YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

De gezondheid van je baby in kaart dankzij de NIP-test

De niet-invasieve prenatale test (NIP-test of NIPT) is een genetische test die je tijdens je zwangerschap kan laten doen. Het is niet verplicht, dus je beslist zelf of je deze bloedtest laat uitvoeren om eventuele afwijkingen van je kindje op te sporen. Je kunt ook aangeven of je na deze test het geslacht van je kindje wil weten. Spannend!


Wat is de NIP-test?


Met deze eenvoudige bloedafname kunnen ze een heleboel belangrijke dingen ontdekken, zoals de volgende genetische afwijkingen:

  • Down syndroom (trisomie 21)
  • Edwards syndroom (trisomie 18)
  • Patau syndroom (trisomie 13)

Een paar weken na het begin van de zwangerschap, zit er DNA van de baby in het bloed van de mama. Dit DNA komt van de placenta. Met de NIPT meten we hoeveel baby-DNA er in het bloed van de mama zit en bekijken we wat voor soort DNA het is.

Deze test heeft een gevoeligheid van bijna 99%. Dit wil zeggen dat 99 op 100 van de kinderen met Down syndroom met deze test worden opgespoord. 

Zelfs als je besluit om geen NIP-test te doen, zal je altijd een echo krijgen in het eerste trimester +  een meting van de nekplooi. Dit is een grondige controle om ervoor te zorgen dat alles in orde is.

De NIPT geeft ook 99% zekerheid over het geslacht van je baby’tje.


Wanneer kun je de NIP-test laten doen?

Je kan de NIPT al doen vanaf 10 weken, maar dan is deze nog niet terugbetaald door het RIZIV. Daarom raden gynaecologen aan om dit pas vanaf 12 weken te doen. Vraag meer info aan je arts om deze test in te plannen.


Wordt de NIPT terugbetaald? 

Vanaf juli 2017 betaalt het RIZIV de kosten van de NIPT vanaf de 12e week van de zwangerschap. De test kost €297,02, maar jij als patiënt betaalt minder dan €10.


Wanneer krijg je de resultaten van je NIP-test?

Je krijgt je resultaten van de NIPT binnen 7 tot 10 werkdagen nadat je bloed hebt laten afnemen. Hoe snel je het resultaat krijgt, hangt af van wanneer het laboratorium je bloedmonster ontvangt.


Als je een normale uitslag hebt, ontvang je deze per e-mail, maar je kan de resultaten van de NIP-test ook opzoeken bij je patiëntenresultaten op Cozo. Check altijd even bij je arts hoe de resultaten tot bij jou zullen komen en of het raadzaam is om deze op eigen initiatief te raadplegen. Als er iets afwijkt of als het resultaat niet duidelijk is, zal je arts of verloskundige contact met je opnemen.

CTA

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.