YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zelfstandigen

Zo lang duurt je zwangerschapsverlof als zelfstandige

Als zelfstandige heb je recht op maximaal 12 weken zwangerschapsverlof (ook wel moederschapsrust genoemd). Of je nu vertoeft op een roze of grijze wolk na je bevalling, tijd met je baby spenderen en uitrusten is broodnodig. Als zelfstandige heeft de mutualiteit ook aan jou gedacht tijdens deze periode: je krijgt ook een uitkering als zelfstandige. Waar je recht op hebt en hoe je dit kan regelen, lees je hieronder. 

Zwangerschapsverlof als zelfstandige: op wat heb je recht?

Als zelfstandige of meewerkende echtgenote mag je 3 tot 12 weken zwangerschapsverlof opnemen. Bij een meerling zijn dat 13 weken. Zwangerschapsverlof als zelfstandige of moederschapsrust bestaat uit een ‘verplichte’ periode en een ‘niet-verplichte’ periode:

 • Je moet verplicht 3 weken nemen: 1 week voor en 2 weken na de bevalling.
 • De overige 9 weken (of 10 weken bij een meerling) neem je op naar keuze in periodes van 7 kalenderdagen. Dit kan vanaf 3 weken tot 7 dagen voor de bevalling en vanaf de derde week tot 38 weken na de geboorte.

Voltijds of deeltijds zwangerschapsverlof als zelfstandige: het kan allebei!

Voltijds zwangerschapsverlof biedt je de mogelijkheid om volledig te herstellen en te genieten van de eerste weken met je baby.

Is dit voor jou om de een of andere reden niet mogelijk, dan bestaat er de optie om je zwangerschapsverlof deeltijds op te nemen. Het voordeel is dat jij je klanten sneller kan  helpen als je dat wil. In dat geval doe je het in het totaal achttien weken rustiger aan, terwijl je halftijds werkt. 

Wat als je vroeger bevalt dan gepland?

Is jouw kleine spruit plots eerder daar dan gedacht? Dan gaat jouw zwangerschapsverlof meteen in. Als je nog niet alle verplichte zwangerschapsverlofdagen vóór de bevalling had opgenomen, verlies je deze ongebruikte dagen. Als je de verplichte week zwangerschapsverlof voor de bevalling op dat moment nog niet helemaal had opgenomen, dan verlies je die dagen.

Verlenging moederschapsrust

Als je baby meer dan zeven dagen in het ziekenhuis moet blijven na de geboorte, kun je je verlof verlengen met het aantal volledige weken dat je baby in het ziekenhuis verblijft, tot maximaal 24 weken. De eerste zeven dagen tellen niet mee. Als je al halftijds aan het werk was tijdens je facultatieve bevallingsrust, kun je je moederschapsrust verlengen tot maximaal 48 halftijdse weken. 

Wat met mijn loon als zelfstandige kersverse mama?

Je krijgt een wekelijkse uitkering van je ziekenfonds. Wanneer je jouw zwangerschapsverlof voltijds opneemt krijg je tussen €700 en €950 per week, afhankelijk van je situatie en ziekenfonds. Onderbreek je halftijds? Dan krijg je de helft. Je ontvangt een forfaitair bedrag. Tijdens de eerste vier weken is het bedrag hoger. Hou er rekening mee dat je ziekenfonds een bedrijfsvoorheffing van 11,11% inhoudt op je uitkering.

Good to know: 

 • Als zelfstandige mama betaal je geen sociale bijdragen in het kwartaal dat volgt op het kwartaal van de bevalling.
 • Er zijn geen gevolgen voor je sociale rechten. 
 • Let wel: je VAPZ-bijdrage is niet fiscaal aftrekbaar in het jaar van de vrijstelling.

Zwangerschapsverlof aanvragen als zelfstandige: hoe doe je dat? 

Voor de geboorte:

 1. Stap 1: Download het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid op de website van je ziekenfonds en laat het invullen door je arts.

 2. Stap 2: Bezorg het getuigschrift aan je ziekenfonds voor je in zwangerschapsverlof of moederschapsrust gaat. 

 3. Stap 3: Hierna krijg je een aanvraagformulier van je ziekenfonds voor moederschapsrust. Bezorg dit formulier zo snel mogelijk ingevuld terug.

 4. Stap 4: Nu heeft het ziekenfonds alle info om je uitkering te berekenen. 

 5. Stap 5: Na de geboorte dien je een kopie van de geboorteakte in bij je ziekenfonds. Het ziekenfonds schrijft je kind in als persoon ten laste. 

 6. Stap 6: Vanaf nu ontvang je een maandelijks forfaitair bedrag!

105 gratis dienstencheques voor pas bevallen zelfstandige mama’s

Hier fantastisch nieuws voor de kersverse zelfstandige mama’s:  je kan onder bepaalde voorwaarden profiteren van 105 gratis dienstencheques voor huishoudelijke hulp, zoals strijken, poetsen en koken.

Om in aanmerking te komen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je moet geregistreerd zijn als zelfstandige in hoofdberoep of als meewerkende partner in het maxi-statuut. Als je zelfstandige in bijberoep bent, kom je ook in aanmerking als je ten minste dezelfde bijdragen betaalt als een zelfstandige in hoofdberoep.
 • Je moet bevallen zijn van één of meerdere kinderen.
 • Na je moederschapsverlof moet je je beroepsactiviteiten hervatten.
 • Je kan de dienstencheques aanvragen via jouw sociaal verzekeringsfonds.
Vroeg jij je startbedrag al aan bij Infino? Als zelfstandige heb je hier ook recht op. Dit bedraagt €1214,49. Je kan het geld gebruiken voor alles wat je kindje nodig heeft. Werk je er de kinderkamer mee af, vul je er de pamperrekening mee aan of koop je er liever kinderkleren mee? Aan jou de keuze.

   

Vraag nu je startbedrag van €1214,49 aan.

 • Startbedrag van €1.214,49
 • Stipte uitbetaling
 • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.