Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Als zelfstandige heb je recht op maximaal 12 weken zwangerschapsverlof (ook wel moederschapsrust genoemd). Of je nu vertoeft op een roze of grijze wolk na je bevalling, tijd met je baby spenderen en uitrusten is broodnodig. Als zelfstandige heeft de mutualiteit ook aan jou gedacht tijdens deze periode: je krijgt ook een uitkering als zelfstandige. Waar je recht op hebt en hoe je dit kan regelen, lees je hieronder.
Als zelfstandige of meewerkende echtgenote mag je 3 tot 12 weken zwangerschapsverlof opnemen. Bij een meerling zijn dat 13 weken. Zwangerschapsverlof als zelfstandige of moederschapsrust bestaat uit een ‘verplichte’ periode en een ‘niet-verplichte’ periode:
Voltijds zwangerschapsverlof biedt je de mogelijkheid om volledig te herstellen en te genieten van de eerste weken met je baby.
Is dit voor jou om de een of andere reden niet mogelijk, dan bestaat er de optie om je zwangerschapsverlof deeltijds op te nemen. Het voordeel is dat jij je klanten sneller kan helpen als je dat wil. In dat geval doe je het in het totaal achttien weken rustiger aan, terwijl je halftijds werkt.
Is jouw kleine spruit plots eerder daar dan gedacht? Dan gaat jouw zwangerschapsverlof meteen in. Als je nog niet alle verplichte zwangerschapsverlofdagen vóór de bevalling had opgenomen, verlies je deze ongebruikte dagen. Als je de verplichte week zwangerschapsverlof voor de bevalling op dat moment nog niet helemaal had opgenomen, dan verlies je die dagen.
Als je baby meer dan zeven dagen in het ziekenhuis moet blijven na de geboorte, kun je je verlof verlengen met het aantal volledige weken dat je baby in het ziekenhuis verblijft, tot maximaal 24 weken. De eerste zeven dagen tellen niet mee. Als je al halftijds aan het werk was tijdens je facultatieve bevallingsrust, kun je je moederschapsrust verlengen tot maximaal 48 halftijdse weken.
Je krijgt een wekelijkse uitkering van je ziekenfonds. Wanneer je jouw zwangerschapsverlof voltijds opneemt krijg je tussen €700 en €950 per week, afhankelijk van je situatie en ziekenfonds. Onderbreek je halftijds? Dan krijg je de helft. Je ontvangt een forfaitair bedrag. Tijdens de eerste vier weken is het bedrag hoger. Hou er rekening mee dat je ziekenfonds een bedrijfsvoorheffing van 11,11% inhoudt op je uitkering.
Good to know:
Voor de geboorte:
Stap 1: Download het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid op de website van je ziekenfonds en laat het invullen door je arts.
Stap 2: Bezorg het getuigschrift aan je ziekenfonds voor je in zwangerschapsverlof of moederschapsrust gaat.
Stap 3: Hierna krijg je een aanvraagformulier van je ziekenfonds voor moederschapsrust. Bezorg dit formulier zo snel mogelijk ingevuld terug.
Stap 4: Nu heeft het ziekenfonds alle info om je uitkering te berekenen.
Stap 5: Na de geboorte dien je een kopie van de geboorteakte in bij je ziekenfonds. Het ziekenfonds schrijft je kind in als persoon ten laste.
Stap 6: Vanaf nu ontvang je een maandelijks forfaitair bedrag!
Hier fantastisch nieuws voor de kersverse zelfstandige mama’s: je kan onder bepaalde voorwaarden profiteren van 105 gratis dienstencheques voor huishoudelijke hulp, zoals strijken, poetsen en koken.
Om in aanmerking te komen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.