Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Jezelf én je kindje beschermen tegen de griep

Zwanger? Geef de griep geen kans!

Iedereen weet hoe ellendig je je kan voelen met griep. Dat wens je niemand toe, zeker niet een toekomstige mama. Want dat kleine wezentje in haar buik heeft alle kracht nodig om te groeien.

Hoe kan je griep dan best vermijden?

Tip één: praat met je dokter en gynaecoloog

Griep is erg besmettelijk. OK, je weet wel dat je zeker regelmatig je handen moet wassen, maar zelfs dan kan je behoorlijk gauw een griepinfectie oplopen. Je hoeft maar in de buurt te komen van iemand die al besmet is. Of de klink vastnemen van een deur die net werd opengedaan door een besmet persoon.

Ben je zwanger, dan heb je nu eenmaal minder weerstand tegen infecties. Dus ook tegen de griep. Wat meteen ook het risico verhoogt op complicaties zoals longontsteking. Zo kan je zelfs in het ziekenhuis terechtkomen. En da’s niet goed voor jou, maar ook niet voor je baby. Een zware griep als je zwanger bent kan leiden tot vroeggeboorte of zelfs een miskraam.

Tip twee: laat je vaccineren

De Hoge Gezondheidsraad adviseert een vaccinatie voor wie zwanger is, ongeacht hoe lang al. En je doet dit best voor het griepseizoen begint. Dat wil zeggen vanaf oktober tot half november. Wel altijd even bespreken met je dokter!

Vaccinatie kan griep voorkomen. Maar dat is geen garantie. Wel zeker is dat je griep minder zwaar zal zijn en de kans op complicaties veel kleiner. En je ongeboren kind krijgt via de placenta afweerstoffen, wat een betere bescherming biedt.

Pas bevallen? Ook dan laat je je best nog altijd vaccineren. Ook als je borstvoeding geeft. Je net geboren baby kan echter niet gevaccineerd worden tegen griep. Pas na 6 maanden kan je (kinder)arts besluiten dat een inenting zin heeft.

Best betaalbaar, zo’n vaccin

Wat zo’n inenting kost? Afhankelijk van het merk van het vaccin betaal je 10 tot 12 euro. Ben je minstens 3 maanden zwanger, dan betaalt de wettelijke ziekteverzekering ongeveer de helft terug. En de meeste ziekenfondsen hebben een voordelenpakket die voorziet in een volledige terugbetaling.

Nog een keer: informeer je best vooraf

Zoals we je in het begin al vertelden: spreek altijd eerst met je arts en gynaecoloog. We wensen jou en je spruit alvast een griepvrije zwangerschap en bevalling. Succes!

CTA

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.