YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

De leukste musea voor kinderen

‘Een museum? Boeie …’, klinkt het uit een stoere kindermond. En toch. Ben je op zoek naar een toffe activiteit voor je kapoen die leerrijk én plezant is? Bezoek dan eens een museum dat werkt heeft gemaakt van een speelse en interactieve aanpak – speciaal voor kinderen. Denk maar aan een schattenjacht of puzzelboekje, workshops of digitale tools. Een kindvriendelijke rondleiding maakt een museumbezoek interessant én superleuk – ook voor jou! Weet je niet meteen waarheen? Infino helpt je op weg met een overzicht van de leukste musea voor kinderen in Vlaanderen en Brussel. 

Proeven van kunst? Wat een meerwaarde! 

Wanneer je kind een museum binnenwandelt, maakt het kennis met een totaal nieuwe wereld. Er gaat een deur open naar schoonheid, geschiedenis, toekomst of unieke bestemmingen. Interactieve spellen stimuleren zijn geheugen. En er zijn nog andere voordelen. Je kind:

 • kijkt nieuwsgierig rond 
 • denkt kritisch na 
 • ontdekt hoe anderen leven 
 • legt verbindingen met zijn eigen situatie   
 • ontpopt zich tot een wereldburger 

Denk je dat je kind nog te jong of ongeduldig is? Dat hoeft niet zo te zijn. Alles hangt af van de juiste keuze. Ons advies? Pik er een kindvriendelijk museum uit. En zijn reactie zal je verbazen. Bovendien ga ook jij een plezante uitstap tegemoet. 

Hoe kies je het juiste museum? 

Een geslaagd museumbezoek vereist een beetje opzoekwerk. Ga voor een museum dat ook activiteiten voor kinderen aanbiedt – op maat van jouw kind. Wat vindt het leuk en interessant? Veel musea zetten in op:

 • interactieve spellen zoals een schattenjacht, zoektocht, raadsels, kleurboek of iets anders
 • speelse rondleidingen met een professionele gids 
 • augmented reality headsets die de geschiedenis tot leven brengen 
 • audiogidsen met aandacht voor de interesses van kinderen 
 • educatieve notaboekjes met teksten en informatie op maat van de jongste bezoekertjes 
 • doeactiviteiten zoals workshops, spelletjes, geheime doorgangen en veel meer 

Kortom: mogelijkheden zat. Op internet vind je tal van schitterende musea in jouw buurt die een bezoek meer dan waard zijn. Nog een tip: brei er ineens een gezellig stadsbezoek aan vast. Samen de toerist uithangen. Wat een fijne uitstap! ‘Een museum? Boeiend!’ 

De 7 favoriete musea van Infino 

Vind je niet meteen wat je zoekt? Ons team trakteert je op een handig overzicht van de 7 tofste musea in Vlaanderen en Brussel. Laat je inspireren! 

1. Museum voor Natuurwetenschappen 

Keek je kleine sloeber ooit al eens recht in de slurf van een mammoet? Nee? Trek dan met hem naar het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel – ook bekend als het dinomuseum. Reis miljoenen jaren terug in de tijd. Vergaap je aan fenomenale skeletten van dinosaurussen, graaf op eigen houtje fossielen op én trek een prehistorische outfit aan. Een aanrader voor dinofans en kleine archeologen! 

2. Gallo-Romeins Museum

Is je kind dol op geschiedenis en oude verhalen? Dan is het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een geweldig idee. Daar ontdek je het verhaal van mensen die hier ooit leefden – van de prehistorie tot de Romeinse tijd. Het museum maakte werk van een spannende fotozoektocht, speciaal voor kinderen. En Bob de Graver is een supergrappige archeoloog die je kleine kapoen op sleeptouw neemt en overal straffe verhalen vertelt. 

3. Design Museum

Iets helemaal anders: meubels en hun bijzondere vormgeving. Het Gentse Design Museum geeft je deugniet een spannende activiteitenrugzak. Gewapend met verrekijker en kleurboek kruipt hij in de huid van grappige Playmobil-figuurtjes. Die zitten overal in het museum verstopt. Zoeken maar! En de allerkleinsten? Die mogen vrolijk rondkruipen op een speciaal speeltapijt boordevol kleuren, gekke vormen en kriebelende voorwerpen. 

4. Red Star Line Museum 

In Antwerpen neemt het Red Star Line Museum je mee op reis. Landverhuizers lieten vroeger alles achter en stapten op een boot naar Amerika. Dat verhaal is ook vandaag actueel: veel mensen trekken naar een onbekend land. Haal je familiekoffer op aan de balie, volg je oren, ogen en neus door de museumzalen en ontdek alle verborgen verhalen. Een leerrijk avontuur voor het hele gezin!  

5. Texture 

In Kortrijk vind je het museum over Leie en vlas. Hier leer je hoe vlasplantjes al eeuwen worden omgetoverd in verschillende textielsoorten. De gids van dienst? Staf Stekel. Dat is een grappige egel die allerlei fratsen uithaalt. Je kind zoekt, tekent en knutselt zich een weg door het razend interessante museum. Brengt het alle opdrachten tot een goed einde? Dan wandelt het met een leuke verrassing naar buiten. 

6. S.M.A.K.

Moderne kunst niets voor je kind? Natuurlijk wel! In het S.M.A.K. in Gent heb je keuze uit verschillende kindvriendelijke routes. Hoe pakte het team dat aan? Ze maakten werk van uitdagende doeopdrachten en toffe spelletjes. Je kapoen gaat bijvoorbeeld op zoek naar de handtekening van een kunstenaar of een verborgen geheim in een schilderij.  

7. Speelgoedmuseum

Een absolute topper voor ieder kind: het Speelgoedmuseum in Mechelen. Daar mag je kijken én spelen met het favoriete speelgoed van je ouders en grootouders. Leef je uit met een prachtige poppenkast, kleurrijke knikkers of een oude tol. Het museum staat garant voor een speelse én nostalgische uitstap voor het hele gezin.  

Kriebelt het om een museum te ontdekken met je kind? Doen gewoon! 

Hulp nodig?

Staat een museumbezoek op je verlanglijstje, maar schrikt het budget je af? Denk eraan: kinderen mogen vaak gratis binnen of betalen minder. Maak je je financiële zorgen? Neem dan gerust contact op. Het Infino-team staat voor je klaar – dag en nacht. We pluizen je dossier uit en vertellen je op welke premies je recht hebt. Welkom!

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.