Een bezoek aan de kinderboerderij is pas plezant wanneer je kleine spruit al goed kan stappen. Dan gaat hij zelf op ontdekking tussen de verschillende diertjes. En zo ontdekt hij snel zijn favoriete aaimaatje. Maar ook je oudere kinderen vinden het spannend om boerderijdieren te verzorgen en voederen. 

Praktische tips

Klaar voor de avontuurlijke uitstap? Dan geven we nog enkele tips mee:

  • Laat je kind goed zijn handen wassen nadat hij dieren heeft geaaid. Want een dierenvacht kan ziektekiemen in zich dragen. 
  • Let erop dat je kapoen de dieren geen zoentjes geeft – om dezelfde reden. 
  • Staat er een waarschuwing dat je een bepaald dier niet mag aaien? Doe dat dan ook niet. Het dier is waarschijnlijk ziek (geweest). 
  • Ben je zwanger? Schenk dan extra aandacht aan hygiëne. 

Kinderboerderij in je buurt

Lijkt de kinderboerderij jou een fijne uitstap? Gewoon doen! Een kinderboerderij is niet duur – vaak zelfs gratis. Op internet vind je tal van tips en ideeën. Denk maar aan Uit in Vlaanderen of andere reisblogs. Laat je inspireren. Veel plezier! 

Zoek de natuur in je buurt

Landelijke Gilden is dé vereniging voor mensen die houden van het platteland. Op zoek naar een leuke buitenactiviteit bij jou in de buurt? Landelijke Gilden biedt vast inspiratie.

Ja, buiten spelen!

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook