YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Ouderschapsverlof en tijdskrediet

Alles over ouderschapsverlof en tijdskrediet

De grote vakantie staat weer voor de deur! Heb je kleine of zelfs wat grotere kinderen in huis, dan moet je heel waarschijnlijk weer flink beginnen puzzelen om die vakantie op een fijne maar ook praktische manier in te vullen.

OK, er is een behoorlijk aanbod van buitenschoolse activiteiten, vakantiekampen en speelpleinwerking, maar dat kost dikwijls ook handenvol geld. En na een lang schooljaar zijn kinderen misschien toe aan gewoon wat rust en wat extra aandacht van mama en/of papa.

Perfect te snappen dus dat je graag zelf wat tijd vrijmaakt om met je kids door te brengen. Gelukkig kan dat. Er bestaan namelijk verschillende verlofstelsels die werkende ouders de kans geven om te genieten van meer leuke momenten met het hele gezin.

Er zijn er twee belangrijke: ouderschapsverlof en tijdskrediet!

Ouderschapsverlof

Wie kan ouderschapsverlof aanvragen?

Elke werknemer kan ouderschapsverlof aanvragen. Zowel biologische ouders, vader én moeder, als adoptieouders. Beide ouders hebben er recht op. Opgelet: wanneer één van de ouders het ouderschapsverlof niet opneemt, kan de andere dat niet zomaar overnemen.

Op welk moment?

Je kan je ouderschapsverlof laten starten tot je kind 12 jaar is. Enkel bij ouders met een kind met zware zorgbehoeften kan dat eventueel tot 21 jaar.

Wat zijn de voorwaarden?

Je moet ten minste 12 van de laatste 15 maanden voor je huidige werkgever hebben gewerkt en je aanvraag ten minste 3 maanden van tevoren indienen. Een kortere periode is mogelijk, mits hierover vooraf overeenstemming is bereikt met de werkgever.

Voltijds of deeltijds verlof?

In totaal heb je recht op maximum 4 maanden voltijds ouderschapsverlof, maar het kan ook deeltijds. Zo kan je dus …

 • 4 maanden niet werken: voltijds ouderschapsverlof
 • 8 maanden halftijds werken: 1/2de ouderschapsverlof
 • 20 maanden vier dagen op vijf werken: 1/5de ouderschapsverlof
 • 40 maanden negen dagen op tien werken: 1/10de ouderschapsverlof (Ouderschapsverlof van 1/10e van de tijd is alleen mogelijk als je werkgever hier expliciet toestemming voor geeft).

Voor 1/2de, 1/5de of 1/10de ouderschapsverlof moet je bij je aanvraag wel voltijds werken.

Ook goed om weten: kies je voor 1/10de, dan kan je een halve dag per week verlof nemen of één dag om de twee weken als je voltijds werkt. Heel handig als je bijvoorbeeld graag alleen op woensdagnamiddag thuis bent bij je kroost of één keer om de twee weken een ganse dag. 

Moet ik het in één keer opnemen?

Neen. Je kan je ouderschapsverlof opnemen in aparte blokken.

 • In blokken van 1 maand voltijds (maximaal 4 maanden) (Het is zelfs mogelijk om ouderschapsverlof op te splitsen in weken, maar ook hier is toestemming van de werkgever vereist).
 • 2 maanden halftijds (maximaal 8 maanden)
 • 5 maanden bij 1/5e werktijd (maximaal 20 maanden)
 • 10 maanden in 1/10e periode (maximaal 40 maanden)

Zo kan je dus perfect de zomervakantie overbruggen.

Werk je in Vlaanderen?

In Vlaanderen kan je ook genieten van een extra aanmoedigingspremie als je voor een beperkte periode ouderschapsverlof opneemt. Ga voor meer informatie naar RVA.be/werknemers. Of bel het gratis nummer van de Vlaamse Infolijn: 1700.

Naar RVA.be


Tijdskrediet

Wie kan tijdskrediet aanvragen?

Ben je een werknemer in de privésector die deeltijds wil werken of voor een langere periode helemaal wil stoppen met werken? Dan is tijdskrediet iets voor jou. Het is een loopbaanonderbreking waarbij je onderbrekingsuitkeringen kunt krijgen van de RVA (de regels zijn veranderd op 01/02/23).

Op welk moment?

Je kunt tijdskrediet opnemen om voor een kind te zorgen dat jonger is dan 5 jaar wanneer je voltijdskrediet begint, en 8 jaar als het halftijds of 1/5e tijdskrediet is.

Om welke reden?

De 6 redenen die een tijdskrediet voor (voltijdse) redenen kunnen rechtvaardigen zijn de volgende:

 • Zorg voor kind(eren) jonger dan 5 jaar (of 8 jaar in geval van arbeidstijdverkorting)
 • Palliatieve zorg
 • Zorg voor een ernstig ziek lid van het huishouden of gezin
 • Zorg voor gehandicapt(e) kind(eren) onder de 21 jaar
 • Zorg voor ernstig zieke (minderjarige) kind(eren) in je huishouden
 • Het volgen van een erkende opleiding
Naast tijdskrediet voor redenen is er ook de mogelijkheid van tijdskrediet aan het einde van je loopbaan.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je moet minstens 2 jaar bij je huidige werkgever aan de slag zijn.
 • Wil je 1/2 tijdskrediet, dan moet je in het jaar voor je aanvraag minstens 75% gewerkt hebben bij je werkgever.
 • Wil je 1/5 tijdskrediet, dan moet je het voorbije jaar voltijds gewerkt hebben.
 • Een volledig tijdskrediet kan ongeacht hoeveel dagen je werkte bij je huidige werkgever.
 • Heb je een kindje geadopteerd? Ook dan kan je tijdskrediet opnemen. Het kan starten vanaf het moment dat je adoptiekindje is ingeschreven in het bevolkings- of vreemdelingenregister.

Hoe lang kan tijdskrediet duren?

De duur van het tijdskrediet varieert naargelang de gekozen reden:
 • De maximale duur van tijdskrediet voor deze reden is 51 maanden.
 • Voor "opleiding" is de limiet 36 maanden.
 • Voor "de zorg voor een kind jonger dan 8 (of 5) jaar" is de duur in totaal 51 maanden, maar de laatste 3 maanden worden niet betaald door de RVA (maximale duur van 48 maanden).

Nog even praktisch

Bij ouderschapsverlof of tijdskrediet kan je een vergoeding van de RVA krijgen. Meer zelfs, in Vlaanderen krijg je voor ouderschapsverlof gedurende een beperkte periode zelfs een extra aanmoedigingspremie. Meer hierover op rva.be/werknemers.

Ga zeker op tijd met je werkgever praten, zo kunnen jullie samen een oplossing vinden om het evenwicht tussen werk en gezin optimaal te houden!

Dit artikel is Trefzeker dankzij Acerta

Ken je het kennisplatform Trefzeker al? Daar kun je dankzij Acerta al deze informatie grondig uitpluizen. Je vindt er een volledig en actueel overzicht van de wetgeving.

Naar Trefzeker

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.