YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zelfstandigen

Ga voor de perfecte balans tussen je privéleven en je job als zelfstandige

“Ik werk soms 50 uur per week. Dan heb ik geen tijd meer voor mijn huishouden. Misschien ga ik beter op zoek naar een andere job – bij een werkgever.” Zelfstandig zijn is niet altijd gemakkelijk. Stapelt je werk thuis zich verder op? En denk je dan wel eens aan stoppen? Beslis niet te snel: als zelfstandige heb je recht op professionele hulp. Zo hoef je niet te kiezen tussen je werk en privéleven. Maak gebruik van ons handige overzicht

Kraamhulp

Ben je zwanger? Of is je kindje net geboren? Dat is mooi nieuws. Als zelfstandige heb je recht op kraamhulp. Die vul je in zoals jij dat wilt:

 • 105 dienstencheques
 • 105 uur thuishulp 

Met een baby komen die extra handen écht van pas. Je vraagt de kraamhulp aan via je sociaal verzekeringsfonds. Zij helpen jou verder. Heb je interesse? Dan moet je:

 • het sociale statuut van zelfstandige hebben tijdens de laatste 2 trimesters van je zwangerschap 
 • je sociale bijdragen altijd stipt hebben betaald 
 • het sociale statuut van zelfstandige behouden tot je je uitkering hebt ontvangen 
 • je sociale bijdragen blijven betalen tot voor het kwartaal van je bevalling 
 • je kind inschrijven in het rijksregister ten laste van de mama 
 • je beroepsactiviteit hervatten ná je zwangerschapsverlof

Hoe vraag je het aan? 

Je mag je aanvraag bij je sociaal verzekeringsfonds indienen:

 • vanaf de 6de maand van je zwangerschap 
 • tot 15 weken na je bevalling 

Je sociaal verzekeringsfonds bezorgt je alle nodige documenten en attesten. Heb je alles ingevuld en afgegeven? Dan krijg je een ontvangstbevestiging en herinnering aan de voorwaarden. Voldoe je aan elke voorwaarde? Dan betaalt je sociaal verzekeringsfonds de prijs van 105 dienstencheques aan Sodexo. En die stuurt de cheques dan naar jou – via de post. 

Mantelzorg 

Is je partner of een familielid ziek? Als zelfstandige heb je recht op een tegemoetkoming wanneer jij je beroepsactiviteit (deeltijds of voltijds) onderbreekt om voor die persoon te zorgen. Het is ook mogelijk om een vrijstelling van sociale bijdragen te krijgen – met behoud van alle rechten als zelfstandige wanneer je gedurende 3 opeenvolgende maanden je beroepsactiviteit tijdelijk stopzet. 

Hoe vraag je het aan? 

Je vraagt de mantelzorgpremie aan via je sociaal verzekeringsfonds. De voorwaarden? Je bent: 

 • zelfstandige in hoofdberoep
 • primaire mantelzorger
 • meewerkende echtgenoot in het maxistatuut 

Bovendien moet je vóór aanvang van je onderbreking minimaal 2 kwartalen aangesloten zijn bij je sociaal verzekeringsfonds. 

Ben je zelfstandige in bijberoep of met pensioen? Dan heb je recht op mantelzorg als je sociale bijdragen minstens het minimumbedrag voor een hoofdactiviteit zijn.

Waarvoor dient mantelzorg? 

Je kunt mantelzorg zoeken voor:

 • een ernstig ziek of palliatief familielid: je partner, ouder of kind 
 • een gehandicapt kind: van jou of je partner, door je partner geadopteerd of over wie jij de voogdij of het ouderlijk gezag na een rechterlijke beslissing hebt 

Belangrijk: het kind is maximaal 21 jaar als het recht heeft op verhoogde kinderbijslag. Of maximaal 25 jaar als het recht heeft op een integratietoeslag. Je mag gedurende je hele carrière maximaal 12 maanden mantelzorg verlenen. Voor elke aanvraag kies je een duur van 1 tot 6 maanden.

Kiezen voor Infino? Een slimme zet! 

Je kinderbijslagfonds kies je zelf – zelfs vóór de geboorte van je eerste kind. Ons advies? Ga voor Infino. Want dan reken je op een team van experts die dag en nacht voor je klaarstaan. Als zelfstandige is je tijd kostbaar – dat wéten we. En daar houden we ook rekening mee. 

 Jouw voordelen 

Meer weten over de extra voordelen waarop je als zelfstandige recht hebt? Je leest er alles over in onze blogs. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact op. Onze experts pluizen je dossier helemaal uit – van a tot z. Zo weet je voor welke premies je in aanmerking komt. Welkom!

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.