YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Babyshower: een feest waarbij alles draait rond de moeder en de toekomstige baby

De babyshower, een term die rechtstreeks werd ontleend bij onze Engelstalige vrienden, is een feest dat wordt georganiseerd voor de toekomstige moeder en haar baby. In sommige gevallen draait het feest vooral rond de moeder, in andere gevallen ligt de focus meer op de baby die binnenkort zal worden geboren. Maar één ding staat vast: bij een babyshower komen alle naaste vrienden en familieleden van de toekomstige moeder samen voor één groot feest. 

Maar wat is een babyshower nu precies? 

Over het algemeen komt de entourage van de toekomstige mama samen voor een buffet met diverse snacks (taart, cupcakes, macarons en andere zoetigheden) om de komst van de baby te vieren. Daarnaast worden er verscheidene activiteiten rond de leefwereld van kinderen georganiseerd en krijgt de moeder en/of haar baby talrijke geschenken. 

Oorspronkelijk werd dit feest enkel georganiseerd bij de eerste zwangerschap en werden er enkel vrouwen uitgenodigd zodat ze konden spreken over hun eigen ervaringen als moeder. Tijdens deze bijeenkomsten werden allerhande tips uitgewisseld met de toekomstige moeder, zodat ze klaar was voor alle taken die haar te wachten stonden. 

Ondertussen is het feest veel uitgebreider: op sommige babyshowers geldt nog steeds “girls only”, terwijl andere toekomstige moeders ook mannen en kinderen uitnodigen. 

Afhankelijk van het land en de tradities wordt het feest georganiseerd op verschillende momenten: vanaf de 5de maand van de zwangerschap en, in sommige gevallen, zelfs tot 6 maanden na de geboorte van het kind! Bij ons wordt een babyshower vaak gevierd tijdens het 3de trimester van de zwangerschap.

Welke activiteiten worden er georganiseerd op een babyshower? 

  • De buikomtrek van de toekomstige mama wordt gemeten
  • Er worden wedstrijden georganiseerd: wie kan geblinddoekt het snelst de luier van een pop verversen?
  • De aanwezigen proberen de naam van de baby te raden (enkel als de moeder ermee instemt om de naam van het kind aan het einde van het spel te delen, zo niet moeten de aanwezigen wachten tot de geboorte om te weten wie de winnaar is)
  • De genodigden mogen hun pronostiek geven over de datum en het uur waarop de baby geboren zal worden. Bovendien mogen ze ook een gokje wagen voor het gewicht, de lengte en op wie de baby het meest zal lijken
  • Alle genodigden brengen een foto van zichzelf als kind mee: de foto’s worden door elkaar geschud en vervolgens gaat iedereen proberen te raden welke kinderfoto bij welke aanwezige hoort
  • Groenten- en fruitpapjes proeven en proberen te raden welke ingrediënten erin zitten
  • Iedere aanwezige maakt een gepersonaliseerde body of een slabbetje voor de baby
  • Blind proberen te raden welke kinder- of babyspullen er in een zak zitten

Dit is een niet-limitatieve lijst. Laat je verbeelding de vrije loop om je vriendin/zus te verrassen met haar babyshower! 

Waar komt de term “babyshower” vandaan? 

“Babyshower” is de Engelse term die wordt gebruikt door Amerikanen voor het feest dat wordt georganiseerd voor de geboorte van het kind.  

Hoe kan je een babyshower organiseren in tijden van de Covid-pandemie? 

Jammer genoeg kunnen we omwille van Covid-19 niet zomaar iedereen uitnodigen. Wij geven je 2 alternatieven waardoor je nog steeds kan genieten van een echte babyshower.

Met een select groepje in de buitenlucht 

Aangezien we enkele personen mogen ontmoeten in de buitenlucht, kan de babyshower in de buitenlucht worden georganiseerd. Voorzie een plek die is beschut tegen de wind (zodat de toekomstige mama geen kou moet lijden, n.v.d.r.: dit artikel werd geschreven in februari, een maand waarin het weer niet altijd even goed is) en waar je eventueel een vuurkorf kan installeren. 

Op dit moment kunnen we, bijvoorbeeld, met 4 personen afspreken in de buitenlucht. Deze 4 personen zouden dus als volgt kunnen worden verdeeld: de toekomstige mama, haar eigen moeder, de toekomstige meter en een vriendin van de toekomstige mama. Er kan een klein buffet worden samengesteld, de aanwezigen kunnen de toekomstige mama en haar baby verwennen met cadeautjes en het is zelfs mogelijk om enkele van bovengenoemde activiteiten te organiseren, rekening houdend met de huidige gezondheidsmaatregelen. 

Via een videoconferentie om het feest met zoveel mogelijk vrienden en familieleden te delen

Een videoconferentie is de ideale oplossing als je met een groot aantal vrienden en familieleden “aanwezig” wilt zijn op de babyshower. De persoon die het feest organiseert, gaat naar de moeder toe en de andere genodigden nemen deel aan het feest via de videoconferentie. En om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van dezelfde hapjes, zou je een klein pakketje kunnen laten leveren bij iedere deelnemer. Wat zou er in dit pakketje kunnen zitten? Alle attributen die nodig zijn om het gevoel te creëren dat je aanwezig bent op een “normaal” feestje! Een kleine taart, koekjes, een drankje, een schriftje om je antwoorden/pronostiek in te noteren (deze notities zullen vervolgens worden doorgestuurd om er een verslag van te maken of om ze te verzamelen in een boekje voor de mama in spé). De cadeautjes voor de toekomstige moeder en haar baby kunnen vooraf naar haar worden gestuurd, zodat ze de cadeautjes kan openen in het “bijzijn” van haar vriendinnen en familieleden. Dat is een leuke manier om de reactie van de moeder bij het openen van haar geschenkje te zien en om samen te kunnen spreken over het moederschap. 

Wil je de komst van je baby liever vieren met al je vrienden en familie? Wacht dan tot de maatregelen versoepelen, zodat je toch volop feest kan vieren. Zoals we hierboven al hebben gezegd, wordt een “babyshower” in bepaalde landen en culturen pas georganiseerd na de geboorte van het kind. Op die manier kan je al je vrienden/familieleden laten kennismaken met je kind. 

Ben je bezig met de voorbereiding van je babyshower? 

Dan is het ook hoog tijd om je geboortepremie aan te vragen! Dat kan al in enkele minuten tijd! 

Ik vraag mijn geboortepremie aan!

Vraag nu je startbedrag van €1214,49 aan.

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.