Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

10 vis- en vleesbereidingen die je (misschien) kunt eten tijdens je zwangerschap

Welke dierlijke voedingsmiddelen zijn veilig tijdens je zwangerschap?

Zwanger zijn, dat is heerlijk en vermoeiend tegelijk. Je hebt ook vaak honger, of toch “goesting” om die misselijkheid weg te eten. Sommige vrouwen ontwikkelen zelfs een bizarre trek in dingen die eigenlijk niet eetbaar zijn. Dat heet “pica”. Als je daar last van hebt, raden we aan om erover te praten met je huisarts of gynaecoloog.

Hieronder lijsten we alvast enkele gangbare voedingsmiddelen op die vaak voor twijfel zorgen. Want dat toastje met gerookte zalm en zure room, mag dat eigenlijk wel nog?

 1. Droge worst?
 2. Gerookte zalm?
 3. Kip-curry op een broodje?
 4. Krabsla?
 5. Rauwe vis?
 6. Rood vlees?
 7. Scampi?
 8. Serranoham?
 9. Surimi?
 10. Vis?

Opgelet: wij zijn geen diëtisten of voedingsspecialisten. Ga te rade bij je arts als je twijfelt of als je een bepaald dieet volgt.

Opletten voor Toxoplasma Gondii

Dit is een parasiet die tijdens je zwangerschap voor ernstige complicaties kan zorgen. Op “toxoplasmose” word je getest, het kan zijn dat je immuun bent en hier dus geen rekening mee moet houden. Het voordeel is dat je dan heel wat meer mag eten, het nadeel is dat je dan geen excuus hebt om de kattenbak niet zelf uit te kuisen 😉

UZ Leuven legt het allemaal netjes uit
Wil je weten welke melk- en eierproducten je nog veilig kunt eten? Dat lees je in deze blog.

1. Mag ik droge worst eten als ik zwanger ben?

Helaas, door de manier van bereiden is droge worst zoals chorizo, salami en cervelaat meestal niet verhit tot meer dan 70° Celcius. Daardoor hebben bacteriën zoals listeria en toxoplasma gondii meer kans om te overleven.

Het advies? Beter niet.

2. Gerookte zalm tijdens de zwangerschap

Ook dit product werd niet voldoende verhit. Rechtstreeks uit de verpakking mag je het dus niet eten. Je kunt het echter wel zelf bacterie-arm maken. Een ovenschotel met pasta en gerookte zalm? Dat kan gerust, als die zalm mee de oven ingaat en minstens 15 seconden de 72 graden bereikt.

Het advies? Eerst even verhitten.

3. Zwanger en zin in een broodje kip-curry?

Ook hier is het bereidingsproces van belang. Controleer op het etiket of er geen rauwe eieren of ongepasteuriseerde melkproducten inzitten. Maak je niet te veel zorgen: de meeste potjes uit de supermarkt hebben een lange houdbaarheidsdatum en werken dus niet met deze producten. Wil je 100% veilig spelen? Maak je kip-curry dan gewoon zelf! Je vindt tal van recepten op het internet.

Het advies? Verkies (helaas) de voorverpakte supermarktpotjes boven de verse versie van de slager. Of maak je beleg helemaal zelf.

4. Veilig krabsla eten tijdens de zwangerschap

Hier geldt hetzelfde advies als in de paragraaf hierboven, alleen maak je deze dus beter niet vers. Of toch niet op topchefniveau. De meeste krabsla uit de winkel bevat immers geen krab, maar surimi. Hierover vertellen we verderop meer in deze blog.

Het advies? Supermarktpotjes kunnen hier prima. Controleer even het label met de ingrediënten.

5. Mag ik echt geen rauwe vis of sushi eten als ik zwanger ben?

Jammer van de ongetwijfeld heerlijke sushi die je zou willen bestellen. Hier geldt echter hetzelfde advies als met alcohol: probeer het alsjeblieft te laten. De risico’s zijn groter dan de voordelen. Dus gooi desnoods – heiligschennis! – die sashimi even in de pan. Of laat je inspireren door overheerlijke recepten met vis die je wel veilig kunt eten.

Het advies? Even doorbijten. Niet in de rauwe vis, natuurlijk. Die moet je eerst stevig verhitten.

6. Zin in rood vlees tijdens de zwangerschap?

Dat is logisch. Het kleine leven in jou heeft natuurlijk ook ijzer nodig en haalt dat… tjah, uit jou. Toch raden we niet aan om rood vlees te eten. We geven hetzelfde advies als bij rauwe vis: probeer het te laten. Een trucje om deze specifieke “goesting” te doen verdwijnen is noten eten en groene groenten. Niet helemaal hetzelfde als een steak bleu chaud, maar het kan de zin in rauw vlees wel verminderen.

Het advies? Vervang saignant door bien cuit. Een goede (thuis)kok zal je heus geen taaie schoenzool voorschotelen.

7. Mag ik scampi eten als ik zwanger ben?

Dol op scampi diabolique of liever met look? Goed nieuws: het kan allebei. Zorg er gewoon voor dat ze voldoende hitte kregen en goed doorgekookt zijn. Laat je stoofpotje een paar minuten langer pruttelen dan normaal om zonder schuldgevoel te kunnen smullen.

Het advies? Gekookt of doorbakken vormt scampi geen enkel probleem.

8. Serranoham eten tijdens de zwangerschap?

Wie de stukken hierboven gelezen heeft, kan het antwoord vast al raden: rauw vlees wordt afgeraden. Je kunt deze lekkernij dus beter laten staan en vervangen door bijvoorbeeld gekookte schouderham. Of zoek heerlijke recepten waarin de ham voldoende verhit wordt om de listeria-bacterie te doden. Wist je trouwens dat deze ham heerlijk krokant wordt in de oven? Jeroen Meus legt hier uit hoe je dat doet.

Het advies? Ook hier is verhitten noodzakelijk.

9. Mag ik surimi eten als ik zwanger ben?

Surimi is gemaakt van witvis en werd tijdens het maakproces voldoende verhit. Controleer even het etiket, daar kun je zien of het hoofdingrediënt effectief gekookte witvis is en of er niet te veel artificiële smaakmiddelen aan toegevoegd zijn.

Het advies? Surimi mag!

10. Mag ik vis eten als ik zwanger ben?

Jazeker! Dit raden alle specialisten aan. We zetten het hier nog eens apart op de lijst omdat we willen benadrukken dat vis een zeer nuttig voedingsmiddel is als je zwanger bent. Tenzij je allergisch bent, natuurlijk.

Het advies? Verhit de vis voldoende en laat het smaken!

Dus: wat mag ik eten tijdens mijn zwangerschap?

Bij vis en vlees is één ding zeer belangrijk: is het voldoende verhit? Werd het goed gekookt, gebakken, gestoomd…? Dan kun je er met een gerust hart van eten. Let op voor rauwe dierlijke producten. Bij twijfel: vraag raad aan je arts, gynaecoloog of vroedvrouw. En vertrouw op je aanzwellende buikgevoel. Jij beslist wat er op je bord terechtkomt.

CTA

 • Startbedrag van €1.214,49
 • Stipte uitbetaling
 • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Groeipakket

Kind ten laste loonverschil per maand

In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, de impact op het netto-inkomen, en speciale situaties (fiscaal co-ouderschap of "wettelijk samenwonende partner")

Groeipakket

Schoolbonus en schooltoeslag

De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.

Groeipakket

Regionalisatie 2019

De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?