youtube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog chevron right Zelfstandigen

Zelfstandig? Zo lang duurt je zwangerschapsverlof.

01 januari 0001

“O nee! Om financiële redenen moet ik 5 weken na mijn bevalling alweer aan de slag.” Die bittere constatering hoor je vaak uit de mond van zelfstandigen die hoopten op een succesvolle combinatie van hun carrière met het moederschap. Herkenbaar? Infino stelt je gerust: je zorgverzekering dekt je zwangerschapsverlof gedurende 12 tot 15 weken. Lees er alles over in deze blog. 

Heb jij recht op zwangerschapsverlof?

Je hebt recht op zwangerschapsverlof wanneer je:

 • voldoet aan dezelfde voorwaarden als voor de terugbetaling van arbeidsongeschiktheid. Dat betekent: wanneer je voldoet aan de voorwaarden voor een stage én je als arbeidsongeschikt bent erkend. Meer info over arbeidsongeschiktheid van zelfstandigen vind je op de RIZIV-website. 
 • volledig stopt met werken tijdens de weken waarin je kiest voor voltijds zwangerschapsverlof. 

Kies je voor deeltijds zwangerschapsverlof? Dat is perfect mogelijk wanneer je:

 • je normale job als zelfstandige deeltijds blijft uitoefenen
 • geen andere beroepsactiviteit uitvoert 

Wat moet jij in orde brengen voor je zwangerschapsverlof? 

Vraag aan je ziekenfonds of sociaal verzekeringsfonds welke stappen jij moet zetten. Zo zie je niets over het hoofd. Meestal moet je een document indienen met:

 • een medisch attest waarop de verwachte bevallingsdatum staat
 • info of je een of meerdere kindjes verwacht
 • het aantal weken facultatieve voltijdse en/of deeltijdse rust dat je wilt opnemen 
 • de periode wanneer je je zwangerschapsverlof graag inplant 

Geen zorgen: je kunt het gekozen aantal weken facultatieve voltijdse en/of deeltijdse rust achteraf nog wijzigen. Geef dan wel een seintje aan je ziekenfonds. Is je kindje geboren? Bezorg hen dan een geboorteakte of medisch attest. 

Zwangerschapsverlof: hoelang duurt dat? 

Je zwangerschapsverlof bestaat uit 2 delen

 • verplichte periode van 3 weken (inclusief 1 week prenataal verlof dat 7 dagen voor je vermoedelijke bevallingsdatum ingaat) 
 • optionele periode van maximaal 9 weken (op te nemen voor of na je bevalling)

Je kunt er ook voor kiezen om een of meerdere optionele rustweken te nemen. Gelijk hoe jij je weken verdeelt: je mag niet werken tijdens je moederschapsverlof – behalve deeltijds. Hervat je je job? Breng dan je ziekteverzekering op de hoogte met het document ‘Bericht van hervatting van het werk’. Dat moet binnen de twee dagen. 

Hoeveel geld krijg je tijdens je zwangerschapsverlof? 

Je ontvangt elke week een vast bedrag. Dat is gekoppeld aan de index en varieert dus van jaar tot jaar. Meer weten? Op de RIZIV-website vind je waarop je recht hebt volgens je verwachte bevallingsdatum.

Hoe vraag je je startbedrag en Groeipakket aan? 

Je kinderbijslagfonds kies je zelf. Ons advies? Reken op de uitstekende kennis van Infino. Dankzij de samenvloeiing van Acerta en Securex ondersteunt Infino zijn klanten al 25 jaar mét bijzondere aandacht voor zelfstandigen. Hier ben je in goede handen – jij én je kindje. 

Jouw voordelen

 • Je wordt altijd stipt uitbetaald 

Als zelfstandige ligt je focus op de organisatie van je onderneming én de keuze van het schattigste kinderbedje. Zonder bijkomende administratie. Schakel daarom Infino in voor de aanvraag van je startbedrag en de opvolging van je groeipakket. 

 • Je rekent op glasheldere informatie 

Je tijd is extreem kostbaar. Je verspilt liever geen uren aan afspraken en opzoekwerk. Dat wéten we. Daarom spitst onze communicatie zich toe op digitale tools – snel, glashelder en altijd beschikbaar. 

 • Je hebt altijd toegang tot jouw persoonlijke dossier 

Raadpleeg je account de klok rond. Hoe? Ga naar My Infino. Daar zie je meteen wanneer je volgende uitbetaling is gepland – ook op je smartphone. Handig én beter voor het milieu! 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.